• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 23:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за Скаларии и хайвер

Започната от anity, 29.03.2011 00:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

anity

Здравейте! Имам двойка Скаларии, които съм отделила от останалите рибки и очаквам да хвърлят хайвер. Каква трябва да бъде температурата на водата (държа я около 26 градуса - нормална ли е? ) и с какво трябва да ги храня? Благодаря предварително!

MeTogu

http://aquariumbg.com/forum/cihlidi/razmnojavane-na-skalarii-prakticheski-opit/
Тук има описано какво точно им е нужно.Има и малко препирни но не обръщай внимание.
Избери по-правилния според теб начин и го следвай.За мен всичките са правилни,важен е резултата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Днес забелязах, че две от скалариите ми са хвърлили  хайвер на едно от листата на Анубиаса.  Четох, прелиствах темите и  все ми се струва недостатъчно това което е писано по тези въпроси. Температурата в общия аквариум е 27,8° а тази в която преместих хайвера и рибите е 27.3° Това проблем ли е? Засилих малко нагревателя но не знам колко. Ще следя температурата постоянно. Осветлението го нагласих да не се изключва вечерта. Хайвера е кафеникав на цвят.Рибите са все още стресирани от гонитбата и преместването и са се свили в единия ъгъл на 60 литровия аквариум. Всъщност забелязах хайвера като ги хранех.  И бъдещите родители се спускаха лакомо на хирономуса но ако някой друг рибок минеше покрай листото оставяха всичко и го прогонваха. Рибите които бяха в този аквариум ги преместих като останаха само 3 малки анциструса + охлювите пагода.


  Давайте съвети и насоки.  Благодаря   предварително.

dimo _ss

Ако са сами в аквариума не ги закачаи ще се спраят. ;-)

Caxapa

ТЦ.. За съжаление  бяха в големия аквариум и ги преместих отделно в 60 литров.  Рибите от 60 литровия пък местих в друг и така.   От  цялата офанзива сега рибите са се успокоили и си се въртят бащински и майчински около хайвера. Виждам едно  зрънце което е станало плътно с цвят на млечно бяло но не смея да го махна понеже е посредата на цялото люпило от хайвер. Може би по-късно да пробвам с нещо остро-игла да го  изчегъркам от там.

Bolta

Цитат на: Caxapa - 24.04.2011 19:06
Виждам едно  зрънце което е станало плътно с цвят на млечно бяло но не смея да го махна понеже е посредата на цялото люпило от хайвер. Може би по-късно да пробвам с нещо остро-игла да го  изчегъркам от там.
Може да се появят още такива зрънца, но родителите би трябвало да ги почистят.
При мен обаче, не успяваха да премахнат изцяло неоподените зърна.

dimo _ss

Можеш да пробваш по изкуствен начин с аератор.При мен нещата се получиха от първия път.Но често чифта успява да отгледа поколение и в общия аквариум до проплуването на малките.И то без да им осигурявам екстри.Този път и да не стане след 2-3 седмици пак ще хвърлят.
Успех с размножаването! *DRINK*

Caxapa

За 24 часа вече чистя няколко пъти по 2 до 4 побелял хайвер. Доста трудно е понеже е като залепен с лепило. Дори и след изчегъртването пак стои там привързан все  едно с невидими връзки.  А родителите ме нападат през това време и така ми бллъскат в ръката, че ако е някоя рибка да са е изкормили. Отделно ме съмнява да не събират този хайвер който събарям от листото и да го лепят  отново там. Не съм ги забелязал да ровят в грунда за падналия хайвер но кой знае.. *dontknow* може и това да правят. Все пак им е първо мръстене.

Caxapa

Малко развитие на събитията. Днес след работа като се прибрах видях с лупата, че доста от зрънцата хайвер за започнали да мърдат с опашките. Излязох по задачи и сега като се прибрах  открих изненада в аквариума. Хайвера беше изчезнал. Отначало помислих, че са го изяли но видях да са го преместили на един лист от гигантската криптокорина.  Всичките мърдат и явно се чустват добре.  Родителите като ме видяха да се "пуля" прз стъклото тревожно почнаха да се спускат заплашително и да бранят потомството си. В едни магазин ми препоръчаха да ги захраня малките със микс от прахообразна храна-спирулина+ други някакви съставки. Категорично отрекоха за артемия която можело да им давам едва като поотраснат малко.
Това е за сега..отивам пред аквариума да наблюдавам какво става..Стискайте палци  да отгледам потомството!
*YAHOO*

borracho

преди години се занимавах със скаларии и съм развъждал доста. захранвах ги само с жива прясно излюпена артемия. суха (прахообразна) храна не ядяха. тънкостта е да уцелиш момента на захранването - след като заплуват , ще започнат да им спадат коремчетата и започват да търсят храна, то се вижда. в тоя момент обаче трябва да имаш току що излюпена артемия. ако нямаш, ще умрат от глад. ако пък е излюпена по-рано артемията расте и няма да могат да я ядат
бъди сеяч, а не разбирач!

