• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 20:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ! Хайвер на Скаларии

Започната от mitaka_yakov, 16.12.2013 18:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitaka_yakov

Здравейте, пускам нова тема, защото в другите ми изписа, че не е публикувано повече от 60 дни и реших, че може никой да пречете, а ми трябва спешна помощ. В момента скалариите ми снасят хайвер и го оплождат в общият аквариум. Четох много противоречиви мнения за това дали да оставя хайвера в общия или да го отделя. Мисля след няколко часа да го изкарам заедно с двойката в един 25 литров, сигурно ще им е тясно  :-( макар че те са още малки, за първи път им е. Сигурно нищо няма да стане, но аз искам да пробвам. Причината да искам да ги изкарам е че много гонят другите скаларии. Мисля да напълня 25литровия с вода от общия да пусна аераторна помпичка с гъба, нагревател и термометърче. Температурата 27 градуса. Метиленово синьо мисля да сложа утре. Нали на възрастните няма да им стане нищо от този препарат ? Също така мисля да изкарам възрастните след като почнат да се излюпват малките, ако започнат разбира се. Някакви идеи и съвети за това което мисля да направя ?

Mirobg

  Здравей и честито след като ти е за първи път. Определено първото снасяне е съпроводено с приповдигнато настроение от всеки акварист.
  Не искам да те разочаровам, но след като им е за първи път най-вероятно няма да се получи нищо. Трябва им обикновенно малко опит.
Според мойта скромна личност ако ги преместиш ще и стресираш и по-вероятно да изядат хайвера си. Не знам колко е голям аквариума ти /основния/ но това 25 литрово аквариумче не става за тази цел.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Desmoria

Скаларията е цихлида. Мястото на темата не е в този раздел. Местя я.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.


mitaka_yakov

Цитат на: Mirobg - 16.12.2013 21:25
  Здравей и честито след като ти е за първи път. Определено първото снасяне е съпроводено с приповдигнато настроение от всеки акварист.
  Не искам да те разочаровам, но след като им е за първи път най-вероятно няма да се получи нищо. Трябва им обикновенно малко опит.
Според мойта скромна личност ако ги преместиш ще и стресираш и по-вероятно да изядат хайвера си. Не знам колко е голям аквариума ти /основния/ но това 25 литрово аквариумче не става за тази цел.

Явно първият им път не се получава  :-( След брачните игри си оставих още 30 мин да оплоди мъжкия хубаво хайвера преди да го изкарам в 25 литровия, след 30 мин от 50-60 зърна имаше 30тина и докато се почудя кво да правя след още 30 мин нямаше нищо  *dontknow* даже не го и пазеха :( Иначе основният ми е 120 литра. Заредил съм се вече с всичко необходимо - аквариум, термометър, нагревател, метиленово синьо и чакам след 2 седмица пак да се опитат на снесът хайвер. 25 литра мисля че е добре само за хайвера без родителите, пък като се излюпят ще го мисля нещо в по-голям. Как мислите дали 25литра като люпилня е добре, като четох темата публикувана тук в моята публикация от един друг колега мисля че е добре  :-)

mario_gg

Току що се прибрах от работа и имам хайвер от двойката скаларий.Това е 3-тия път за който хвърлят отне им 10 дни да хвърлят хайвер на ново ... което ми се струва доста бързо (темата ми е няколко реда по надолу).Първия път го изядоха .... втория път ги отделих 24часа след хвърлянето и излезнаха 10тина рибки който умряха след около 10тина часа.
Сега съм на опит номер 3.
Този път ги преместих предварително, преди 2 дни ги усетих че почнаха да чистат и да се ''перчат'' като им тропна по стъклото.
И аз като теб си мислех че 25-30 литра е малко , но 24 часа след преместването си почистиха растението и хвърлиха хайвер.
Този път съм добавил малки екстри в аквариума като преграда от едната страна за да не се стресират ... ще пиша ако има резултат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Ffl95im8gb%2Fwqwe.jpg&hash=7f6367dbaaad9b67df22d8f87ea065d26a584e0b

mitaka_yakov

17.12.2013 19:35 #6 Last Edit: 18.12.2013 19:45 by mitaka_yakov
Значи след 10 дена очаквам пак хайвер  :-) :-) ще пиша тук какво сстех и тава и какви методи пробвам. Успех и на теб !

Публикациите са слети: 18.12.2013 19:45

Сега пък  и анциструсите снесоха хайвер , пълна лудница ще стане хаха ще вадя старите аквариуми и ще правя рибарник у нас  :-D :-D

mario_gg

На втория ден останах с 20-тина читави зрънца всичко друго побеля.Родителите не го почистиха и го почистих ръчно.
Говорих с човека който ги развъжда неговото мнение е че мъжкия е още млад и неможе да оплоди хайвера като хората.
Ще чакам опит номер 5.

mitaka_yakov

И аз четох много и стигнах до извода че мъжкият трябва да е опитен, а и по някога от страх да си опазят хайвера го изяждат.

mitaka_yakov

Аз и вторият път ги изпуснах...Бях на почивка 4 дена извън страната и вчера вечерта като се прибрах и гледам на едното листо останали десетина зърна и прецених че няма смисъл да ги вадя. След 30 мин ги нямаше. Явно докато не съм си бил вкъщи е имало брачни игри  :-D В момента гледам малки анциструсчета и мисля след като ги пусна в общия да пробвам и със скалариите. Може би опит 3-4 ще е успешен  *dontknow*

mario_gg

И при мене имаше хайвер .
До втория ден всичко беше ОК докато не изгасна тока една вечер , за 20 минути останаха без осветление и го изядоха.
Защо се държат така идея си нямам , ако има някои по компетентен да даде мнение.

mitaka_yakov

Тук във форума един колега САХАРА беше написал, че оставя дежурно осветление. Непрекъснато има светлина, може би го изяждат от страх да не го изядат други риби  *dontknow*

http://aquariumbg.com/forum/cihlidi/skalarii-31821/

Caxapa

Освен дежурното осветление не се мотам много пред аквариума и да стресирам рибите. Имам една двойка която беше сама с два малки анциструса в 180 литров и  без дежурно осветление  бяха излюпили  хайвера си. За предпочитане е да има дежурно осветление. Другата алтернатива е да се отдели хайвера след  приключване на полагането и оплождането в отделна развъдна вана като там  отново оставям дежурно/слабо/ осветление и слаба аерация+ според обема на ваната и метиленовосиньо за предпазване от инфектиране на хайвера. След активното пропплуване и като започнат да се хранят с Артемия им спирам дежурното осветление и ги оставям на нормално осветление-светоден.

mario_gg

Преди 3 дни хвърлиха хайвер пак , голяма част от него беше побеляла.
Днес ги погледнах нямаше никакъв хайвер .... тръгнах да ги местя и почнаха да бият кепчето , стана ми доста странно обикновено като го изядат спират да са агресивни , но за мое учудване бяха скрили десетина читави зрънца който вече мърдат =-O .Местят ги , събират ако някое от тях падне ....направо умирам от кеф като ги гледам как се грижат.Надявам се да оцелеят.Благодаря на всички за съветите :)

mitaka_yakov

Супер  *YAHOO* може да публикуваш снимки и инфо в тази тема как се развиват  *YAHOO*

Similar topics (5)

43031

Публикации: 10
Прегледи: 5766

3583

Публикации: 22
Прегледи: 11339

5149

Публикации: 4
Прегледи: 4264

21884

Публикации: 6
Прегледи: 8553

51686

Публикации: 3
Прегледи: 2699