• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 16:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Виртуално Натурално Езеро

Започната от Tarra, 12.03.2013 22:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

xoxi

Ето я технологиято
Природосъобразна технология за създаване на езеро

Размерите на бъдещото езеро би трябвало да варират от 200-250 кв. и дълбочина от 1.2 до 1.4 м. Формата на езерото може да не бъде строго правоъгълна (10х20), а например бъбрековидна, кръгла, удължено елипсовидна или друга подобна форма. Само не използвайте триъгълна или квадратна форма. Най-правилно е да се използват предимствата, които предлага самия терен, неговите естествени образования (ландшафт). Дълбочината може да бъде и по-голяма ако имате такива предпочитания.
След очертаване на бъдещото езеро при самото изкопаване трябва да се следи за плавно увеличаване на дълбочината му и запазване на ъгъла на наклон на бреговете 20-25 градуса. Изкопава се 1/3 от замислената дълбочина на езерото. Извадената пръст ще продължи бреговете и ще утрои дълбочината на езерото. В най-ниската точка се вгражда една тръба (желателно керамична) през която ще изтича излишната вода. Трябва също да се предвиди къде ще се насочва излишната вода – към канавка или ще се пуска свободно да изтича.
Вече изкопаната основа на езерото се покрива с глина. Самата глина се размесва с вода до състояние на меко тесто, незалепващо за лопатата. Глината с дебелина на слоя 20-25 см се полага на дъното и стените на бъдещото езеро и се утъпква/трамбова продължително. По краищата на езерото укрепващите слоеве от глина се правят на височина 15-20 см по-високи от предполагаемото най-високо ниво на водата. Глината трябва хубаво да подсъхне. Да не се появят много пукнатини трябва няколко пъти да се напръска с вода хубаво слоя глина. След изсъхване на този слой от глина, останалите пукнатини се запълват с по-гъста глина. Следва полагане на втория слой от глината. Повтарят се процедурите, както за първия слой от глината. Всеки от слоевете след подготовката му ще се свие с 2-3 см. След подсъхване на втория слой се нанася и третия слой от глината. В него докато е още влажен се трамбова дребен чакъл или едър промит речен пясък в порядъка от 2-3 см. Когато третия слой глина изсъхне, след замазване на появилите се пукнатини с гъста глина, дъното на езерото се покрива със слой от дребен чакъл или речен пясък с дебелина от 3-5 см.
При възможност бреговете допълнително могат да се укрепят с плоски речни камъни с подходяща форма и размери. Само трябва да знаете, че с времето те леко ще потънат в глината.
При терен, който не пропуска много водата, може да се ползва смес от глина и слама за изграждането на защитните слоеве.
За създаване на екологична ниша в езерото трябва да се пуснат малки рибки (шаран или диви видове) и да се донесат няколко речни/езерни охлюва и внимателно да се прецени какви водни растения ще се сложат в езерото. Полезно е в един от ъглите на езерото да се посади блатен аир или тръстика за пречистване на водата. На 1-2 метра от брега се посаждат няколко групи от дървета (елша, бреза, ива, плачеща върба) и храсти стремейки се да създадете приятна и свободна гледка от към мястото където е (ще бъде) построена къщата.
В езерото може да пуснете няколко малки дървени платформи на които ще могат да кацат птици или пък зелени жаби ще си правят слънчеви бани.
Този тип езера най-често се пълнят от дъждовна вода, може и от изворче, което извира наблизо.

http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=ru&u=http://forum.anastasia.ru/topic_1880.html&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.anastasia.ru/ftopic1880.html%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DHl7%26rls%3Dorg.mozilla:bg:official&sa=X&ei=xrRBUeWPC8_Wsga7sYH4DA&ved=0CDAQ7gEwAA

Caxapa

Брех, тез Иракчани бре. Много обидчиви излязоха, хеле тези от Плевен и регион. Доста колеги с езерца се изказаха и дадоха мнения по темата но на някой  съветите  им, му се струват като сопи по куче. Така да бъде! Стойте си там в Багдат и като решите, пак заповядайте да потърсите съвет. Ще ни е приятно да дадем такъв и да споделим мнение по този проект. Колкото до "виртуалното"  колежката от Изгубеният Рай го е казала точно.

Tarra

Цитат на: Caxapa - 14.03.2013 13:46
Брех, тез Иракчани бре. Много обидчиви излязоха, хеле тези от Плевен и регион. Доста колеги с езерца се изказаха и дадоха мнения по темата но на някой  съветите  им, му се струват като сопи по куче. Така да бъде! Стойте си там в Багдат и като решите, пак заповядайте да потърсите съвет. Ще ни е приятно да дадем такъв и да споделим мнение по този проект. Колкото до "виртуалното"  колежката от Изгубеният Рай го е казала точно.

Благодаря, г-н "модератор" че злoупотребихте с личните ми данни, предоставяйки ги на сеуслушание. Не съм и очаквала друго отношение...
Have a nice day!


rulez

Caxapa

Под личните Ви данни подразбирам банкова сметка, лични физически данни, телефон и все такива. А колкото до Плевен явно съм уцелил с предположението ми  и анализ на произношението което имате.  
rulez  Друг е въпроса, че за предоставяне  на лъжлива информация във форума се носят последствията от лъжеподателя.

Tarra

Borko7 поне имаше доблестта да се извини, а не да се прави на доцент по лингвистика. А по въпроса за произношението ми, което не знам как сте анализирали предвид, че не сте ме чували никога, мога да кажа че няма как да имате такава информация за разлика от айпи пула, в който съм логната в момента и до който явно вие имате достъп, непонятно за мен защо. По въпроса за неверната информация - чели ли сте адресната ми регистрация, или просто пак предполагате??? Както Borko7 се изрази, термина за това е клевета

rulez rulez rulez

Caxapa

На Вас целият сват все крив се струва и всеки ви дължи извинение. Всичките колеги дали мнение в темата са малко меко пренебрегнати от острия тон който държите в отговорите си към тях. Спирам да коментирам познанията ми по лигвинистика. В заключение само ще кажа. " На зъл пес- зъл прът"

Tarra

Цитат на: Caxapa - 14.03.2013 18:55
... Спирам да коментирам..."

С това съм напълно съгласна, не подхожда на глобален модератор да спами най-много от всички по темата. И по темата за пръта - също съм съгласна, насилието е оръжието на слабите. Бях се зарекла да не пиша, сега вече ще го спазя.  *doskoro*

niky

Цитат на: Tarra - 14.03.2013 19:00
С това съм напълно съгласна, не подхожда на глобален модератор да спами най-много от всички по темата. И по темата за пръта - също съм съгласна, насилието е оръжието на слабите. Бях се зарекла да не пиша, сега вече ще го спазя.  *doskoro*

Не знам защо си мислите, че липсата Ви във форума ще бъде фатална за него. Дали ще пишете или не си е ваше желание.
Не виждам основание да се заяждате с хората, още повече, че ви намериха информация, имаше предложения и т.н.
Вашата работа е малко - не знам какво искам, но го искам от сърце. Нямам никакво намерение да ви обиждам, но също така няма да ви позволя да се заяждате, без причина с когото и да е било тук.

Заключвам темата, надявам се че все пак, ако наистина имате желание, разбрахте как да си направите езерце.

С уважение,
Николай Начев

Similar topics (5)

49223

Публикации: 2
Прегледи: 2867

8874

Публикации: 13
Прегледи: 32335

38411

Публикации: 4
Прегледи: 3872

33851

Публикации: 11
Прегледи: 14619

41589

Публикации: 1
Прегледи: 3864