Farlowella acus  (Kner, 1853)

Българско наименование:

Фарловела акус

Снимка на Farlowella acus  (Kner, 1853)
Синоними: Whiptail catfish

Етимология: на името на W. G. Farlow от университета Харвард

Семейство: Loricariinae

Разпространение: Южна Америка: езерото Валенсия, басейна на река Torito, Колумбия, Гвиана, Бразилия

Хабитат: Farlowella acus обитава местата с водна растителност, потънали листа и корени, по бреговете на бързи потоци и реки


река Rupununi  - едно от естествените местообитания на Farlowella acus


Максимална стандартна дължина:
16см

Размер на аквариума: аквариум с основа от 90 x 30cm, 100литра

Условия за отглеждане: За отглеждането на Farlowella acus е подходящ затъмнен аквариум, с пясъчен субстрат, с заоблени камъни и множество корени. Може да се отглежда и в обикновен аквариум с растения, най-важното е водата да е богата на кислород, за предпочитане с умерено течение. Поддържането на чистота в аквариум е от изключително значение.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 6.0-7.0, твърдост 3-10°H

Храна: Farlowella acus трябва да се храни със 70% растителна храна - спанак, салата, грах. Яде също и жива и замразена храна като хирономус, циклопс, артемия. По-голяма част от времето си прекарва като остъргва листата на растенията, корените, камъните, субстрата. Почиства много добре от диатомни и зелени водорасли, но не яде нишковидни водорасли.

Поведение и съвместимост: Farlowella acus е много миролюбива, но не е подходяща за общ аквариум, не само поради изискванията си за чиста вода, но и ако е отглеждана с по-едри риби трудно ще стига до храната.
Може да се отглежда с дребни харацини, данио и риби обитаващи подобни води като Chaetostoma. Мъжките риби може да бъдат агресивни, но рядко се стига до нараняване, затова няколко могат да бъдат отглеждани в един аквариум.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите мъжки имат израстъци на върха на главата

Размножаване: Ако се отглежда при подходящи условия и се храни правилно, Farlowella acus се размножава сравнително лесно, въпреки че отглеждано на малките е доста трудно.
Най-добре е да вземете група от поне 6 риби, които да образуват двойки по естествен път. Оборудвайте аквариум подходящо и поддържайте водата много чиста. Хранете с растителни таблетки, спанак, зеле.

Рибите хвърлят хайвер през нощта, най-често на вертикална повърхност. Мъжкият се грижи за хайвера докато се излюпи 6-10 дена, насочвайки към него вода с перките си. През този период някои женски могат да хвърлят допълнително хайвер към този.


мъжка и женска Farlowella acus с хайвер


Малките се прикрепват сами към повърхност наблизо от мястото на хвърляне, имат много малки жълтъчни торбички, които изразходват за няколко дена. И тук започва проблема. От една страна те са много чувствителни към качеството на водата, от друга те гладуват, ако няма постоянно голямо количво растителна храна, достатъчно мека за да могат да я ядат.


хайвер и подрастващи на
Farlowella acus

Може да опитате с предварително омекотени листа от зеле, спанак (най-добре е да ги накиснете предварително за няколко дена във вода, отколкото да ги варите ), но по-добри резултати се постигат с водорасли, растящи върху камъни или корени от аквариум на силна слънчева светлина, или пък с изсъхнали листа от дъб. Дори и при най-доброто хранене и параметри на водата, загубите в първите дни са големи.
Новоизлюпените риби може да се пренесат в аквариум, стените на който са обрасли с водорасли.

Полова зрялост след 1,5-2 години. Заболелите риби не трябва да се лекуват със сол и антибиотици.


подрастващи Farlowella acus


Източници:

http://practical-fishkeeping.ru

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Много трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г