• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 22:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с гупа и молинезия в интервал от няколко часа.

Започната от jommy, 17.07.2007 01:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Само първата, втората и последната смяна съм мерила, но аз лично направих около 5 смени, защото аквариума беше в много тежко положение. Така че в този случай можи би ще трябва да се мери всеки път. Но както казвам това е при положение с нитртит/нитрат отравяне. А тук доколкото забелязвам, проблема се очертава да е друг.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

rookie_gyn

Не ми прилича на ихтиофтириус, а и гупите трудно го хващат. При отравяне най- добре е да се прехвърлят рибките в напълно прясна вода даже и да не престояла много /12 часа става, стига да е темперирана./ И никакво хранене докато не се стабилизират напълно. От глад няма да умрат, но от друго - със сигурност.

jommy

Две гупи и един хелер вече са в 10л  аквариумче за лечение.

Третирани с ectopur и mycopur. Също така им са капнати 4-ри капки fishtamin. Аерират се с помпичка(гъба с камъче) създава им се доста клатене на водата :)

Ще споделям как вървят нещата.

В основният аквариум смених 10л(добавен aquatan в новата вода) от 80л и продължавам с nitrivec и  измерванията

Desmoria

Ами ти недей толкова силно въздух да им пускаш, че ще ги побъркаш животинките.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

jommy

Прочетох доста по темата азотен цикъл, стартиране на нов аквариум и т.н. Ако човек прави измервания редовно в нов аквариум и си чертае статистически криви с параметрите на измерванията като например NO2, ще забележи, че в началото кривата играе в последствие тази крива трябва да се стабилизира и в един стабилизиран аквариум смени на водата в порядъка 20-30% не нарушават тази крива. Та въпросът ми е имате ли реални  наблюдения за колко време се получава това стабилизиране защото малко се обърках. Опита ми с моя аквариум показа, че 14-15 дена не са достатъчни и то след като първите 10 дена е третиран с препарати който рекламират, че намаляват времето за протичане на азотният цикъл като цяло. Справочниците на Sera и Tetra за създаване на нов аквариум казват, че е необходим 14 дневен период за протичане на цикъла като може да се намали с използването на тези и тези препарати. От прочетеното също така разбрах, че друго което повлява положително е засаждането на растения и постепенното заселване на аквариума с обитатели.

При мене равносметката е следната:
Аквариума е стартиран (с Aquatan и Nitrivec по предписание), на втория ден засадих няколко растения, на третия ден пуснах вътре два анциструса , на четвъртия ден два калихта и 6 гупи и оттам нататък останалите риби и растения, но измерванията показват реално високи стойности на NO2 (около 10тия ден), което както разбрах е показател за липсата на азотен цикъл въобще. Не съм прехранвал рибите, хранени са от 2 до 3 пъти на ден и почти не съм забелязвал храна която да остава да пада към дъното дори се притеснявах за калихтите и анциструсите в началото и притесненията ми се усилиха кога калихтите почнаха да се качват да ядът от повърхността с другите рибки, в един момент даже през ден едно от храненията пусках по една таблетка sera o-nip (вместо нормалното хранене) от която похапваха и калихтите освен останалите рибки(ставаше малко блъсканица дори неоните се престрашаваха да се дорядят до таблетката ). В процеса на стартиране - първите 10 дена съм сипвал указаната доза Nitrivec филтъра не е ваден и чистен за този период както и не е сменяна вода за този период(до днес което е 2 седмици след стартирането и то само 1/8 от водата, като изкличим доливането на около 1,5л след стартирането на охлаждане с DIY системка с вентилаторче от което се беше изпарило това количество, но едва ли тези 1.5л на фона на 80л са повляли по някакъв начин).

Въпросите са следните:

Какъв е реалният период за стабилизиране на аквариума отчетен от вас (със и без препарати за подпомагане на азотният цикъл)?
Къде според вас съм допуснал грешка ?

Мисля, че отговора на тези въпроси и въобще темата, ще бъде полезна за всички който стартират нови аквариуми.

jommy

Цитат на: TOXIC - 19.07.2007 19:18
Ами ти недей толкова силно въздух да им пускаш, че ще ги побъркаш животинките.

Нищо им няма :) Гупата от снимката малко преди да я преместя в аквариума за лечение лежеше на една страна, след преместването също. Прибирам се преди малко очаквах да я видя с обърнато коремче в момента е по активна от всички останали рибки и изглежда по жизнена от тях. Все пак ще я оставя 2-3 дни в това аквариумче за лечение преди да я преместя, но утре мисля да започна да я храня. Един ден глад стига толкова :)

Emsi

Според мен си избързал много с пускането на риби и от там идват проблемите.
При мен първите риби пуснах след месец, проблеми нямах.
Също прекаляваш с храненето, по един път е достатъчно, освен ако не са малки рибите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

Живко

Никой не се е родил научен.

jommy

Дам прибързал съм доста. Сега чакане му е майката нещата да си дойдат сами на мястото и да видим какво ще оцелее !

Имам една сера со2 старт система с таблетки да я стартирам ли или съвсем, ще омажа нещата ? Доколкото разбрах от со2-то ще спадне pH-то и при правилно дозиране на со2 ще спомогне за поддържането на нормални стойности на pH.

Благодаря на всички ви.

assensi

Мене, ако питаш, прекалено много залагаш на химията, прекалено. Остави аквариума да си се развие сам, аз имам аквариум стартиран преди 3 години, до сега 1 капка химия не съм сложил, и нямам никакви проблеми. Търпение му е майката! Изчакай и нещата ще се оправят от само себе си. Имаше един лаф: "Времето лекува" :)
Айде успех! *privet*

jommy

Какво показват новите измервания:
ph: 7.5
kh: 6
NO2: между 1 и 2 не мога точно да определя, цвета клони по скоро към 1.

Видимо рибките се раздвижиха и са по активни. Не се усеща дъх при помирисване на водата.

Вече имаме и странни войни женската хелерка буквално унищожи мъжкия след няколко дена гонене свирепо мъжкия се предаде сега, ще се купува нов мъжки. Не очаквах подобно нещо от хелерите :)

jommy

Май открих от къде идва проблема в аквариума - от родилката с малките рибоци в нея. Това се беше превърнало в тровител на водната средата място. Микропана цапа доста неизядения се полепва по мрежата на родилката и т.н и т.н. Родилката е махната. Малките гупи 20тина на брой са вече в отделно аквариумче. Направено с 100% вода от големия аквариум.

Desmoria

Ами чудесно се ориентираш. От тук натам, само следене на параметрите и стабилизиране на положението.

streetspluntep

Flober

*spamМи то - няма как, все пак отговора ти е с 1/2 месец след последния пост. Колкото до аквариума  на jommy , аз съм влизал в неговия блог, и ми се струва че нещата се нормализират вече.

Similar topics (5)

7208

Публикации: 6
Прегледи: 6913

27260

Започната от erho

Публикации: 3
Прегледи: 3841

53363

Публикации: 3
Прегледи: 3909

4