• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 16:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Търси се Слави

Започната от Raven, 25.04.2008 13:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GrandePippo

Предлагам да прекратим спора, макар фразата "зарзаватчийска клика" да не е най-милото обръщение. Зрели хора сме и сме наясно, че имаме общо хоби, общи интереси и сме всички тука в тоя форум за да сме си полезни при споделяне на информация.

Цихлидарниците си имат свои предимства и растителните си имат свои предимства. Аз се самоопределям като явен привърженик на растителни и може би болшинството от хората харесват повече растителни. Не знам.

За мене спора е приключил. Бих казал наздраве, но съм на работа...

Raven

Цитат на: botan - 30.04.2008 02:39
Точно за това сложих пред биотопен едно "растителен".
Както и да е, не ми се води тъп, безсмислен спор. Между другото върху кой въпрос спорите?

Ползвам случаят да подсетя за пореден път че се измества темата на спорът- аз започнах този спор не за да доказвам кой вид аквариуми е по красив,не за да доказвам какво е биотоп и какво точно е определението за биотоп.
Моето мнение беше че цихлидарниците са по лесни за правене и поддържане от растителните аквариуми.

Именно заради това търговците и хора като Слави правят за клиентите си цихлидарници а не растителни аквариуми- спестяват всичките главоболия на растителните а имат ефектен аквариум почти без разходи на време и пари за поддръжка.

Иначе аз харесвам хубавите цихлидарници и ако имах право на три истрела в къщи третият щеше да е именно цихлидарник с хонджита.
Вероятно щях да го направя с бял варовик и бял кварцов калиброван пясък независимо че такива неща в езерата няма- не ми пука дали е биотоп- важното е на мен да ми харесва.

Естествено смятам че растителните аквариуми  са по красиви от цихлидарниците- но това си е лично мое мнение и не ангажирам никой с него.


Това е тезата ми от самото начало- в никакъв случай не искам да деля акваристиката на цихлидари и растениевъди,има много красиви цихлидарници и отвратителни растителни аквариуми.
Но в идеалният случай растителният аквариум изисква повече опит и знания за поддръжка от цихлидарника.

Също така крайното ми мнение че цихлидарите са неуспели акваристи се базира на лични наблюдения - болшинството цихлидари който познавам са опитали с растителни аквариуми и са им се видели прекалено трудни.


Естествено изключвам такива като Боби които е цихлидар "по рождение" и Цвети която има отличен растителен аквариум наред с цихлидарника си- за това и казвам - "болшинството цихлидари"
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Не се разправяйте ами търсете Слави! Има място за него до Кочев в Алеята на славата. ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: raven - 30.04.2008 09:43
Моето мнение беше че цихлидарниците са по лесни за правене и поддържане от растителните аквариуми.
Аз пък през цялото време се опитвам да ти кажа, че поддържането на един аквариум с африкански цихлиди изобщо не се свежда до поддържане на камъните в изряден вид, както явно си мислиш. За правенето няма как да не се съглася - растителните са по-сложни.

Цитат на: raven - 30.04.2008 09:43
Но в идеалният случай растителният аквариум изисква повече опит и знания за поддръжка от цихлидарника.
Тук категорично не съм съгласен. Няма идеален случай, няма общ случай, няма средностатистически цихлидарник. Може би поддържането на коравите Мбуна и да е по-лесно от някой растителен аквариум, но това в никой случай не важи за всички видове съобщества на африкански цихлиди, а е по-скоро обобщение от твоя страна, направено поради липса на знания по темата. Мислиш си, че понеже 90% от африканските аквариуми са именно с Мбуна, то всички се гледат толкова лесно. Това просто не отговаря на истината.

Цитат на: raven - 30.04.2008 09:43
Също така крайното ми мнение че цихлидарите са неуспели акваристи се базира на лични наблюдения - болшинството цихлидари който познавам са опитали с растителни аквариуми и са им се видели прекалено трудни.
Това изказване пък граничи с личната обида. Изключването на няколко човека от групата го прави само още по-тежко. Ако трябва аз пък да кажа мнението си за хората, които гледат растителни аквариуми, то ще е почти противоположно - единици са тези, които ги гледат заради красотата им. Масата го прави, защото след като са им омръзнали навремето гупите и хелерите, опитът им с по-сложни риби ги е отказал и ги е пратил в другата крайност - да гледат растения, които не могат да умрат за една нощ заради елементарна грешка.

Марияне, не искам да те обидя, но това да си мислиш и да пишеш пред всичко, че твоята част от хобито е върхът и нищо друго не може да се мери с нея по необходими опит и знания, е в най-добрия случай израз на някаква криворазбрана грандомания, най-лошия няма да го казвам, защото ще ми се разсърдиш.

jimbeam0706

Цитат на: don_misho - 30.04.2008 03:08
Няма нищо за спорене,абсолютно всеки човек на тая планета ще потвърди,че това:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi84.photobucket.com%2Falbums%2Fk23%2Fdon_misho%2F01g2011.jpg&hash=4b9dfe85e484ca95052389d5f6b5d694a9604a9e

е мнооооого по-красиво и изглежда по-естествено от това:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi84.photobucket.com%2Falbums%2Fk23%2Fdon_misho%2F50875765KsVoTS_ph.jpg&hash=825aefd5894d1b894759fdb082856e166489efb0

А отделен е въпроса,че първото е далееееече по-сложно за изпълнение и подръжка от второто.


