• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Виртуално Натурално Езеро

Започната от Tarra, 12.03.2013 22:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tarra

Натурално виртуално езеро е проект, който цели да покаже, че можем с общи сили да създадем натурално градинско езеро, на експериментален терен, по принципа проба-грешка, с помощта на всички нас и природните закони... (Още...)

Начало на проекта - 11.10.2012 г.
ТЕКУЩИ ПАРАМЕТРИ: Дължина: 7м, Широчина: 5м, Дълбочина: 2м ...и двама яки мъжаги без дъх :-D
Очакват се още доста промени до крайният вид на самият изкоп.

Очакваме предложения и идеи... ;)
(Tук)


(Виж още...)

Borko7

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Tarra

Цитат на: Borko7 - 12.03.2013 23:38
http://inspirationgreen.com/natural-pools-swimming-ponds.html

Идеята е без пари, синтетични материали, помпи и най-вече без бетон, иначе това е красиво...  *YAHOO*

Borko7

Тогава идеята се нарича "блато".
Даже и блато няма да стане, защото не се сещам как ще задържиш водата в ямата пръст с естествени материали.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Tarra

Не е задължително да е за плуване и с кристална вода. Идеята е самоподдържаща се екосистема, с минимална или никаква намеса от страна на човека. И не съм казала, че е лесно! А само, че с подходящ бюджет, помпи и полиетиленови филтри и баба знае  :-P

Borko7

Избистри си идеята дали да е с минимални или без намеси, дали да има някаква техника или никаква, дали да има някава синтетика. Защото : " ...Идеята е без пари, синтетични материали, помпи и най-вече без бетон, иначе това е красиво... "  е невъзможно.

И ако от това, което съм пуснал не можеш да намериш нещо , което да ти свърши работа си обречена на провал. По-добра естествена филтрация няма да намериш.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Tarra

Идята ми е напълно бистра. Искам, ако има да е градивна критика, а не стандартно българизирани изрази от типа "... това няма как да стане".
Иначе съм благодарна за позитивизма, който вдъхна на мероприятието още в зародиш.  *YES*

lerby

Цитат на: Tarra - 13.03.2013 00:10
Идята ми е напълно бистра. Искам, ако има да е градивна критика, а не стандартно българизирани изрази от типа "... това няма как да стане".
Иначе съм благодарна за позитивизма, който вдъхна на мероприятието още в зародиш.  *YES*


Не тръгвай веднага на нож, колегата не те критикува, а изказва своето мнение. В този раздел повечето колеги са с дългогодишен опит с градинските езерца. Това с което си се захванала, не е лесно начинание. Тук може да разчиташ на съвети и помощ, стига да ги приемеш. Всички сме започнали на принципа проба-грешка, но благодарение на опита от другите колеги се опитваме да сведем грешките до минимум. Поздрави и добре си дошла във форума.

Borko7

Мислех повече да не пиша, но не се стърпях.
Всичките ми постове до сега са с градивна критика , но няма кой да чете. Затова ще трябва да обяснявам:
1. В първия пост ти давам идея за ефективна биофилтрация. Защото тези басейни се самоподържат без химия, а от растения. Близко до идеята ти за натурално езеро.
2. Във втория пост наричам с термин твоята идея. Малък затворен воден басейн без циркулация на водата с тиня по дъното малко рибки и растения се нарича блато. След като не държиш водата да е кристална, може и да те задоволи това. Изпълнението е много лесно.
В този пост ти обръщам внимание и, че трябва да измислиш начин да изолираш езерото, защото иначе водата просто ще напои поляната. Нямам идея как, но го повдигам като въпрос.
3. В третия си пост ти предлагам да се замислиш дали не трябва да направиш компромис с някои от възгледите си. Защото според мен иначе няма да стане. Например, дори и да изолираш гьола с естествени материали и водата да не се просмуче в почвата водата ще се изпарява и то  ще пресъхне. Т.е. ако не се намесиш няма да имаш езеро след известно време.

