Macrognathus aculeatus  (Bloch, 1786)

Българско наименование:

Стъклен Макрогнатус

Снимка на Macrognathus aculeatus  (Bloch, 1786)

Разпространени са във водоемите с прясна и слабо солена вода в Индия, Тайланд, Шри-Ланка и о.Суматра.

Дължина до 38 см, в аквариум до 25 см. D XIУ - XУ/50 - 55, А 11/49-53. Главата е малка. Тялото е тъмно-кафяво с мраморен рисунък отстрани, плавниците са светло-кафяви до червеникави. Рибите водят нощен живот, през деня се крият между растенията или се заравят в грунда. Ако израснат с други дънни риби стават по-смели и се виждат и през деня. Аквариум с грунд от пресят пясък, засаден с растения, укрития.

Вода: 22-26°С, dH 10-20°, рН 6,5-7,5, обезателно ежеседмична смяна на 1/3 от обема на водата. Някои акваристи смятат, че добавянето на сол /1-3 г/л/ действа благоприятно на самочувствието на рибите.

Храна: жива, заместители. В природата ловуват малки риби и безгръбначни - миди, червеи. В аквариум приема замразени червеи и безгръбначни. Трудно приема суха храна. Може да се наложи храната да и се дава на тъмно.

Размножаването без хормонална стимулация е много рядко. Има информация за размножаване на двойка в аквариум от 60 л с грунд и растения във вода 24-26°С, dH 30°, рН 7,2. Когато при самката е започнало добре да се вижда яйцеполагалото са включили мощна аерация и е направена смяна на 2/3 от водата. Хайвера се е запазил само на растенията, падналия на дъното е загинал. Рибите не са преследвали хайвера. Личинките са се излюпили на 2 денонощие, малките са проплували след 3 денонощия, но много в последствие са загинали.

Развъждането с помощта на хормонална инжекция:

Успеха при развъждането се определя преди всичко от качеството на подготовка на производителите, спазване на чистота в размножителния аквариум.

Подготовката на производителите се изразява в пълноценно хранене и редовна смяна на водата при отглеждането в оптимални условия /вода със средна твърдост и неутрална реакция, температура около 25°С. Ако забележите, че при самката на гладен корем изпъква корема, предварително подгответе размножителния аквариум.

Той трябва да е с дължина не по-малко от 1 м и обем 250 л. Аквариума трябва щателно да се промие и запълни с вода. Температурата в него трябва да е постоянна - 26-28°С. Състава на водата, твърдостта и рН нямат голямо значение, но най-добри резултати се получават при средна твърдост и неутрална реакция. Трябва да се предвидят укрития за производителите. Това може да са керамични или пластмасови тръби, парчета от големи саксии. Микрозориум или болбитис са добър субстрат. Всичко трябва да е щателно промито.

Подготовката на рибите става с помощта на инжекция гонадотропин или хориогонин в гърба примерно в средата на тялото. Хормона /по 100 единици на риба/ трябва да е с възможно най-малко количество разтворител /желателно е не повече от 0,23 куб. см/. Рибите да не се безпокоят, аквариума да се затъмни. Лампи от 15 Вт са напълно достатъчни за наблюдаване. Течението създавано от мощната аерация привлича рибите преди всичко.

Обикновено рибите хвърлят хайвера в двойка, и чак впоследствие се включва още един самец. След това на субстрата е открит хайвер. Със степента на намаляване на възбудата рибите стават слабо подвижни, крият се в укрития и те трябва да се отделят. След денонощие се излюпват личинките, които трябва да се захранят с планктон. Подрастващите малки се разделят по размер. Препоръчва се на дъното да се положи тънък слой чист промит речен пясък с диаметър 2 мм, явански мъх и филтър. Полова зрялост след 2 години.

Характеристики


Семейство: Mastacembelidae
Континент: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 16.06.2024 г