• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

странен трихогастер

Започната от GirlDragon, 21.04.2005 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Цитат на: "GirlDragon"Благодаря за подкрепата, Живко :)
Не е туберколоза, защото няма никакви симптоми за тази болест. Ама да знаеш, до сега колкото пъти съм задавала въпроси тук винаги получавам подобен коравосърдечен отговор. Като че ли е по-важно условията в аквариума да са добри, отколкото самите рибки да са добре (колкото и абсурдно за звучи това твърдение) :!: . Тука става дума за един живот, пък било то и на рибка с не особено големи размери. Няма да я изхвърля! Искам да й помогна, ако мога. За това питам, ако някой е имал проблем със своята рибка и знае дали това изобщо е болест или рибката ми просто е с гръбначно изкривяване. Все пак, хора, не забравяйте, че става дума за живи същества, за които сме поели отговорност!!!
може да е гръбначно изкривяване ако си я купила така.
другия вариант е да е в крайно неподходящи условия(доста тясно).както вече казах не смятам,че при теб са такива условията.
отношението ми не е коравосърдечно.
помисли за останалите риби.щом имаш зараза,която да деформира риби или да ги убива(каза,че ти е умрял трихогастер.
трябва да се вземат мерки.като не искаш да го изхвърляш отдели го в друг съд.
по хуманно ли е да рискуваш всички риби?
аз съм имал доста епидемии точно заради такова отношение.
не ти пожелавам същото и на теб. :wink:
Никой не се е родил научен.

DSS

Нали знаеш, понякога е необходимо да се отреже крак или ръка на човек за да остане жив.
Такива са реалностите понякога. Живко е прав. :lol:

dido

Мисля, че причината е очевидна - зверско натрупване на нитрати, фосфати и други отпадни химикали във водата. Отравянето се получава заради комбинацията от тези фактори - малък аквариум, доста рибки,  смяната на водата веднъж месечно, хранене с лоша и калорична храна.

Рибките просто се отравят във собствените си аки :roll:  

Най-важното - трябва да сменяш около 1/3 от водата седмично и то РЕДОВНО. Така отстраняваш отровите от водата.

Аквариум с обем 30 литра е подходящ за гледане на не повече от 2-3 трихогастера, и никакви други риби вътре. Разнообразявай храната с жива такава, махни сушената дафния и ограничи чернодробната храна. Давай им някаква фирмена гранулирана храна ако те мързи да пазаруваш редовно жива.

Да те успокоя - най-вероятно рибката няма да се оправи. Ако все пак искаш да спасиш останалите от гадната участ да си пливат в собствените отпадни продукти, направи следното:

Прелей водата от аквариума заедно с рибките в един леген. След това почисти добре аквариума, особено чакъла или пясъка от дъното. Не използвай никакви перилни препарати. След това пресипи рибките и водата обратно в аквариума.

В продължение на 10-на дена всеки ден сменяй по 1/4 от водата. След тези 10 дни концентрацията на отрови трябва да е спаднала достатъчно.  От там нататък сменяй водата редовно - по 1/4 седмично, храни рибите умерено и ги намали като бройка или ги сложи в поне 3 пъти по-голям аквариум.

GirlDragon

Благодаря за подробния отговор. Сменям по 1/3 от водата когато мога. Имах пред вид, че веднъж месечно я сменям цялата :oops: Ще направя каквото мога да я почистя все пак. Благодаря отново :)

penchod

Смяната на цялата вода веднъж месечно може да се окаже по-лошо от това да не я сменяш няколко месеца. Не го прави, защото при такава смяна може да си уморип и повече риби, но сепридържай към ежеседмичната смяна на част от водата. Колкото до солта, полезна е но в умерени количества, лично аз слагам по пълна супена лъжица веднъж на един два месеца, но моя аквариум е 120 литра. Някой ми беше казал, че е добре да слагам и по чаена лъжичка хлябна сода, но не съм го правил до сега.

Живко

сода се слага за корекция на рН.налага се в зависимост от вида риби които се отглеждат.трябва да се има в предвид,че това може да не доведе до желания резултат или да е само времено решение.
например:-ако се гледат молинези или гупи е добре водата да е слабо алкална.тоест рН над 7.
най-добре да се прочете специализирана литература,като FAQ секцията на форума.
друг вариант е да се пренесе темата в лафче.
там могат да се правят предположения без опасност да сеподведе някой. :wink:
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

9710

Публикации: 0
Прегледи: 2232

40869

Публикации: 17
Прегледи: 7867

35538

Публикации: 9
Прегледи: 5098

43660

Публикации: 0
Прегледи: 2226

37141

Публикации: 10
Прегледи: 6902