• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 00:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болни Дискуси

Започната от qoke2, 12.02.2012 23:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

qoke2

12.02.2012 23:22 Last Edit: 13.02.2012 22:47 by Георги
Здравейте, от няколко месеца гледам дискуси. Ето снимка на Аквариума преди да започна лекуването на рибите:

Няма да описвам симптоми, аквариум и филтрация, тъй като болестите са ясни. Преди два дни бях при Орлин, резнахме една риба и стана ясно, че има хрилни, камшичести и капилария.
Какво направих:
1. преместих рибите в друг аквариум за малко.
2. Извадих всички растения и изварих пясъка и самия аквариум.
3. Върнах изварения пясък, налях вода от чешмата, акватан и вдигнах температурата на 33,2 градуса
4. пуснах една вътрешна помпа без филтър да върти водата и пуснах аерацията на макс.
5. Пуснах рибите обратнои налях необходимото количество Sera Flagellol(купил съм и нематол, като съм махнал канистъра, който е почистен преминал през 80% вода, зареден с 1л JBL micromec и един литър JBL оригиналата керамика + оригиналните гъби и нитратна смола в останалите чекмеджета. В момента съм го пуснал да върти в друг аквариум като съм налял сера нитривек, да е готов за сед лечението.

Рибите изглеждат малко по-добре, но от днес забелязвам че опашките им са като нащърбени по краищата (минали са около 30 часа от започване на лечението с флагелол).
Все още всичките дишат с по един хрилен капак.
Като пусна хрна се засилват да ядат и няколко минути лапат и плюят. Яде като хората само един.
Смятам след тридневното лечене с този препарат да сменя водата и да сложа за още два дни Sera Nematol

За момента две неонки дадоха фира, но те естествено не са интересни в случая.

Моля за съвет. Дали постъпвам правилно и какво още мога да направя

PS. От няколко часа водата доста помътня. За нематол пише да се подмени голяма част от водата ако помътнее но за флагелол не пише. Трябва ли да сменям?

Благодаря, предварително!!

borislav

Не ми стана много ясно, защо си изварил грунда,сменил си всичката вода и си махнал филтъра,  след като си върнал веднага болните риби пълни с паразити?!?
За нащърбването не се притеснявай,не бързай да храниш и си върни канистъра. Не прави по-големи смени от 50%,не се доверявай много на акватана и нитривека, след лечението сложи активен въглен във филтъра. Успех!
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

qoke2

В листовката на лекарството пише да се спрат биологичната филтрация и УВ лампата. Билогичната филтрация да се пусне след смяната водата като за всеки случай да се промие добре преди да се пусне отново.

goro

Няма да описвам симптоми, аквариум и филтрация, тъй като болестите са ясни.-Можем ли да поставим под съмнение точно това?
Според мен тровим риби със и без това спаднала имунна защита.

borislav

В момента нямаш никаква филтрация в аквариума.За да оцелеят риби като дискусите, дори и здрави, при тези условия им трябват ежедневни големи смени на вода. Препоръката в листовката е заради това,че препарата евентуално ще убие полезните бактерии в него.Проблема при тебе е това ,че във филтъра ти има сигурно и яйца на паразитите, които трябва да избиеш, иначе ще се получи омагьосан кръг.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

qoke2

Жоро, според мен не можем да се съмняваме, тъй като видях и трите паразита с микроскоп. Едва ли ги тровя без да има защо а и две риби вече умряха преди да занеса две за дисекция.

Борислав, сега като се замисля си прав. Махнах филтъра, тъй като след като лекарството ще убие полезните бактерии, значи няма да има файда той да работи. Замислих се дали не трябва и той да бъде третиран с лекарството, но реших че рибите така или иначе едвам ще оцелеят 5 дни с тези лекарства, не мога после да ги пусна в аквариум с не работещ филтър  да ги довърша. Затова реших да го накисна в 80 градуса вода и не вярвам да е останало нещо живо вътре и да го пусна в друг аквариум да се възстанови докато ги лекувам.

