Melanotaenia australis  (Castelnau, 1875)

Българско наименование:

Меланотения аустралис

Снимка на Melanotaenia australis  (Castelnau, 1875)

Разпространени са в северо-западната част на Австралия. Дължина до 10 см. D1 4 - 6, D2 1/7-12, А 1/16-2, ll 33 35. Основното оцветяване на тялото е маслено-кафяво до тъмно-кафяво. От задния край на очите до основата на "С" минава широка черна ивица. На задната половина на туловището има 3-5 тънки надлъжни линии с черен цвят. Плавниците са жълтеникави до червеникави, често с червени петна.

Допълнителна информация: Rainbow sid снимка: Rainbow sid

Melanotaenia Australis е описан за първи път  като Neoatherina Australis през 1875 г. Оригиналните екземпляри на вида са събрани  в Западна Австралия. През 1980 г. Джералд Алън, ги поставя в групата на големите Атерини- "Splendida" и ги нарича Melanotaenia Splendida Australis.

Окраската на този вид зависи от местообитанието. Известни са много локации, но най-разпространената у нас е "Goyder river". Запазена марка на този вид са зигзагообразните черни линии върху долната страна, точно над аналната перка. Мъжките, както и при повечето Атерини се различават от женските с по-интензивна окраска и издължени перки.

Размер: до 15 см.

Местообитание: Разпространени са в северната част на Западна Австралия и Северната територия. Широко разпространени в целия регион Pilbara на Западна Австралия, между реките Ашбъртън и DeGrey и в района Кимбърли, в най-северната част на Западна Австралия, както и в многобройните потоци на север, блата и лагуни. Местообитанията им изобилстват с растителност.

Естествената им среда е подложена на сезонни колебания с температура на водата (22 ~ 28°C), рН (6.5 ~ 8.0). Твърдостта варира значително 5 dH - 12 dH. Големи колебания в условията на водата между сухия и мокрия сезон.
Много малко се знае за биологията на този вид в естествената им среда. Повечето информация се основава главно на аквариумни наблюдения.
Лично моите наблюдения са, че този вид расте сравнително бързо. Размножаването е сходно с другите видове Атерини.

 

 

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Австралия
Биотоп: Австралия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г