Melanotaenia trifasciata  (Rendahl, 1922)

Българско наименование:

Меланотения трифасциата

Снимка на Melanotaenia trifasciata  (Rendahl, 1922)

снимка и информация: Rainbow sid

Melanotaenia trifasciata е откритa през 1895 от Кнут Дал, норвежки зоолог. По описание на вида е публикувана през 1922 г. от Hialmar Rendahl, въз основа на един-единствен екземпляр от река Мери в Северната територия.
Разпространени са в северната част на Австралия. Дължина до 12 см. D1 5-6, D2 1/12-16, А 1/18-23, ll 33. Тялото е високо. Основното оцветяване е зеленикаво-кафяво до маслено-кафяво, страните са със син до жълто-зелен оттенък. На хрилното капаче понякога се вижда червено петно. От очите до основата на "С" минава широка, синя, тъмно-кафява или черна ивица с червени кантове. На долната половина на минава тъмна ивица. Плавниците са тухлено-червени, понякога оранжево. Размножаване след смяна на водата със свежа /dH 9 °, pH 7/.

Определено се смята за" кралицата" на Атерините.Това е така заради многото си цветови разновидности, и това,че дори и женските индивиди са добре оцветени.
Както и при много видове атерини, оцветяване на Melanotaenia trifasciata варира в зависимост от местоположението, условията на водата и храната. Конкретни наименования обикновено се основават на местността, където се намира всеки един вид, или по-скоро локация. Те могат да бъдат познати по много дълбокото тяло, обикновено по-дълбоко от 1 / 3 от дължината на тялото . Мъжките са по-ярко оцветени, по-големи и много по-дълбоки, тоест имат по-висок гръб, отколкото женските.
Melanotaenia trifasciata са разпространени в северна Австралия, от река Мери в Северна Територия, през територията Арнхем, около залива на Карпентария в Ню Йорк и полуостров Кейп. В северен Куинсланд  те се намират далеч на юг.
Melanotaenia trifasciata са тропически риби, и се срещат в почти всички видове сладки води, от бавно движещи се потоци, влажните блата, лагуни до чисти реки. Те могат да се срещнат най-често в течащи води или в потоци. Melanotaenia trifasciata  най-често се срещат в чисти води с пясъчни основи, следвани от скали, листа и кал. В тези местообитания те са често срещани около подземна растителност, потопени корени, или клони. Дълбочина на водите  в които се намират Melanotaenia trifasciata са дълбоки предимно  от 30 до 200 см.

Те често обитават едни и същи потоци с Melanotaenia Nigrans, М. и М. Splendida inornata и M. maccullochi. Естествената им среда е подложена на сезонните колебания с температура на водата варираща между 24 ° по Целзий по време на сухия сезон и до 33 ° C през дъждовния сезон. Водата е алкална (рН 7,2 ~ 8,0), обаче, те са намирани и в кисела вода (рН 6.5 ~)
Много малко се знае за биологията на този вид в естествената му среда. Повечето информации се основават главно на аквариумни наблюдения.
При отглеждането на тези риби трябва да се има предвид, че качеството на водата, храненето и най-вече хранителният режим, както и пространството са главният фактор за растеж. Когато в естествени условия температурата е висока, рибите имат по-бърз растеж и развитие, но това води до по-кратка продължителност на живота.

Тук ще вметна, че отглеждам моите Трифасиати на температура от 26градуса, когато това е възможно.Имам предвид месеците когато аквариумът се отоплява. През останалото време температурата достига 32градуса, като не съм забелязал някакви неудобства и дискомфорт от високата температура.. Melanotaenia trifasciata може да достигне максимален размер от 15 см, но обикновено са по-малко от 12 см, с телесна дълбочина от 6 до 8 сантиметра. Мъжките са с по-дълбоко тяло от женските и като цяло оцветяването им е по-интензивно. Вертикалните перки на женските са или полупрозрачни или само леко оцветени в сравнение с ярките цветове на мъжките. Тези характеристики стават все по-очевидни с растежа на рибите.
Melanotaenia trifasciata се размножават постоянно на интервали през цялата година.Трудно е да се определи някакъв размножителен период. Въпреки това, връх в репродуктивната дейност е обикновено  началото на дъждовния сезон. Сезонът за разплод трябва да съвпада с условията, които предлагат най-голяма степен на защита за яйцата, както и храната и скривалища за новоизлюпените малки.
За щастие, атерините в плен са много приспособими и се размножават при различни условия.Тези риби съзряват полово преди навършване на първата си година.
Melanotaenia trifasciata е всеядна риба. Тя често  използва водните растения като убежище и източник на храна. Основните и храни в естествени условия са водни насекоми, водорасли и сухоземни насекоми като мравки. Диетата варира по отношение на местообитанията, които заемат. В основните водоеми се хранят главно с  водни насекоми, с малки количества от сухоземни насекоми, водорасли.

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Австралия
Биотоп: Австралия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 03.01.2012 г; промененo на 20.07.2024 г