• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.06.2024 23:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болни Дискуси

Започната от qoke2, 12.02.2012 23:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

qoke2

Ами освен единия хрилен капак, не искат да се хранят. Днес са втори ден на лечение с флагелол за камшичести. Пуснах им малко кайма и определено похапнаха малко. Кажете при това положение да лекувам ли с нематол или да сложа тремазол ?

rakim

Ами при мен с хрилни паразити не искаха да ядът.Нека някой по опитен да каже също,но ако бях аз щях да пробвам тремазол.
540л Южна Америка

grigor nakov

Цитат на: rakim - 13.02.2012 14:45
Ами при мен с хрилни паразити не искаха да ядът.Нека някой по опитен да каже също,но ако бях аз щях да пробвам тремазол.


Недей повече да ги третираш достатъчно е флагелола,просто задържи температурата за 2 седмици на 33 градуса и рибите ще се оправят,ако няма видимо подобрение след 2-седмици тогава сложи тремазол или нематол.Честата смяна на водата води до подобрение на рибите ;-)Единственото лекарство което помага е Метронидазол на прах и Бактопур-течно

goro

Много трудно може да се даде обективно мнение за дадената ситуация, без да се знаят всички детайли за този акв., включително и режим на гледане и хранене.Проблем е и,  че дори и да опишем внимателно всичко това, остава субективният фактор-в крайна сметка, ще го опише същият човек, а той не си е разболял умишлено рибите и е мислил, че всичко е правилно.Ситуацията се усложнява и от "сигурна диагноза" и "миродавно мнение"-да, ама защо се стигна дотук тогава?
Като цяло тези риби са доста здрави и при правилно отглеждане почти не боледуват-примерно една гупа е много по лесна за разболяване.
В този случай, мисля за 2 варианта:
1-новозакупената риба (тази, която не е проявила симптоми) е от друго място или доставчик-в този случай се разболяват старите риби в акв. , поради липса на резистентност и обикновено проявяват симптоми до 10-тина дни от внасяне на новата,

2-Общо влошаване на условията в акв. и тъй като няма нищо стерилно (рибите носят повечето причинители винаги в себе си) се стига до същият краен резултат.
И за двата варианта приложеното лечение е доста крайно, а също така има нещо объркващо в данните на водата, който даваш-предполагам не ползваш осмоза?
Все пак успех и бързо оздравяване!

qoke2

Жоро, благодаря за изказаното мнение. Прав си! Естествено всичко според мен е било перфектно в аквариума и едва ли каквото и да кажа ще бъде обективно. Все пак не искам да разбирам кой от трите паразита ще ги умори пръв. Така или иначе вече започна последния ден от лечението за камшичести с флагелол. Смятам да ги оставя за няколко дни да се посъвземат от това и ако не започнат да се хранят добре и продължават да дишат с по едно хрило почти през целият ден, да третирам с тремазол за 6 часа. Явно лекарството е леко а и не поврежда биологичния филтър. Плюс това вече съм го купил ... После смятам да ги оставя две седмици на 33-34 градуса както са в момента и след това ако все още не са ок да лекувам с нематол. Исках да попитам докато се лекува с тремазол, дали трябва температурата да е нормална или няма значение. В момента филтъра ми е прецакан и въпреки че от вчера върти в друг аквариум, почистен и дезинфекциран, напълнен със стартови бактерии, искам да знам какво мога да направя и по колко вода да сменям и на колко време, докато филтъра се възстанови?

Не ползвам осмоза да, Кое е объркващото ?

goro

Трудно ми е да кажа, кое е смущаващо, преди да дадеш всички подробности за акв. и режим.Така или иначе не можеш да променяш всеки ден температурата, тъй че ще третираш при тази.След това възстанови биологичната ф-я. и чакай.Все пак да не забравяме, че стреса е основен отключващ фактор-преди години, когато и аз търсих причинители, на моя риба намериха паразити дори и в окото и то в престижна лаборатория по ихтиология е Англия.Смяната на вода няма да навреди, но в умерени рамки.Ако искаш да се опитаме да отгатнем ЗАЩО се е случило-давай подред всичко за акв.
Поздрави

qoke2

обем: 200л
Външен филтър JBL E900 900 l/h (4 отделения - 1л микромек, 1л JBL керамика, нитратна смола, гъби) Вътрешна помпа 600 л/ч
аерация: въздушна стена (помпа 4,5x2L/min)
грунд: 1-2 мм пясък
растения - средно залесен (вижда се на снимката)
корен (предполагам от лоза)
Риби - 10 бр. дискуси - 1 на 1,5г., 6 на около 5-6 месеца и два с неизвестна възраст. при мен всички риби са от 3 месеца  изключение на голямата, която е от 15-20 дни
неон - 15 бр
злалтен барбус - 3 бр
анциструс - 2 бр.
Осветление - ЛЕД 32 вата, свети по 11ч на ден

