Pungitius pungitius  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Деветиглен Пунгитиус

Снимка на Pungitius pungitius  (Linnaeus, 1758)

Семейство Gasterosteidae.

Разпространени са в Европа от Черно Море до Нова Земя, в Азия от Беринговия проток до Корея и в американското крайбрежие до Калифорния.

Дължина до 9 см, в аквариум до 6 см. D1IX-X, D2 10-11, А 1/9-11. Тяло изтеглено на дължина. На опашното стебло имат малки рогови пластинки. Основното оцветяване на тялото е жълто, корема е белезникаво-жълто. При самеца отстрани има множество червеникави точки, "иглите" са бели. През размножителния период става целия черен. При самката отстрани има напречни ивици от продълговати петна. През размножителния период гърба и страните са черни, корема става светъл с множество черни точки.

Рибите са подвижни, стадни. През размножителния период самците са териториални, агресивни. Отглеждат се във видов аквариум, с растения. Естествени осветление или лампи с нажежаема жичка, които се включват плавно, тъй като рибите се плашат и рязко се хвърлят в страни при внезапно включване или силно осветление.

Вода: 16-22°С, dН до 15°, рН 6,5-7,5, богата на кислород. Храна: жива.

За успешно развъждане самците и самките от есента се държат отделно при 12-16 °С. Развъден аквариум с грунд от пясък и дребнолистни растения. За размножаване през есента се слагат група риби /1 самец и 3-4 самки/ температурата се повишава постепенно до 18-20 °С, аерация. Самеца строи гнездо с вход и изход от млади разклонения на растения, плаващи на повърхността. Самките една след друга хвърлят хайвер в гнездото, след което се отделят. Самеца се грижи за хайвера и малките. След като проплуват самеца се отделя. Стартова храна: "жива прах".

Характеристики


Семейство: Gasterosteidae
Континент: Космополит
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г