Не искам да обидя никой от любителите на цихлиди!Но най-известния и световнопризнат акварист-аквадизайнер в света не гледа цихлиди!

Та ако се намери Слави да знае,че знаем къде е топлата вода!


А какво да кажем за тези ,на които има харесват и двата вида аквариуми.
Единият си е един такъв растителен и успокоява окото,а другия ти пълни душата като гледаш как си плуват  рибките на 1 метър от теб,защото ти е пределно ясно че няма кога да отидеш и да ги видиш на живо в Амазонка,Нил или някоя и друга река
Няма невъзможни неща

Raven

Не казвам че моята част от хобито е върхът- тук въпросът е чисто субективен.
Казвам само че лицето на акваристиката са растителните,или още така наречените общи аквариуми- тези в които има преобладаващо растения но също и доста риби напаснати в някаква балансирана система.
Това са аквариумите които участват в най големите международни конкурси и това са болшинствата аквариуми по света като цяло но и у нас.
Лицето на  публичната Бг акваристика обаче са именно цихлидарниците ,да приемем конкретно М,буна по причини които обясних вече няколко пъти.
По начало аз се подразних от твърденето че растенията са чалга и че истинският аквариум е само с риби.
Ако авторът на това мнение  имаше достатъчно опит да направи растителен аквариум и да го задържи в кондиция той щеше да твърди нещо съвсем различно- да не казвам какво за да няма обидени.
В неговият случай обаче така му изнася.

Нека обясня защо не се правят обществени растителни аквариуми,и по точно в частност защо аз не се навивам да правя такива въпреки че съм имал и имам възможност за това.

Да започнем с това как се прави цихлидарник- взимаме атрактивен бял пясък и бели понорни камъни на дупки,няколко стръка валиснерия ,сериозен филтър,някакво осветление/без значение какво стига да не е силно/ и след известно време пускаме рибите.
Аквариумът се стартира бързо ,рибите са издръжливи,не боледуват и ако е направено всичко грамотно имаме един атрактивен бърз безпроблемен аквариум.

Такста за подръжката на такъв аквариум започва от 100-150 лв месечно- но е според клиента.
За тези пари един път седмично се позачистват стъклата и се сменява малко вода,на три месеца се сменява ватата от канистъра.
До тук разходите за поддръжка са под 10 лв. а човекочасовете труд са около 4 часа на месец.

Растителен аквариум:

Първо дъното- калиброван пясък,в зависимост от растенията,ако е необходимо - хранителен стартов субстрат.
Растенията:
Видът им ,гъстотата на посадката и разположението,големината на кореновата им система,прогнозираното им развитие за няколко месеца напред от гледна точка на израстване и влияние на околните растения както и на разрастване на кореновата им система.Светлолюбивост ,влияние от воден поток,алелопатия/непоносимост с някои от другите видове/изисквания за химически показатели на водата и интензивност на торене,общ вид както и в прогнозирано бъдещо развитие такаи в момента на създаването/клиентът иска аквариума сега а не слад някакви хипотетични три месеца/.

Риби- баланс между желанието на клиента и оптималният вариант за насищане на системата с органика.
Клиентът иска 200 л. акварим с 30 едри дискуса,няколко пирани,алтуми,цихлиди,една арована ,сомчета и ако остане място някакви по дребни но да са шаренки.
Слагаме риби които да са някакъв компромис- хем да го гъделичкаме че са шаренки и се движат,хем да създават илюзия за насищане ,хем да не вредят на растенията и да не товарят системата.
Идеален вариант- ято неони ако се  навие.

Добра филтрация,СО2 система`реактор,съответно подбрано осветлене- вид и интензитет на лампите- мого важни моменти.
И скъпи.

Сглобяваме системата.
Първите седмици става гняс,винаги.
Неизбежен пик на всякакви водорасли- нишки,зелени,синьозелени- все атрактивни  неща.
Клиентът реве като хималайска мечка,обясняваш му разни неща - той си иска аквариума на Амано от снимката дето си му показал в началото като модел.
Клиентът по правило е бизнесмен от Драгалевци с занижени вербални способности и ограничен но изразителен речников запас.

Системата започва да влиза в час ,но бавно,растенията се адаптират за седмици а на клиента не му се чака.
Някои от растенията очевидно не стават- махаме ,преправяме,пренареждаме.
На клиента му писва от нас- втора  седмица вече,риби още няма,растенията все едно кентавър ги е пасъл а ние му виси постоянно на главата да напсваме нещо.
Накрая нещата тръгват- системата се стабилизира,рибите плуват,всичко е ОК.
Поддръжката:
Всяка седмица смяна на вода,сифониране на дъното ако се налага,подкастряне на растенията ,взимане на проби,торене ,следене на растенията за да се прадодврати недостиг или излишък на някои елемент,и още някой други дребни дейности които са важни за общият баланс.Колко човекочасове труд са това- нямам представа,правил съм два такива аквариума и ми стига.