raiko

Цитат на: qoke2 - 13.02.2012 00:29
Жоро, според мен не можем да се съмняваме, тъй като видях и трите паразита с микроскоп. Едва ли ги тровя без да има защо а и две риби вече умряха преди да занеса две за дисекция.
Това, че си видял трите паразита с микроскоп не означава, че трябва да блъскаш всички възможни химии против тези три паразита! Най-вероятно само един от тези паразити е причина за смърта на рибите, а е възможно и причината да е съвсем друга. Това, че един дискус е носител на някакви паразити не означава, че той ще умре от тях. Една риба може да е носител и същевременно да е устойчива към паразитите! За да си сигурен при микроскопски анализ дали конкретния паразит се е развил в патогенна форма, трябва да се преброят паразитите, които попадат в обектива на микроскопа (при определено увеличение)  и да се сравнят с допустимите норми(сравнителен анализ). Така, че не е достатъчно да се видят някакви паразити и да се постави веднага диагнозата!...... ;-)

qoke2

Райко, Орлин каза че са в пъти повече от нормалното и че рибите ще измрат ако не се лекуват. Аз не разбирам от микроскопи (тоест разбирам, но не и от наблюдение на паразити), но смятам мнението на Орлин за миродавно. Водата беше с ПХ 6.0 нитрити 0, нитрати 0, супер мека и без амоняк и фосфати. Темп.29.5 градуса. Мисля че всичко е повече от добре, а рибите спряха да ядат всички до една. Две от общи 11 започнаха да се въртят в кръг и да се блъскат в аквариума и съответно по-късно умряха. Освен това, подрастващите риби определено спряха да растат. Реших да третирам с две лекарства, едното е за плоски червеи другото за кръгли. И според мен, точно това, което казваш е проблема. Имам устойчива на паразитите риба, която ги е донесла в аквариума и заради нея ще измрат всички останали... Преди два месеца купих едни риби, който ми бяха съмнителни още като ги донесох. Потъмняваха до черно. Едната от тях умря преди три дни, другата беше здрава видимо но я изхвърлих заедно с още няколко който бяха пред умиране.  

С една дума, това с виждането на "някакви паразити" беше последно потвърждение на диагнозата, а между другото от всички, които писаха по темата ни един не каза какво да правя, а всички ми обясняват какво не съм направил както трябва !!

raiko

Цитат на: qoke2 - 12.02.2012 23:22
.....Все още всичките дишат с по един хрилен капак......
Никъде не си споменал каква е възраста на умиращите риби. Ако рибите са млади (до 5-6 месеца) най-вероятната причина за смърта им при този симптом са хрилните паразити.Само те е възможно да причинят, масово заболяване в аквариума (надявам се, че Орлин ти е препоръчал да започнеш първоначалното лечение срещу тях). При другите два паразита боледуването е по-продължителен процес и рибите не биха влошили състоянието си едновременно.

qoke2

Рибите който останаха са точно на 5-6 меса с изключения на една голяма, която е на 1,8 години. Че не са хрилните ме кара да смятам факта, че и тя не е добре. Орлин не ми каза нищо за хрилните. По скоро каза че капиларията ми е най-големия проблем и че се лекува с нематол, който е много силен и всички други риби в аквариума ще измрат. Аз като чета, ако съм разбрал правилно, тези хрилни паразити също са нематоди, така че нематола би трябвал да помогне срещу тях и срещу капиларията. За това питах и вас за мнения, защото може и да не съм разбрал правилно.

rakim

Лекувал съм с нематол и никаква риба не ми е измирала ;-)За хрилни голям успех съм имал с тремазол,макар че въпросния Орлин е писал че не върши работа рибите се оправиха.Имаха същия симптом,дишане с единия хрилен капак.
540л Южна Америка

qoke2

Аз така или иначе утре като свърши лечението с този флгелол за камшичести, ще ги оставя един ден да си починат и пускам нематол. Ако се наложи после ще лекувам и с тремазол. Само не знам дали да оставя темепратурата на 33,2 както е сега или да я смъкна на 29-30...

rakim

Пробвай с тремазол първо,нематола мисля че беше за плоски и кръгли червеи,нематоди.В твоя случай са хрилни паразити,лечението продължава 6 часа до колкото помня с тремазола и ще видиш по бързо дали има ефект.С нематола е два дни и за него пише че е по рисковано като лекарство.
540л Южна Америка

qoke2

Да, само че рибите имат и нематоди, наречени капилария, които аз останах с впечатление че са по-проблемните в случая. Не знам само дали този нематол ще помогне срещу хрилните или трябва отделно и тремазол ....

rakim

Освен че са затворили единия хрилен капак какви други симптоми има?Защото това значи че ги тормозят хрилни паразити,а raiko ти каза че може да сте видяли под микроскоп че имат и други гадости,но ако ги понасят и си живеят с тях не е необходимо да се лекуват с препарати.
540л Южна Америка

Similar topics (5)

25242

Публикации: 1
Прегледи: 3120

11589

Публикации: 7
Прегледи: 6713

24175

Публикации: 7
Прегледи: 5683

7906