• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 11:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

totishish

дали е възможна реакция с метиленово синьото

Silviq 86

ОТ какво се получава тази болест? каква е причината за неч? Благодаря ви предварително!

Kylahullu


pepa

Здравейте някой може ли да ми каже каква е схемата за използване на контраихтио колко пъти се слага и по колко, понеже имам рибки с бели петна, повиших температурата на 29-30 имам сол във водата това пречили понеже няма листовка а на шишето се е размазал етикета но си преведох че е за прясна вода и как трябва да направя смените. Ако някой го е ползвал с успех моля да пише как.

aznavur

Здравейте,колеги!Искам да споделя и аз моя опит с лечението на ихтио с Нистатин.Първо малко информация:растителен аквариум 120 литра с всичко неоходимо като светлина-1 ват на литър,торове-ежедневно пълен комплект,филтрация с канистър,ЦО2 под налягане и редовни смени на водата.Обитателите са няколко гупи,молинезии,хелери,анцитросче,коридорас,сиамец,кардинали и разбори.Започнаха да ми се появяват бели точки само по гупите,като по другите видове няма нищо.Така тези точки стоят може би около седмица и после изчезват-рибите на умират!Да,ама не!Забелязах,нещо като капсулки около 2-3 мм,бяло прозрачни,като се вижда,че има нещо вътре.Прекрепят се на нивото на грунда на предното стъкло(там кадето сваршва грунда и започва водата).Така стоят известно време и изчезват пак и рибките отново стават на точки и така цикъла се затваря.Предполагам,че това са цистите на болестта,но не сам чел някой да ги е виждал.Започнах с Нистатин 500 по 1 таблетка на 20 литра,температура 30 градуса и включена аерация,спряно ЦО2 и голям страх за растенията ми,които са ми по-важни да не се скапят.Така с тези условия продължих 10 дена,но Нистатина не ми помогна.Не знам менте ли е,какво-поне не ми скапа растенията и охлювите не измряха,а трябваше?Най-вероятно ихтиото ми е от по устойчивата форма и ще мина на малахитово зелено с едновременно третиране и на трита ми аквариума понеже там положението е същото.Та с цялото това писане искам да изкажа и затвърдя мнението,че Нистатина може би помага,но не и с тази форма която имам аз. 

Morphined

За itchyobodo (май така се пишеше) не помага. Но и там не знам да има "капсулки" 2 пъти съм имал ихтио,такова нещо не съм видял. И ако имаш хелери би трябвало първо те да се разболеят (както евентуално и платите) Гупите са по-устойчиви към ихтиото,а ако са ти болни молинезиите е почти 100% сигурно,че е друга болест.
За мен шанса да ти се разболеят от ихтио първо гупите,при положение,че имаш хелери във аквариума е нищожен. За въпросните капсули - не съм ги виждал никога. Съмнява ме да са ти дали менте-лекарство. По-вероятно е да лекуваш едно,а да имаш друго.

pepa

И аз забелязах, че започва с хелерите- и двата ми умряха  :'(  а им се бяха махнали точките 2-3 дена преди това, и аз видях нещо бяло на керамичния съд където съм виждала че всичките рибки се ужулват-това го нямаше преди но не съм си и помисляла да са спорите-  качвам снимка да покажа който му разбира нека каже. Другите ми рибки изглеждат жизнени плуват си, хранят се, но понякога изкарват едни дълги бели изпражнения и незнам дали е нормално. При всяка моя частична смяна на вода ( престояла 1-2 дена затоплена за да няма рязка разлика) на следващия ден рибките не се чувстват добре лежат по дъното крият се. Трябваше по-често да я сменям понеже не  стартирах добре, но не смея от около седмица не съм бутала водата и всичко изглежда добре даже имам малки :)
Притеснява ме да не се появи пак след няколко дена или на следващата смяна  и този път ако стане ще пробвам и аз с нистатин.

mill

Цитат на: pepa - 30.03.2011 23:54
При всяка моя частична смяна на вода ( престояла 1-2 дена затоплена за да няма рязка разлика) на следващия ден рибките не се чувстват добре лежат по дъното крият се.
Може ли и аз да попитам: Кой ви дава тези съвети: "Налей вода,па я остави да втаса,щото да е с еднаква темп.,хлор да нямало  :buff:"
Ако не е достатъчна аерацията на водата,тя е с по-малко съдържание на кислород,нали! Сменяте я с дву-тридневна "втасала" вода,на която кислорода също е фирясал на 12 -я час ... и кво правим -симпваме на рибките прясна вода-да,ама не.С две -три такива смени .... нищо чудно хелерите просто да са се задушили.Като наливате вода в кофа -нали виждате много мехурчета -това е кислород -който като я оставите да се "сгрява" или дявол знае за кво ...той изчезва.За уеднаквяване на темп.при смяна на част от водата - поглеждате колко Ви е темп.ма аквариума -28оСпримерно, ми с топлата вода леко я разреждате като се налива новата ,правите я 28-29оС и готово!  :-)
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

ico

Цитат на: mill - 01.04.2011 15:34
Може ли и аз да попитам: Кой ви дава тези съвети: "Налей вода,па я остави да втаса,щото да е с еднаква темп.,хлор да нямало  :buff:"
Ако не е достатъчна аерацията на водата,тя е с по-малко съдържание на кислород,нали! Сменяте я с дву-тридневна "втасала" вода,на която кислорода също е фирясал на 12 -я час ... и кво правим -симпваме на рибките прясна вода-да,ама не.С две -три такива смени .... нищо чудно хелерите просто да са се задушили.Като наливате вода в кофа -нали виждате много мехурчета -това е кислород -който като я оставите да се "сгрява" или дявол знае за кво ...той изчезва.За уеднаквяване на темп.при смяна на част от водата - поглеждате колко Ви е темп.ма аквариума -28оСпримерно, ми с топлата вода леко я разреждате като се налива новата ,правите я 28-29оС и готово!  :-)
Не че оставям водата да престой, ама къде изчезва тоя кислород според теб или магия...  *dontknow* Мехурчетата от прясно сипаната вода сигурно ли са кислород и дали може да обясниш как точно и защо се отделя тоя газ точно след сипването на водата. Обясни малко химичните реакции за такива като мен дето са дремали в часовете по химия.  *thanks
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

