Ctenobrycon spilurus  (Valenciennes, 1850)

Българско наименование:

Сребърен долар

Снимка на Ctenobrycon spilurus  (Valenciennes, 1850)
Синоними: Silver tetra

Етимология: Ctenobrycon: от гръцки kteis, ktenos = гребен + bryko = да хапят

Семейство: Characidae

Разпространение: Южна Америка - басейна на река Orinoco и крайбрежните речни басейни в Гвиана, Суринам и Френска Гвиана.

Хабитат: В природата Ctenobrycon spilurus се храни главно с зоопланктон, но може да яде и растения, червеи, насекоми и безгръбначни. Обитава плитководните участъци на реките с гъста водна растителност.


река Moa - едно от естествените местообитания на Ctenobrycon spilurus


Максимална стандартна дължина:
7-8 см

Размер на аквариума: 150 литрa

Условия за отглеждане: За отглеждане на група от 6 – 8 риби е необходим аквариум с обем 150 литра. При оформлението трябва да се осигурят открити участъци за плуване, както и места с гъста растителност за криене.  Желателно е растенията да са с твърди листа, защото рибите са склонни да повреждат меките части на растенията. В допълнение може да добавите корени и камъни.

Ctenobrycon spilurus лошо понасят силното течение. При избора на система за филтрация изберете филтри, но които може да се регулира изходящият поток. Желателно е също аквариума да има капак!

Параметри на водата: температура 22 - 26°C, pH 6.5 - 7.5, 10-20° dHG

Храна: Ctenobrycon spilurus са всеядни и приемат всички видове храни, но обезателно им давайте и такива на растителна основа, защото в природата растенията са основният им източник на енергия.

Поведение и съвместимост:  Ctenobrycon spilurus са активни мирни риби. Предпочитат да са в група от поне 6–8 риби, иначе са много страхливи. Съвместими са с други миролюбиви риби като харацини, малки сомове, барбуси, данио, расбори.

Сексуален диморфизъм: Женската е по-едра от мъжкия, има високо сплескано тяло във формата на диск.

https://aquariumbg.com/../../userfiles/Ctenobrycon_spilurus_habitat.jpg
мъжки Ctenobrycon spilurus
женска Ctenobrycon spilurus

Размножаване:
Ctenobrycon spilurus достига полова зрялост на възраст 8 - 12 месеца. Понякога представлява трудност намирането на подходяща двойка. За размножаване е необходим аквариум с ниво на водата 25-30 см, с дребнолистни и няколко едролистни растения ( например ехинодорус ) за укритие на рибите и мрежа на разстояние 2-3 см от дъното.
Водата трябва да е престояла, чиста, аерирана.

Параметри на водата за размножаване - твърдост 8-10°, температура 24 °С, pH 7.0. Задължителна е аерация и разсеяно осветление отгоре.

Женската хвърля до 2000 хайверни зърна в горния слой на водата сред растенията. Родителите не се грижат за хайвера и при възможност ще го изядат. Единствената защита на малките са растенията.
След хвърлянето на хайвера родителите се отделят, а заради профилактика на болести се заменя 1/3 от водата с чиста, с първоначалните параметри.
Излюпването на личинките става след около 30 - 36 часа. Първоначално те висят на стените на аквариума и на растенията, а след 3 - 5 дена почват да плуват и да търсят храна.

Първоначална храна - специализирани прахообразни храни, инфузория, по-късно новоизлюпена артемия.


Малки Ctenobrycon spilurus в аквариум

Източници:
www.aqvium.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 24.05.2024 г