Caxapa

А сега де? Тези ми казаха да не ги храня с артемия. Уж са реномиран магазин а и момъка доста разбира от работата си.  И продавачката  отделно и момъка без да знаят кой какво е казал ми препоръчаха горещо тази прахообразна храна в първите дни.  Артемия нямаха но знам къде и в кой магазин мога да купя. Ще заложа бананова кора за инфузории и утре ще купувам артемия. И ще почне едно меню дето и в Шератон го нямат..Това в кръга на шегата но  в старанието си да не унищожа потомството ще давам по малко от всичко и ще гледам кое ще хапват.

raiko

Захранвай ги само с артемия! В момента в който заплуват те вече могат да я ядат.Трябва да заложиш артемията да се люпи 48 часа преди заплуването на личинките. Не си играй с инфузории.  
А на момъка от реномирания магазин, който ти препоръчва суха храна, защото личинките не могли да се захранят с артемия му кажи да си смени професията!

Nikiengi

До колегата Сахара. Който ти е казал да не захранваш с артемия те е излъгал. Малките на скалариите са достатъчно големи да ги ядат, така че давай смело!
*BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*

Caxapa

Ден 4 от снасянето на хайвера.
Личинките са добре и мърдат оживено.  Днес като се прибрах отново ме чакаше изненада. Погледнах в аквариума и изтръпнах. Нито на старото място  нито на листото където бяха положени в началото ги открих. Започнах внимателен оглед на ричията която плува на повърхноста и нещо се шмугна в гъсталака. След доста ровене открих някаква рибка- но доста по голяма от колкото трябва да са личинките на този етап. Улових е и е пуснах в друг  аквариум(предварително опразнен от обитателите му. Родителите яростно нападаха ръката ми и лъжицата с която е загребах от ричията. Помислих си, че или са ги изяли или са ги скрили в устата си като Горамито(това ме учуди и озадачи) но все пак може и да има такава вероятност. Седнах  пред аквариума и зачаках кога ще ги "изпюят" успокоени но не би.  Заредих артемия-микс едно пакетче. Дават го да се излюпи на 24-тия час.  И като поставях бутилката в аквариума за да потдържа постоянан температура забелязах  цялото гъмжило от личинки  преместени на друго листо.. Успокоен  нахраних родителите които хапнаха малко но от стреса се отказаха много скоро и пак застанаха на пост край бебетата. ..Опс..сложих и малко от прахообразната храна на Сера-микрон... такава каквато ми препоръчаха за захраня малките. Вероятно е било излишно , понеже все още са налепени и накупчени  на едно место и не плуват. Само "пърхат" на едно място върху листото.  Сега дилемата е  да отделям ли родителите или да изчакам още няколко дена?

borracho

според мен е най-добре да отделиш малките в малък аквариум, нещо от рода 10-20 литра за начало. те така стоят захванати в началото докато заплуват, заплуват ли и почнат ли да побутват по стените и дъното с муцунки почвай да даваш артемия. не се притеснявай че плуват много неумело в началото, те са си така. хубаво е да е голо дъното да можеш да обираш остатъците. да има добра аерация, филтър в началото е по-добре да няма щото може да ги засмуче или да се наврат в него. ако всичко е нормално още на 1-та седмица след захранването ще видиш очевиден прираст, поотраснат ли вече можеш да сложиш филтър и да даваш накълцан тубифекс примерно. от него растат бързо. мисля че вече няма нужда от родителите. така съм практикувал аз преди 10 години някъде. сега може да има и по-модерни методи
бъди сеяч, а не разбирач!

Similar topics (5)

7094

Публикации: 15
Прегледи: 8667

33584

Публикации: 9
Прегледи: 13898

4242

Публикации: 11
Прегледи: 6350

24673

Публикации: 2
Прегледи: 2599

50204

Публикации: 4
Прегледи: 2586