Serrasalmus rhombeus  (Linnaeus, 1766)

Българско наименование:

Черна пираня

Снимка на Serrasalmus rhombeus  (Linnaeus, 1766)
Синоними: Black Piranha

Етимология: Serrasalmus: от латински serran, serranus, челюст + salmo = сьомга, rhombeus - от латински rhombeus - ромб

Семейство: Serrasalmidae

Разпространение: Serrasalmus rhombeus са широко разспространени във Венецуела, Гвиана, Суринам, Френска Гвиана, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Бразилия в реките Амазонка, Ориноко, Negro, Xingú и Araguia.

Хабитат: Serrasalmus rhombeus обитава различни по тип хабитати, но възрастните най-често са в големи, дълбоки речни канали, където ловуват в дълбочините или в близките бързеи. По-младите екземпляри най-често са в по-спокойни води, с подводна и надводна растителност. Рибите са с различно оцветяване в зависимост от местата които обитават, дали са в прорачни или тъмни води.


река Cuyuni - едно от естествените местообитания на Serrasalmus rhombeus


Максимална стандартна дължина:
400 – 450 мм

Размер на аквариума: Serrasalmus rhombeus е активен, речен вид. За единичен възрастен екземпляр е необходим аквариум с размери от 210 x 45cm x 45cm, 400 литра.

Условия за отглеждане: За отглеждане на Serrasalmus rhombeus е необходим аквариум с пясъчен субстрат, корени и клони, за да има достатъчно укрития. Може да опитате да гледате и аквариумни растения, но най-вероятно те ще бъдат унищожени. Качеството на водата трябва да бъде изключително, задължителна е смяна на до 50% от водата седмично. Желателно е да имате филтър с вграден нагревател, в противен случай рибите ще го хапят и може да го счупят. Ако все пак е в аквариума, необходимо е да му осигурите някаква защита, например да е в пластмасова тръба.

Дръжте си ръцете извън аквариума, не придържайте хванатата риба в кепчето с ръце – може да ви ухапе!

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 1 – 20°H

Храна: Дивите риби се хранят с перки и месо от други видове риби, с малки риби, насекоми и безгръбначни. Всяка челюст има един ред остри, заострени, триъгълни зъби, които се използват като остриета за пробиване, разкъсване, нарязване и смачкване.
Наблюдавани са случаи в които ядат мъртви животни и дори хора, въпреки че съобщенията за този вид,  че нападат живи хора се дължат най-вече на повишена агресия по време на размножителния сезон.
Някои Serrasalmus ядат ядки, плодове и семена.


зъбите на Serrasalmus rhombeus - снимка CHowell

Младите риби се хранят с жива и замразена храна като хурономус, тубифекс, артемия, нарязани скариди. Възрастните трябва да се хранят с по-едра храна като цели миди, скариди, нарязани калмари, бели и земни червеи. Възрастните риби се хранят само два или три пъти седмично.

Този вид не трябва да се храни с месо от бозайници или птици, тъй като някои от липидите, съдържащи се в тях не могат да бъдат правилно метаболизирани от рибите и могат да причинят излишни мастни натрупвания и дори дегенерация на органи. По същия начин няма полза от използването на живородки или златни риби, които носят със себе си риска от въвеждане на паразити или болести и обикновено нямат висока хранителна стойност.

Поведение и съвместимост: Serrasalmus rhombeus трябва да се отглежда във видов аквариум без други риби. Има единични случаи на отглеждане заедно с лорикарии , но това е по-добре да се избягва. Няма смисъл да отглеждате две или повече риби, защото това не е пасажен вид и рибите ще се бият, докато накрая остане само една от тях.

Сексуален диморфизъм: Няма външни разлики между половете, въпреки че през размножителния период женските са по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Serrasalmus rhombeus е развъждана много рядко в аквариум. Един такъв случай е в аквариума в Дуисбург. Рибите са хвърлили хайвер в 3600 литров аквариум, силно залесен с растения, като са хвърлили хайвера на мъх и са охранявали около зоната на хвърляне.
Хайверните яйца са били извадени и малките са били отгледани отделно, като са върнати при родителите си след 1 година. Първоначално не са били закачани, но след като са достигнали размер от 15см родителите им са започнали да ги атакуват.


Serrasalmus rhombeus
на 4 седмици


Serrasalmus rhombeus в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Serrasalmidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.05.2023 г