• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 00:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

AquaEl Fan 2?

Започната от zmeq, 26.01.2005 04:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zmeq

Купих си такъв филтър за аквариума, но ми се струва, че филстиращата част (дунапрена) не е особено добър и пропуска по-дребни частици, които си плуват свободно из водата поради това, че са му едри дупките.
Дали някой друг е наблюдавал подобно явление и дали трябва да си сменя дунапрена с друг?
Благодаря за евентуалните съвети :).

japonimo

И аз имах същия проблем с fan3, но след като смених дунапрена разликата беше видима! Можеш да го смениш с някой обикновен от дунапренените гъби те вършат по добра работа поне при мен или ако за fan2 предлагат допълнителна приставка с активен въглен или друго си вземи такава!

NikolaV

Недей да сменяш дунапрена, особено пък с някакъв, дето не е за тая цел. Тия по-едри частички дето ги гледаш просто не са минали през филтъра. Също и няма много смисъл да си взимаш приставката с активен въглен, дори и да я намериш. Активния въглен се използва само при нужда и за кратко.

zmeq

ами аквариума ми е 65 литра като FAN 2 се води за аквариуми от 100 до 150 и съм го пуснал на MAX, така че предполагам, че всичко тряба да е минало пред него???

Longanlon

дунапренът на филтрите Акваел е не само прекалено едър, но и прекалено малко. В раздела "Направи си сам" има една тема за DIY Powerhead, която може би ще ти бъде интересно да прочетеш, има и линк към едни руски експериментатори, които според мен знаят какво правят също.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Ами май си направил не аквариум, а центрофуга :D Най-вероятно става един водовъртеж, който ти вдига всичко от грунта. Според мен трябва да го намалиш. Най-добре на минимум. С такъв филтър бях оборудвал един 100 л. аквариум и го бях нагласил на половина. Вършеше чудесна работа, докато аквариума не се счупи, но това е друга тема :x

miTko

Ако сменяш, внимавай с какъв дунапрен го сменяш!!! Някои са толкова неустойчиви, че се разлагат при аквариумни условия, т.е. се раздробява бързо! Оригиналният все пак не е случайно избран!!
Разни мои АКВАРИУМИ 

zmeq

Това дето го правят руснаците съм го чел и гледал ама малко грозновато ми се види, не казвам, че не е ефективно де.
А относно центруфугирането на всичко що е вътре мога да кажа, че не е баш така. Насочил съм изходящата част,така че течение има само в единия горен край на аквариума и само там го има, да развивам мускулатурата на рибите, които искат да плуват срещу него :)
В по-гомяната част от аквариума водата е относително спокойна или поне така изглежда.

NikolaV

Longanlon е прав, че дунапрена по принцип е малко. Обаче от тия упражнения в твоя случай според мен няма нужда. Ако все пак ти се занимава, вземи си една гъба за аератор - ако искаш и най-голямата която ще ти се побере в аквариума заедно с главата на филтъра. Махни пластмасови контейнер и оргиналния дунапрен и нанижи новата гъба върху конусовидния решетъчест цилиндър на филтъра ти (ебаси и изречението стана :shock: ). Да, малко ще е грозно, но няма никакъв смисъл да слагаш същата по големина, па макар и по-плътна гъба вътре ВЪВ филтъра.

japonimo

И аз имах предвид гъба за аератор а в допълнителната приставка можеш да сложиш вместо активен въглен нищо друго но контейнерчето е малко а и след като пълно и дебитът му намалява без да го намаляш! Както решиш :wink:

Живко

от десетина дена имам FAN 3.дунапрена наистина трябва да е с една идея по плътен.има обаче и друг проблем.малко е шумен.
като легнах на диванчето до аквариума да подремна,с изненада установих че го чувам.не мисля че на рибите ще им хареса.
Никой не се е родил научен.

japonimo

Кофти е ! Допри си ухото до стъклото да видиш за какво става на въпрос! :?  Сигурно не им е приятно на рибките и аз затова го махнах но пък сега въобще не го чувам-седи си на топло в кутията :)

Живко

и моя при твоя ще ходи ***** ** :twisted:

Динко Сл.

От личен опит ще споделя, някой път той учи. Преди 6 месеца си пуснах първия аквариум с помпа  AquaEl Fan 2, едър черен дунапрен. Същия проблем като твоя. Мислех че това е нещо нормално. Случайно видях как клиент си купува в друг магазин  AquaEl Fan 2 с черен ситен дунапрен, споделих с магазинера какво ме притеснява. Каза ми че старите модели на  AquaEl са с едър. Купих си обикновен със същите размери и ги смених. Всичко се изчистисти за 24 часа. След време си пуснах и друг аквариум по-малък с  AquaEl Fan 1. Пак едрия черен дунапрен. Същата история, само дето не можах да си намеря ситен дунапрен с такива размери да ги сменя. Оставих всичко на доверието ми към  AquaEl. И пак всичко се изчисти но искаше повече време. Сам преценяй. Май плюсовете са към активния въглен според мен. А шумът им е по-силен само когато въртят и с кислород. Ако върти само вода трябва да си много капризен да ги чуеш.

Живко

това при мен абсолютно не е така.вероятно ако имам проблем с дунапрена на следващия си филтър ще се възползвам от съвета ти.но с тази фирма приключих.
филтъра е много шумен и не става.мен не ме дразни,но не мисля че на рибите ще им е добре. не обира добре финния боклук.каква ми е ползата ако реша или ми се налага да ползвам храна която цапа много,после да чакам FAN 3 да се натутка.пълен абсурд.
може би защото моя е по-голям FAN 3,затова и да е по-шумен.

Similar topics (5)

923

Публикации: 11
Прегледи: 6551

56698

Започната от mitaka_22

Публикации: 4
Прегледи: 3736

45325

Публикации: 2
Прегледи: 2952