Potamotrygon leopoldi (Castex & Castello, 1970)

Българско наименование:

Леопардов скат

Снимка на Potamotrygon leopoldi  (Castex & Castello, 1970)

Популярно име: White-blotched river stingray

Семейство: Potamotrygonidae

Разпространение
Potamotrygon leopoldi е ендемичен сладководен скат, разпространен само в басейна на река Xingu и Rio Fresco в Бразилия.

Река Rio Xingu

Хабитат
Както и други членове на рода, обитава разностранни биотопи. Това включва пясъчни брегове, плитчини на големи реки, както и бавноподвижни води със субстрат от кал или пясък. Също може да се срещне в наводнените горски райони по време на влажния сезон, като остава в езерата, формирали се след отдръпването на водата.

 

 

Максимална стандартна дължина
Женските екземпляри могат да достигнат диаметър от 60см, мъжките обикновено са по-дребни.  Обикновено са с размер от 15-30 см.
Размер на аквариума
За възрастна двойка е необходим аквариум с размер 240см x 90см x 75см/1700 литра.
Отглеждане
Декорацията не е особено необходима за отглеждане на скатове, но въпреки това вие може да сложите корени или гладки камъни. Трябва да сте сигурни, че всички те са здраво фискирани и немогат да бъдат преместени от скатовете, както ида осигурите достатъчно свободно пространство за плуване на рибите.
За предпочитане е не много силна светлина, въпреки че може да използвате и по-силна.  Растения, които е необходимо да се засадят в субстрата ще бъдат изядени, но може да опитате с такива, закрепени по камъните и корените, като Java fern или Anubias spp., но няма да оцелеят дълго.
Видът на субстрата е въпрос на лично предпочитание. Някои акваристи използват речен пясък, който е чудесен избор, специално за подрастващите риби.  Други използват едър субстрат, като по този начин избягват заравянето на скатовете в субстрата. Разбира се, може и без никакъв субстрат, като това ще улесни почистването на дъното, въпреки че излежда неестествено.
Филтрацията е един от най-важните аспекти при отглеждането на скатове. За хищници с подобен размер е необходим голям и ефективен биологичен филтър. Ако е възможно, използвайте съмп, като по този начин голяма част от оборудването ще е извън аквариума. Ако нямате възможност, използвайте голям качествен външен филтър, с дебит поне 4 пъти обема на аквариума за час. Позиционирайте изхода му така, че да става течение в аквариума, това ще осигури и високо ниво на кислород във водата. Ако използвате съмп, падането на водата от няколко сантиметра между секциите ще осигури също достатъчно ниво на кислорода във водата.
Седмичната смяна на около 50% от водата е задължително при отглеждането на скатове, въпреки че те могат да издържат и сравнителни високо ниво нитрати.
За отглеждане на скатове ще ви е необходим и плътно прилепващ капак, защото понякога ( специално като ги храните) те се качват на повърхността на водата и могат да изскочат от аквариума.  Опитът за връщане обратно в аквариума на такава голяма и отровна риба може да стане случка, която няма да забравите цял живот.
Внимание  - този вид скат е отровен, чрез шиповете си на опашката може да ви нарани много болезнено. Смяната на шиповете става примерно на всеки 6 месеца.

 

Параметри на водата
Температура: 20- 29°C - за предпочитане е повече от 24 градуса. pH: 6.0 – 7.5 Твърдост: Най-добре е да е под 5° dH. Въпреки това, възможно е отглеждането и в твърда вода.

Аквариум с Potamotrygon leopoldi

Снимка: Erik Teeler

Хранене
Скатовете са активни риби с бърз метаболизъм, което налага храненето им да бъде поне 2 пъти на ден.
Подрастващите обичат жив или замразен хирономус, тубифекс, артемия, скариди. Възрастните могат да бъдат хранени с цели миди,  скариди, риба или земни червеи. За да бъдат рибите в добро здравословно състояние е необходимо  да се дава разнообразна храна.
Скатовете не трябва да се хранят месо от бозайници като телешко сърце или пък с пилешко. Някои от липидите, съдържащи се в тези меса не могат да усвоени от рибите, което води до натрупване на мазнини и деградация на органите им.
Поведение и съвместимост
Скатовете са хищници и не е безопастно да се отглеждат с малки риби. Те предпочитат спокоен живот, затова не е подходящо и отглеждането им с много агресивни териториални риби.  Най-добре е да бъдат риби, които не могат да бъдат изядени, моролюбиви и за предпочитане да обитават горния слой на водата.  Такива са например някои цихлиди, като видовете Heros или Geophagus. Много честа комбинация е отгклеждането на скатове с арована.
Други подходящи са Cichla или Datnioides.

Сексуален диморфизъм
Скатовете се различват лесно. Мъжките има двойка сексуални израстъци, познати като “
claspers"”. Те се използват за осеменяване на женската и ясно се забелязват.

Размножаване
Скатовете са придирчиви при избора си на партньор. Поставянето просто на  двойка в аквариума не ви гарантира, че те ще се размножат. Най-добре е да се купи група от подрастващи, за да могат те да си изберат партньор. Скатовете се размножават като станат на поне  4 години, затова ви трябва и голяма доза търпение, когато имате само млади екземпляри.
Оплождането само по себе си е бързо, трае само няколко секунди. Оплождането става вътрешно. Раждат се живи, напълно оформени малки.

Характеристики


Семейство: Potamotrygonidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 25.10.2013 г; промененo на 30.09.2023 г