храна:
   1. Гранули на тетра
   2. кайма от Орлин редуване на лечебна и червена за оцветяване
   3. Хирономус
   4. Тубифекс

Сутрин и обед гранули, вечер кайма и през два три дни хирономус и от скоро тубифекс

смяна на водата през два дни на третия по 30% директно от чешмата темперирана на 30 градуса

показатели:
PH - 5,5 до 6,5
KH - 3 d
GH - 5 d
нитрати - 25 мг/л
нитрити - 0
ЦО2 - 30 мг/л

Първо спряха да се хранят добре. После две риби полудяха и бяха веднага извадени, малко по-късно умряха и двете. Заедно с тях махнах още 3 който не вървяха добре и изглеждаха съмнително.

Това е. Докъто пиша това, още една риба полудя и започна да се мята из акварума.... :-(


nikolay0876

Всичко изглежда повече от добре, единствено нищо не ми говори  ЦО2 - 30 мг/л, не съм запознат със тея системи, ама като гледам залесяването, като че ли няма нужда от него. Ама пак казвам не разбирам от това. Не ги храни по време на лечението, нищо няма да им стане известно време глад. За тубифекса- колкото хора толко и мнения, но повечето са против.

rakim

Според мен всичко е дошло с тубифекса,аквариума ти е пренаселен също така.
540л Южна Америка

qoke2

май пропуснах да кажа, че хирономуса и тубифекса са замразени на една холандска фирма. Аз също няма да вземам тубифекс повече. Рибата откачи тотално и щеше да си разбие главата. Сложих я току що в един малък аквариум и сипах термазол, с който щях да ги почвам всичките от утре. В момента изглежда сравнително спокоен. Ако се оправи до утре, ги мятам всичките там, ако не - започвам да ги лекувам с нематол. Ако някой има нещо да добави, ще съм много благодарен на всякакви мнения и препоръки ...

Аквариума беше с повечко риби, щото ми беше ясно че не всички ще станат и реших че докато са малки може да са толкова. Така или инъче в момента са само 5 като само едната е голяма. Поръчал съм 500 л аквариум, който ще е готов в края на идната седмица

rakim

Добре правиш,пробвай тремазола ако става...знаеш ;-)
540л Южна Америка

DJER

Тремазола е с комбинирано действие, третирай смело(аз съм много доволен от него) ;-).

protel111

По мое наблюдение, когато храня с замразен хирономус винаги е имало проблеми. Няколко пъти се усъмних и пак давах хирономус на скалариите и рамирези(боливийски) и винаги е имало проблем- липса на апетит. криене в някой ъгъл или стоят на дъното без да помръдват. Лечението, което почти на 90 % помага е със Flagyl(метронидозал) и бактопур директ.

qoke2

Аз май отивам на нематол, Но ще изчакам да видя дали ще се оправят след тремазола и флагелола. Като си помисля колко пари дадох за лекарства... Май по-добре да бях си купил нови риби ... На всичкото отгоре не е ясно дали ще се оправят.

protel111

Манакапурото ги лекувах с флагелол и нямаше никакво подобрение след лечението с метронидозал се оправиха напълно само една даде фира най - слабата, която беше станала. Имаха същите симптоми. Не се отказвай изчакай една седмица да си починат и пробвай с метронидозала. Риби винаги можеш да си вземеш нови. 

Similar topics (5)

5012

Започната от Dranter


Публикации: 6
Прегледи: 7954

55427

Публикации: 29
Прегледи: 10700

30293

Публикации: 2
Прегледи: 3066

16022

Започната от petarik


Публикации: 24
Прегледи: 11322

985

Публикации: 27
Прегледи: 17131