Heterandria bimaculata  (Heckel, 1848)

Българско наименование:

Синоним: Pseudoxiphophorus bimaculatus.

Снимка на Heterandria bimaculata  (Heckel, 1848)

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са в Централна Америка и южната част на Северна Америка. Живеят в течащите и обрасли с растителност крайбрежни части на водоемите.
Тялото е изтеглено, отстрани умерено сплескано, опашното стебло е доста високо. Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят. Рибите се придържат в горните и средни слоеве на водата. Аквариум гъсто засаден с растения (и плаващи със спускащи се до дъното корени).
Вода: 22-26°С, dH 10-20°, рН 6,7-8.
Храна: жива, допълнитено растителна, заместители. Размножаване в аквариума. Бременната самка с заоблен корем може да се пренесе в отделен, гъсто засаден аквариум, в това число и с плаващи растения със спускащи се до дъното корени, с по-топла вода (24-28°С). Бременност 4-8 седмици. Самката продължително ражда по няколко малки на ден (обикновено 40-50 бр.) Стартова храна: инфузории, артемия.

Разпространение: в южната част на Мексико и Централна Америка.

Дължина: на самеца до 4 см, на самката до 9 см.

D 13-17, А 9-11, ll 28-31. Оцветяването на тялото варира в зависимост от района на обитаване. Най-разпространеното оцветяване е зелено-сиво с мрежест рисунък от тъмната окантовка на люспите. Хрилните капачета са с оранжево-червено петно. "С" има черно петно. "D" е жълтеникаво-зелен с кафеникави точки и штрихи. При самеца долната част на "С" е с червен кант. Рибите от полуостров Юкатан са светло сиво-кафяви с мрежест рисунък. "С" има черно петно. Долната част на "С" е със светло-син кант. При самеца "D" е с жълтеникав до оранжево-червен кант.

Хищници, нападат рибите от другите видове, помежду си са доста мирни.

Гледат на по-малките по размер млади екземпляри като на храна. Може да се отглеждат само във видов аквариум. Полова зрялост след 4 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Биотоп: Мексико
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 04.03.2024 г