Chromobotia macracanthus  (Bleeker, 1852)

Българско наименование:

Боция клоун

Снимка на Chromobotia macracanthus  (Bleeker, 1852)

снимка: nikolaytoshev

Семейство: Cobitidae (Loaches) , подсемейство: Botiinae.

Разпространение: Суматра и Борнео.

Максимален размер: в природата до 30 см, в аквариум 12-15 см.

Параметри на водата: pH: 5.0 – 8.0, dH: 5.0 – 12.0

Температура: 25-30°C

Необходими са чести смени на водата. За отглеждането на боцията е желателно да се използват големи аквариуми с голям брой укрития (камъни, корени) и меко разсеяно осветление. Най-добре е да се отглежда стадо от повече от 5-7 риби.

Рибите са всеядни, за хранене се използват качествени живи и сухи храни.

Развъждането е изключително трудно.

Развъдният аквариум трябва да бъде голям. Използва се стара вода с незначително добавяне на свежа (1/5-1/6 от обема), твърдост 5-6°, рН 6,8-7,0, температура 30-32 °С. Задължително условие е създаването на силно течение. Обикновено за тази цел се използва електродвигател, желателно с редуктор. На вала на двигателя се слагат четири лопатки, като се покриват с кожух от плексиглас. Използването на механични помпи не е подходящо, тъй като хайвера на боцията, подобно на хайвера на лабеото и гиринохейлуса е във водния слой и се пренася от течението.

В качеството на субстрат за хайвера може да се ползват гладки камъни и корени, които се поставят на мястото с най-силно течение. Интензивността на хвърляне на хайвер зависи пряко от силата на течението. На една женска трябва да има 3-4 мъжки. Използват се хормонални инжекции.

След хвърлянето на хайвера родителите се преместват, пуска се устройството за създаване на течение и се слагат допълнителни аератори за въздух. При температура 29-31°С след около 2-3 часа може да се определи оплодения хайвер – той е прозрачен. Неоплодения, бял, хайвер, трябва да се махне. Инкубацията продължава 18 до 20 часа. Излюпените личинки са много дребни и се събират в най-тъмните места. На четвъртото денонощие започват да се хранят. През това време трябва да се захранват с най-дребните циклопси.

Първият месец от живота на малките е критичен. Затова трябва да се следят параметрите на водата. Към края на месеца малките стават 13-17 мм и почват да се оцветяват като родителите си. Има навика да изскубва корените на растенията.

Известни са случаи на живот до 25 годни.

Характеристики


Семейство: Cobitidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаДобавенo на 29.05.2004 г; промененo на 08.03.2021 г