Сега се поставяме на мястото на Слави- с кои аквариум би искал да се занимава ?
бе да не е луд с някаква тъпа грозна чалга!
Много ясно че истината са цихлидарниците.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NO CARRIER

Ако насочите усилията към написването на някоя статия, по някое ръководство за начинаещи, цена няма да имате.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ceco

На мен последният пост на Raven ми изглежда точно като статия.Четейки всеки начинаещ акварист може да прецени сам какъв аквариум да си направи.
А пък Слави е аналог на Глория в журито на Мюзик айдъл.

don_misho

Боби,от двата аквариума,които си показал,повече ми харесва първия ,много красив килим от зарзават има! :-P. Защо ли не съм виждал подобно нещо в цихлидарниците на колегите от форума? :-)
: 30.04.2008г 12:12ч
Цитат на: torsade - 30.04.2008 07:57
...И моля, показаните цихлидарници далеч не са най-доброто в жанра...
Не искам да се заяждам или дразня,но много ми е интересно да видя кои са най-добрите в жанра!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

torsade

Битие 4

1 И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина; и каза: С <помощта> на Господа придобих човек.

2 Роди още и брата му Авела. Авел пасеше стадо, а Каин беше земледелец.

3 И след време Каин принесе от земните плодове принос на Господа.

4 Тъй също и Авел принесе от първородните на стадото си и от тлъстината му. И Господ погледна благосклонно на Авела и на приноса му;

5 а на Каина и на приноса му не погледна така. Затова Каин се огорчи твърде много и лицето му се помрачи.

6 И Господ рече на Каина: Защо си се разсърдил? и защо е помрачено лицето ти?

7 Ако правиш добро, не ще ли бъде прието? Но ако не правиш добро, грехът лежи на вратата и към тебе се стреми; но ти трябва да го владееш.

8 А Каин каза <това> на брата си Авела. И когато бяха на полето, Каин стана против брата си Авела и го уби.

9 И Господ рече на Каина: Где е брат ти Авел? А той рече: Не зная; пазач ли съм аз на брата си?

10 И рече <Бог>: Какво си сторил? Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята.

11 И сега проклет си от земята, която отвори устата си да приеме кръвта на брата ти от твоята ръка.

12 Когато работиш земята тя няма вече да ти дава силата си; бежанец и скитник ще бъдеш на земята.

13 А Каин рече на Господа: Наказанието ми е толкова тежко, щото не мога да го понеса.

14 Ето, гониш ме днес от лицето на <тая> земя; ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки който ме намери, ще ме убие.

15 А Господ му каза: Затова, който убие Каина, нему ще се отмъсти седмократно. И Господ определи белег за Каина, за да не го убива никой, който го намери.

16 Тогава излезе Каин от Господното присъствие и се засели в земята Нод, на изток от Едем.
Охлювът не ни е враг!

malomir

Дааа Велик ден явно влияе на някой хора.

torsade

Don_misho, ето тук са наградени аквариуми от Cichlid-forum.com. Нямам предвид тези в ляво, там са всякакви. Не знам обаче дали не иска регистрация... Ако трябва, направи го, не боли и няма да си изцапаш ръцете  :-) Ако разгледаш, ще видиш, че в някои има и добре вписващи се растения.
http://www.cichlid-forum.com/tanks/
Охлювът не ни е враг!

Raven

В този биотоп има растения от три континента като само едно от тях е водно.

Лично аз не държа на това да е биотоп цихлидарника,така че за мен това няма значение всъщност.
Просто вие претендирате че са биотопи и че рибите са единствените важни- е награденият аквариум е ярко опровержение на това- в него има повече растения отколкото в моя  :-D
: 30.04.2008г 12:12ч
Цитат на: torsade - 30.04.2008 13:22
Битие 4

1 И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина; и каза: С <помощта> на Господа придобих човек.

2 Роди още и брата ..........

Интересно.
А нещо от Корана или Кама Сутра знаеш ли?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

torsade

Хайде, затваряйте темата, няма начин да стигнем до никъде. Това не е дискусия и няма и да стане. А няма и смисъл от нея, всеки си има глава да мисли и предпочитания, и възможности, и желание..... да си прави аквариум какъвто иска. И ако иска да си го харесва, ако не иска - да не го харесва. Само да не разделя акварстите на наши и ваши и да не си служи с обидни квалификации по отношение на цели категории.
А Кама сутра я знам, raven, ама но не бих ти я показал точно на тебе  :-P, имам други предпочитания  :-)
Няма да пиша повече по темата.
Охлювът не ни е враг!

don_misho

Никой не дели акваристите на наши и ваши,уважавам всички акваристи ,като не е от значение за мен кой какво гледа в аквариумите си.И аз харесвам цихлиди,но истинска красота виждам в растителните аквариуми! Темата за спор се породи от това,че просто не признавате по-голямата сложност и необходимост от повече знания и усет за устройването и подържане на растителен акваскейп!
Не искам да обидя никого ,но това е простата истина!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32