Poecilia velifera  (Regan, 1914)

Българско наименование:

Молинезия Велифера

Снимка на Poecilia velifera  (Regan, 1914)

Cемейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са на юго-изток в САЩ, Централна Америка, северната и източна част на Южна Америка. Обитават спокойните водоеми с прясна вода, а също в леко солена вода в устията на реките.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят.
Размножаване в общ аквариум. Рибите изяждат малките, затова самката преди раждането се пренася в отделен аквариум, с засадени и плаващи растения, сред които се крият малките.

Разпространени са във водоемите с прясна и слабо солена вода на полуостров Юкатан /Мексико/.

Дължина на самеца до 15 см, на самката до 18 см, в аквариум по-малко. D 18-19, А 9, ll 26-28. Тялото е изтеглено, с високо опашно стебло. "C" е заоблен. Тялото на самеца е със нежно син до зелено-син оттенък, отстрани надлъжни редове бяло-зелени светещи петънца, гърлото и гърдите са с наситен оранжев цвят. "D" и "С" са сини с блестящи точки и щрихи. Кантовете на плавниците са черни. Самката е синьо-сива с редове тъмни точки.

Мирни, скачащи риби, придържат се към средните и горни слоеве на водата, обичат добро осветление. Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум с растения, корени и камъни.

Вода: 25-28 °С, dН 15-25 °, рН 7,5-8,5, желателно е добавка на сол 2-3 г/л. Храна: жива, растителна /в това число и водорасли/, заместители. За възрастните риби е полезно гладуване 1-2 седмици. Бременност 6-8 седмици. Обикновено 30-100 малки. Стартова храна: "жива прах" /науплии на артемия, циклопс/. Полова зрялост след 6-8 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Биотоп: Мексико
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2024 г