• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 22:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Пак проблеми със цихлидите(манакапуруто)

Започната от rakim, 23.06.2010 21:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dzimko

Цитат на: rakim - 19.08.2010 11:41
Не най слабата си отиде.Другите...горе доло ги бива но не се хранят с апетита който имаха преди.

Приложи ли някакво лечение по принцип? И сега с каква храна ги храниш?

SashoPhoto

Цитат на: rakim - 19.08.2010 11:41
Не най слабата си отиде.Другите...горе доло ги бива но не се хранят с апетита който имаха преди.

Дано имаш по-голям късмет от мен!

rakim

Ами третирах с фуланор.Хубав ефект нямаше,измряха повечето родостомуси както и тази скалария.Изобщо има ли мед в лекарството става кофти хава.Взех УВ лампа,ако нямаш взимай веднага има много добър ефект.А храната,храня с тетра и хирономус замразен но...предишния вълчи апетит го няма.
540л Южна Америка

MeTogu

Хируномуса като цяло не се препоръчва за ежедневно хранене.Дава се 1-2 пъти седмично.От него идват всичките стомашни проблеми при рибите.След пълното оздравяване на рибите апетита им ще се вазвърне.Моя съвет е ако не да спреш хируномуса то поне да го намалиш до 2 дажби седмично.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

rakim

Аз не сам и хранил всеки ден.1 най много 2 пъти седмично,знам че създава проблеми.
540л Южна Америка

dzimko

Цитат на: MeTogu - 19.08.2010 13:33
Хируномуса като цяло не се препоръчва за ежедневно хранене.Дава се 1-2 пъти седмично.От него идват всичките стомашни проблеми при рибите.След пълното оздравяване на рибите апетита им ще се вазвърне.Моя съвет е ако не да спреш хируномуса то поне да го намалиш до 2 дажби седмично.

И аз мисля че всички тези стомашни проблеми при рибите идват от живата и замразена храна. Може би трябвя да си правиш сам храната с хек, чесън и др добавки.

ico

Цитат на: dzimko - 20.08.2010 02:31
И аз мисля че всички тези стомашни проблеми при рибите идват от живата и замразена храна. Може би трябвя да си правиш сам храната с хек, чесън и др добавки.
Съгласен съм с колегата, навремето имах подобни проблеми със скаларии, докато не направих кайма от хек с чесън. Това стана основната всекидневна храна, рибите се развиваха много добре, дръпнаха яко на размер и нямаше признаци за паразити. Станаха огромни риби.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

rakim

Пак пиша по темата защото същите проблеми са на лице :-(Една от рибите не яде и съм я засичал с бледи изпражнения,другите ядът мъжката но има някакъв дразнител и от време на време пърхат с долни перки,сякаш да се освободят от нещо дразнещо.Едно ми е ясно вече,проблема не е в паразитите а в нещо друго което отслабва имунната система на рибите,и стават лесна плячка за тях.И пак пояснявам че става дума само за цихлидите,има родостомус,стирузоми,лорикарии....в отлична състояние са и никакви признаци за нещо дразнещо.Имам няколко предположения,първото е корените.Но и друг път съм имал мангрови,а и не само аз така че...не мисля.Другото и най вероятно нещо е състава на водата.От какво може да е влошен?Може да е от това че когато сменям вода,пускам и по малко и от бойлера за да е с добра температура.Да но с предишните аквариуми съм правил същото и никога с проблеми.Капака?Аквариума с който нямах проблеми беше с марков капак пластмасов,а този и на предишния ми е правен и има алуминиеви елементи.Стъклен капак няма и вода в аквата капе направо от капака.Да но преди месеци продадох предишния 400л със същия капак на човек които гледа американски цихлиди,не се е оплаквал от подобно нещо.Има и магазин в Пловдив с аквариум с такъв капак с дискуси,нямат такива проблеми.Филтъра и евентуални високи нива на нитрати?Ами колкото и да ме съмнява ще трябва да проверя и това,то друго не остана.В 540л имам 6 скаларии и 8др риби?!Филтрирам с 2080 на ехеим.А и ако бяха нитрати лорикариите първи щяха да пропищят.И все пак съм решил да тествам няма начин,тези дни ще взема тестове за нитрати,рн и кн.Забравих да спомена че съм и с УВ вече.Някой да е ползвал това?Ще ми спести доста пари за тестове ако става.http://shop.zoomania.org/Akvaristika/Testove/66795000-ferplast-MULTISTICK-TESTER.html
540л Южна Америка

MeTogu

Такъв аквариум,с толкова малко риби и пак имаш прблеми.Невероятно!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

tomatomov197

Отдавна ли ти работи ув лампата и колко вата е ?    За да помага срещу паразити , трябва да е над 15вата ув-то .  Иначе е само срещу алги .   
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

rakim

18 вата е,работи от 3 и повече месеца вече непрестанно.
540л Южна Америка

rakim

Не съм сменял вода 1 седмица за да направя тестовете,нитрати няма изобщо...Ами то няма риби почти за този обем,всички други показатели на водата са перфектни.Другаде е проблема...
540л Южна Америка

basmachi

Какво производство е хирономуса който ползваш?
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]

http://krevetki-vishni.narod.ru/

rakim

И български съм давал и чужд,защо имал ли си проблеми?
540л Южна Америка

basmachi

Ами това се опитвам да разбера.Имам някакъв проблем с част от рибите (галакси),а не виждам причина.Аз ползвам в момента някакъв руски, интересното е че след последното хранене (след дълга почивка ) последният ми мъжки от много енергична и добре изглеждаща риба, започна да се подува, стана вял и го натиснаха някакви паразити-замина за няма и една седмица.Кардиналите и те се държаха странно, някои започнаха като въпросното галакси да се крият и се появиха частични налепи(пак само на мъжки риби).Четох за чесъна и ефекта му върху клоуна на един колега и пробвах дали има резултат в сладководен аквариум. Накиснах на два пъти храната в пресен чеснов сок и ефект имаше.Обаче си остава мистерия какво кара мъжката част от рибите да се бъгва така,хирономуса или нещо друго.Преди да им направя почивката пак имах масов мор на млади риби и възрастни мъжки.Аквариума ми е на две години и за това време такова нещо не се е случвало,като се позамислих ми светна, че проблема с  хайваните съвпада с периода през който съм им давал от въпросния хирономус.Та затова питам.
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]

http://krevetki-vishni.narod.ru/

Similar topics (5)

37607

Публикации: 20
Прегледи: 13151

12599

Публикации: 22
Прегледи: 13823

4959

Публикации: 1
Прегледи: 3511