pepa

Цитат на: mill - 01.04.2011 15:34
Може ли и аз да попитам: Кой ви дава тези съвети: "Налей вода,па я остави да втаса,щото да е с еднаква темп.,хлор да нямало  :buff:"

Моля не се заяждайте  *STOP* водата я затоплям като налея в нея топла непосредствено преди да я сложа в аквариума. Нарочно го написах затоплена за да не ме обвините, че съм ги охладила, но явно пак някой не ме разбра. А темата тук е друга оставете водата кажете за белите точки цяла снимка качих за да се изкаже някои за спорите на ихтиофтируса виждат ли се или не? и какво е това бялото?

Mileto

Здравейте!
Да питам за по-сигурно, нистатин се слага само в първите 2 дни? Или повече дни?

JivkaGK

"Името на болестта идва от паразита Ichthyophthirius multifiliis, който я причинява. Това вероятно е най-лесната за диагностика и лечение болест при рибите. При тази болест смъртността е почти 100%, но при навременно започнато лечение и оздравяването е 100%.
Обикновено паразитите поразяват само слабите риби, но при появата на Ихтиофтириус трябва да лекувате всички риби в аквариума, тъй като тази болест е силно заразна.
Симптомите на болестта са наличието на полепнали паразити по люспите на рибата. Те изглеждат като бели пъпчици, правейки рибата да изглежда като осолена или посипана със захар. Тези паразити също полепват и по хрилете на рибата. Паразитът се храни с тъканта на рибата, и когато достигне зряла възраст пада от рибата и започва да се размножава, като от един паразит могат да се появят стотици и дори хиляда нови. При появата си новообразуваните паразити плуват в аквариума търсейки гостоприемник. Времето, за което трябва да си намерят гостоприемник е 48 часа, ако не го открият те загиват. При откриването на гостоприемник, цикълът им на развитие започва отначало. С тези размножителни способности за кратко време аквариума може да се напълни с огромно количество от тези паразити. Жизненият цикъл на паразита е 7-10 дена при температура 21°C, а при температура 10°C - няколко седмици. При температура от 27° C размножаването става на всеки 2 дни.

Лечение
Загряване на водата до 32° C ще убие свободно плуващите паразити. Повечето тропически риби могат да издържат на тази температура 7-10 дни, като за толкова време инфекцията от Ихтиофтириус ще бъде напълно преодоляна. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Метода е ефективен и има малко странични ефекти.
Други методи за премахване на инфекцията е чрез прибавянето на сол (1-3 г/л) към водата или чрез медикаменти от специализиран магазин.
Без значение кой метод ще изберете трябва да вакуумирате дъното на аквариума поне един път на ден – това ще премахне огромни количества от паразитите. Рибата може да бъде излекувана и като постоянно я местите в нов съд на всеки 12 часа, докато от нея паднат всички паразити. Ако смятате, че рибата ви е излекувана оставете я извън оригиналния аквариум за известно време, за да сте сигурни, че инфекцията е преминала.
При лечение на рибите извън оригиналния ви аквариум, то е необходимо да му загреете водата докато няма риби и така ще убиете паразитите."

Източник:
http://www.zoolubimci.com/t-42-%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B8-%D0%92%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80-%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5:_%D0%98%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81_%28Ichthyophthirius,_Ick,_Ich,_White_spot%29

Въпрос:
Рибата, която умря от Ихтиофтириус преди седмица роди, какъв е шанса малките да са заразени от това при положение че живеят в друг аквариум? Болестта има ли инкубационен период?

manyg

и мойте рибки са покосени от тия гъбички. Имам двойка милинези, двойка хелери и 3 сомчета в 50 литров аквариум. Забелязах преди 2 дена по хелерите да има петна и взех една опаковка Нистатин. Сложих 2 хапа вътре, на 2-рия ден смених 20% от водата и сложих още 2 хапа. Днес е 3-ти ден и не виждам кой знае каква промяна. Както прочетох 3-4-5-6-7 ден да не се сменя водата. Ако това не поможне след 7-мия ден да започна ли процедурата от ново ?

erho

Намери си Contra-ichthyo ефтин и ефикасен продават го по зоомагазините струва 2-3 лева шишенцето ползва се по следния начин: Увеличаваш температурата на водата до около 30 градуса и на 10 литра аквариумна вода първия ден слагаш по 2 капки от лекарството, а на 2 и 3 ден по 1 капка на 10 литра вода и докато трае лечението през тези дни не сменяш водата и температурата я държиш на 30 градуса.

manyg

а тази вода да я сменя ли защото все пак в нея си има нистатин хич да не е 4 таблетки за 2 дена и само 20% са сменени :) да сменя ли малко повече от водата преди да капна от използвам този метод с  Contra-ichthyo

Similar topics (5)

22588

Публикации: 5
Прегледи: 5746

55729

Публикации: 4
Прегледи: 2789

16997

Публикации: 1
Прегледи: 2283

42878

Започната от kuka12


Публикации: 1
Прегледи: 2304

36504

Публикации: 7
Прегледи: 4944