Rivulus cylindraceus  (Poey, 1860)

Българско наименование:

Цилиндричен Ривулус

Снимка на Rivulus cylindraceus  (Poey, 1860)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в Централна и Южна Америка до Уругвай и до източните части на Андите, а също и в Куба и някои от Антилските острови. Обитават водоемите на равнините, някои видове проникват високо в горите.
Тялото е изтеглено, доста ниско, отстрани съвсем малко сплескано, с изключение на опашката. "D" е отнесен към опашката, "С" е заоблен.
Рибите са скачащи, придържат се към горните и средни слоеве на водата, самците може да са агресивни един към друг.
За предпочитане е отглеждането с други "кили" риби, аквариум покрит отгоре, с засадени и плаващи растения.
Вода: 22-25 °С, dН 4-12 ° , рН 6-7. Храна: жива.
За размножаване се слагат 1 самец и 2-4 самки. Преди това самките и самеца се държат отделно 2 седмици. Развъден аквариум с дребнолистни и плаващи растения.
Вода: температура с 2-3 °С повече от при отглеждането /24-28 °С/, dН 2-6 °, рН 6-6,5. Хвърлянето на хайвера продължава няколко дни. Хайвера се пренася в инкубатор или след седмица се отделят рибите. Инкубационен период 8-14 денонощия. Излюпването на личинките се стимулира с доливане на мека, свежа вода. Стартова храна: "жива прах". Малките се сортират по размер-канибализъм.

Разпространени са в Куба. Дължина до 5 см. D 10-11, А 12-13, ll 38-39. При самеца гърба е маслено-кафяв, страните в горната половина на тялото са с зеленикав, в долната с червеникав блясък. Гърлото е корема са жълтеникави до оранжеви. От муцуната до корена на "С" минава широка тъмна ивица, под която безразборно са разпръснати червени точки. Нечифтните плавници са жълти до оранжеви, със ситни червени точки. "D" е с широк син кант. Самката е глинесто-жълта до червено-кафява, с тъмни петънца и точки отстрани. Плавниците са почти безцветни. Рибите са относително мирни, може да се отглеждат в общ аквариум. Обичат да лежат на листата на плаващите растения.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Биотоп: Куба
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г