Cynodonichthys magdalenae  (Eigenmann & Henn, 1916)

Българско наименование:

Зелен Ривулус

Снимка на Cynodonichthys magdalenae  (Eigenmann & Henn, 1916)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в Централна и Южна Америка до Уругвай и до източните части на Андите, а също и в Куба и някои от Антилските острови. Обитават водоемите на равнините, някои видове проникват високо в горите.
Тялото е изтеглено, доста ниско, отстрани съвсем малко сплескано, с изключение на опашката. "D" е отнесен към опашката, "С" е заоблен.
Рибите са скачащи, придържат се към горните и средни слоеве на водата, самците може да са агресивни един към друг.
За предпочитане е отглеждането с други "кили" риби, аквариум покрит отгоре, с засадени и плаващи растения.
Вода: 22-25 °С, dН 4-12 ° , рН 6-7. Храна: жива.
За размножаване се слагат 1 самец и 2-4 самки. Преди това самките и самеца се държат отделно 2 седмици. Развъден аквариум с дребнолистни и плаващи растения.
Вода: температура с 2-3 °С повече от при отглеждането /24-28 °С/, dН 2-6 °, рН 6-6,5. Хвърлянето на хайвера продължава няколко дни. Хайвера се пренася в инкубатор или след седмица се отделят рибите. Инкубационен период 8-14 денонощия. Излюпването на личинките се стимулира с доливане на мека, свежа вода. Стартова храна: "жива прах". Малките се сортират по размер-канибализъм.

Разпространени са в Колумбия. Дължина до 6 см. D /7/9-11, А /10/13-15, ll 35-47. Самеца е кафяво-зелен до синьо-сив с кафяво-червени точки по тялото. "D" и "А" са жълто-зелени с черни краища, "С" е с бял кант. Самката е сива, петниста. Рибите са мирни, с изключение на агресивността на самеца през размножителния период. Размножаване във вода 25 °С, dН 5-14 °, рН 6-6,5.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Южна Америка
Биотоп: Неизвестно
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г