Все градивна критика. Но някой трябва да чете и да мисли. Затова повтарям. Ако не можеш да намериш нещо полезно от тези и подобни постове си обречена на провал. Не заради невъзможността на идеята ти, а заради невъзможността ти във вслушване.

Това беше от мен. Ако темата се развие в друга посока и има някакъв смисъл може и пак да пиша.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

изгубеният рай

Здравей и добре дошла,
би ли споделила със какъв точно мтериал смяташ да задържиш водата във езерото....или ще го пълниш със виртуална вода :-)
END!!!

Tarra

lerby Именно на дългогодишния опит на всички разчитах най-много. И понеже Ви искам само акъл, (как да стане, не как да НЕ стане), помислих че всички ще се зарадват на идеята ми и ще дадат някое и друго предложение малко по-разчупено от видоизменени копия на вашите езера... (аз поне бих експериментирала, ако някой ми предостави гьол за изява, и не иска от мен нито пари, нито работа. Но проблема за тези ми помисли си е мой. Поздрави и довиждане на форума ви... това ми е последния пост тук

Borko7 Сещам се и за други определения за "няма да стане" освен "градивна критика", но ще си ги запазя за мен. Между другото имам сериозен подпочвен водоносен слой, и съоръжение чийто термин е "геран" така че не бери грижа за изпаренията. Имам и хубава глинеста почва на 2 минути пеша аз лично на нея се надявах да уплътни нещата, но разчитах и на акъл от ваша страна (пак как да стане, а не как да не стане). И последно към теб, компромиси може, но не с основната идея...

Изгубения рай Замислям се да напълня езерото със злобата и заядливостта ви, явно има неизчерпаем ресурс от нея...

Към модераторите Темата можете да я заключвате, триете или каквото там искате. По възможност сторете същото и с профила ми. Предварително благодаря.

Slaff

Хей недей така, не бива с лошо - кофти думи, заключване, триене и т.н. При първия проблем и се отказваш. Приеми го като предизвикателство.
Ето за да се опитам да те подкрепя - една идея от мен:
Старите къщи са правени от кирпич - жълта- глинеста почва и слама /по нашия край му викат плява/можеш да я надребниш допълнително/. Тази смес след като си обърка с вода и изсъхне става като камък и хубавото е , че май не пропуска и вода. .........
От тук бъркаш мажеш стените ...... чакаш да изсъхне на добро слънце не като сега............
Предполагам, че ще има пукнатини тях с рядък "материал" - запълваш.................
пък дано стане.............
Поздрави и я по-ведро!!!

xoxi

Ако се интерисуваш за такова езерце еко имам отметки и се прави точно по начина който ти е казал слафф така че ако не си изгубила интерес мага да ги потърся  *THUMBS UP*

изгубеният рай

Съвсем искренно ми беше интересно ...но темата ти така е озаглавена че предполга и да е шега :-)

п.п.Имам неизчерпаем ресурс от доста неща...за всеки според зслугите O:-)
END!!!

Borko7

Взеха че се появиха и някои конструктивни предложения как ДА стане и се почувствах гузен. Извинявам се , че реагирах по-остро от необходимото! Издразних се, че ти вместо да намериш полезно в това, което ти предложих се запъна, че имало цимент.
За напред ако искаш помощ трябва и по-точно да описваш нещата. В обявата на темата никъде не споменаваш за цимента, глината и наличието на водоизточник , а това много променя ситуацията.
Аз все още съм скептичен относно водонепропускливостта на езерото. Ако успееш да постигнеш това гьолът е готов.
И имай предвид, че и мнения как нещо няма да стане са полезни.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Similar topics (5)

53490

Публикации: 70
Прегледи: 32358

14827

Публикации: 22
Прегледи: 27649

40908

Публикации: 5
Прегледи: 3770

37918

Започната от Slaff


Публикации: 179
Прегледи: 87615

43681

Публикации: 3
Прегледи: 3708