• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

странен трихогастер

Започната от GirlDragon, 21.04.2005 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GirlDragon

Имам 30 литров аквариум, с които се справям сравнително добре(смисъл, рибите ми умират рядко  :shock: ). Чистя го редовно и ги храня с разнообразна храна. Обаче имам един трихогастер, който видимо се деформира. Изкривява му се гръбначето. Изглежда прегърбено и доста жалко. Разгледах каквото намерих за болестите по рибките, но никъде не видях такова нещо. Ако някои знае дали това е лечима болест и дали е болест изобщо, моля да ми пише. А, забравих да кажа, че купих рибката преди 7 месеца, а деформациите започнаха преди около месец (поне тогава ги видях май). Дали е някаква генетична болест, (увреждане, което сам забелязала чак, когато е поотраснала) или е някаква бубулечка, дето се опитва да ми умори рибката? А и друго, по Коледа един от трихогастерите се разболя от изпъкнали очи, обаче не знам дали беше този (имах 4) и дали изобщо това има връзка  :? .
P.S. Трихогастерът си е жизнен и се храни нормално, само не изглежда нормално :roll:

Живко

Никой не се е родил научен.

GirlDragon

Парво това направих днеска, ама както и да е. Значи:
1. 30 литров аквариум
2. Витамизирана, жълтъци и черен дроб, водни бълхи и зеленчукова са храните, като ги редуван всеки ден. (ако тука е трябвало да напиша на коя фирма са храните - не знам, куче марка, а бълхите са "Дафния")
3. Аквариумът е на около 7 месеца и сменям водата всеки месец, с предварително дехлорирана, поне 2 дни, чешмяна, софийска вода и слагам по 1 супена лъжица сол на 10 литра вода.
4. Температурата е 26 градуса, нагревателят е с реле и я поддържа непрекъснато.
5. Осветлението е луминисцентно, гледам да съвпада по продължителност със светлата част на денонощието.
6. Това е по трудния въпрос - "какви риби гледам" :) . Имам 3 трихогастера (единя е тигров, бяха два, но единят се спомина вчера), имам 2 хелера, 2 плати, 1 наностомус, 2 барбуса и дотук се изчерпват познанията ми по имената на рибите.... нямам гупи..... имам 2 черни риби, 1 с оранжави перки и 2 чисто жълти, които май се казват мимоза или нещо такова :oops: . Знам, че последният ред хич не звучи добре, ама... така и не ги намерих по картинките в интернет.
Надявам се да сам била изчерпателна този път :)

chandler

Не мога да ти помогна за проблема с трихогастера, но запозната ли си с въпроса за броя рибки, които е препоръчително да гледаш? във FAQ пише за това. Аз също имам 30 литров аквариум и имам 5 рибки по 5 см и две малки анциструсчета.

поздрви
chandler

Mario

Имало ли е рязка смяна на температурата във водата?

chandler

Цитат на: "GirlDragon"и слагам по 1 супена лъжица сол на 10 литра вода.

това ми е интересно специалистите как ще го коментират... :wink:
chandler

GirlDragon

Не, не е имало рязка смяна. Когато сменям водата винаги пускам рибките след като температурата се е поизравнила с тази на предишната вода. Иначе казано слагам ги при около 24-25 градуса. Нали 1-2 градуса не се счита за рязка смяна :)

GirlDragon

Колкото за солта, по препоръка на специалисти дозата е такава. В началото една от рибките ми беше болна от Ich и препоръката на специалистите беше именно тази доза. Но очевидно има проблем с нея. Бил ли споделил какъв е точно? Защото ако правя нещо нередно от "невежество", мисля че би било далеч по-конструктивно да ми кажеш къде ми е грешката,  вместо коментари, които не биха помогнали на "злощастните" ми рибки :roll:

STIKS

Нека не ти звучи грубо, но трябва доста да почетеш FAQ. :?

GirlDragon

ОК, разбрах за FAQ и се заех вече. А сега може ли да се концентрираме върху гръбначето на горкия трихогастер? Явно рибките ми са повече от правилата, но не се бият и са щастливи заедно, имат си достатъчно пространство  :roll: . Няма да купувам повече, обещавам :lol:

Живко

имено заради броя на рибите ти пуснах линка.
обикновено пренаселяването на аквариума води до влошаване на условията за рибите.твоите са доста но не чак толкова много
трихогастера може да е болен от туберкулоза или от ред други заболявания.дори когато имаш визуален контакт с рибата е трудно да дадеш диагноза,на заболяване с такива симптоми.камо ли само по описание.
едва ли някой ще може да ти даде адекватен съвет.аз бих изхвърлил болната риба.
препоръчаната доза сол,е точно по доза от дебелите тефтери.
според мен обаче е излишна и е твърде вероятно да вреди на някои от рибите ти.ако държиш да слагаш сол,слагай най-много една равна супена лъжица.
май се справяш горе долу добре. :wink:
водата само ако подменяш по-често...
Никой не се е родил научен.

GirlDragon

Благодаря за подкрепата, Живко :)
Не е туберколоза, защото няма никакви симптоми за тази болест. Ама да знаеш, до сега колкото пъти съм задавала въпроси тук винаги получавам подобен коравосърдечен отговор. Като че ли е по-важно условията в аквариума да са добри, отколкото самите рибки да са добре (колкото и абсурдно за звучи това твърдение) :!: . Тука става дума за един живот, пък било то и на рибка с не особено големи размери. Няма да я изхвърля! Искам да й помогна, ако мога. За това питам, ако някой е имал проблем със своята рибка и знае дали това изобщо е болест или рибката ми просто е с гръбначно изкривяване. Все пак, хора, не забравяйте, че става дума за живи същества, за които сме поели отговорност!!!

Longanlon

samo da ne q smenq6 cqlata...

ina4e gore-dolu dobre se spravq6, samo mnogo sa ti ribkite, ama ne e bolka za umirane - vzemi si po-golqm akwarium  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

chandler

Цитат на: "chandler"Не мога да ти помогна за проблема с трихогастера, но

За солта наистина ми е интересно какво ще кажат знаещите, защото аз не слагам сол, но ако е необходимо да почна и аз да слагам...

Сори, че не съм ти помогнал със съвет, но аз самия съм доста начинаещ.
chandler

GirlDragon

За солта наистина ми е интересно какво ще кажат знаещите, защото аз не слагам сол, но ако е необходимо да почна и аз да слагам...

Далече сам от класификацията "знаещ", но от "патили" приятели и няколко книжки знам, че трябва да се слага сол. Пък и личния ми оит показва, че е много хубаво. Първо, със сол и висока температура излекувах една рибка от ихтио (до сега четох поста за Ich и да си призная, без лекарства, без загуби и, да чукна на дърво, отведнъж се оттървах от тази гадост). Второ, солта обогатява водата на минерални вещства и намалява броя на бактериите, малко спомага и за намаляването на популацията на охлювите. Освен това в малки количества не вреди на рибите. Това е знам аз за солта :roll:  :oops:  :D

Similar topics (5)

58994

Публикации: 6
Прегледи: 4268

40412

Публикации: 5
Прегледи: 4147

24772

Публикации: 8
Прегледи: 3516

41745

Публикации: 0
Прегледи: 2128

32136

Публикации: 3
Прегледи: 5396