Corynopoma riisei  (Gill, 1858)

Българско наименование:

Дракон

Снимка на Corynopoma riisei  (Gill, 1858)
Синоними: Swordtail Characin

Етимология: Corynopoma: от гръцки koryne, -es = лабиринт, пръчка + poma - капак

Семейство: Characidae

Разпространение: Северна Венецуела и Колумбия. Има също така и популация на остров Тринидад

Хабитат: Corynopoma riisei е сладководна риба, обитаваща крайбрежните реки и притоци. В Тринидад е откривана в различни хабитати, от бавноподвижни, мътни води, до бързи, прозрачни води.


река Manzanares - едно от естествените местообитания на Corynopoma riisei


Максимална стандартна дължина:
6.5см

Размер на аквариума: Corynopoma riisei е много активна и група от риби се нуждае от аквариум с основа поне 60 x 40 см, 80 литра

Условия за отглеждане: Corynopoma riisei най-често се придържа към повърхността и се нуждае от достатъчно място за плуване. Най-добре е да се отглежда група от риби в добре залесен аквариум, също и с плаващи растения.
Може да добавите парчета дърво (дъб или бук), както и сухи листа по дъното. Corynopoma riisei са стадни, миролюбиви, подвижни риби, придържат се към горните и средни слоеве на водата, обичат чиста, прозрачна вода и добро осветление. Може да се отглеждат в общ аквариум с растения и укрития за самките от преследващите ги самци. Самките трябва да се 2 пъти повече от самците.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 6.0 – 7.0, твърдост 1 – 15°H

Храна: Corynopoma riisei има обърната нагоре уста и в природата се храни с малки безгръбначни от повърхността на водата. В аквариум предпочита да яде живи и замразени храни като дафния, хирономус и циклопс, но с времето почва да приема и сухи храни.

Поведение и съвместимост: Corynopoma riisei е много миролюбив вид, въпреки че мъжките се бият понякога помежду си, затова трябва да се отглежда група от поне 6-8 риби. Подходящи за отглеждане с нея са подобни по размер харацини, Corydoras, малки Loricariidае както и цихлиди джужета като Apistogramma. Най-общо може да се отглежда с повечето миролюбиви видове, които живеят при същите условия.

Сексуален диморфизъм: За разлика от женските, мъжките имат по развити плавници, които са и поне два пъти по-дълги. Отстрани на хрилното капаче мъжките имат нишковиден израстък. По време на размножителния период те са с контрастно оцветяване, размахват плавниците и израстъците си в различни посоки, и изглеждат много странно, откъдето и идва популярното им име дракон.


мъжки Corynopoma riiseiженска Corynopoma riisei


Размножаване:
Corynopoma riisei достига полова зрялост на възраст 10 - 12 месеца. За най-добър период за размножаване се смятат месеците от март до август. Размножаването не е сложно.

Водата в аквариума трябва да е с температура 26-28°С. Сам по себе си процеса на хвърляне на хайвер е необичаен. Оплождането на хайвера става в утробата на женската преди началото на хвърлянето му. Мъжкият, разсейвайки по всякакъв начин с израстъците си женската, прикрепя на аналното и отверстие спермата. В момента в който това стане,  женската се премества в развъден аквариум с обем 20 литра, в който няма субстрат, но има дребнолистни и широколистни растения.

Параметри на водата в развъдния аквариум: температура 22-28°С, рН 6.5 - 7.2, dH<12°

Женската може да хвърли хайвер и в общия аквариум, но тогава шанса да видите малки е почти нулев, защото хайвера ще бъдат изяден от другите риби.

Развъдният аквариум с бременната женска се слага на най-осветеното място, желателно е да бъде осветяван от слънцето. Хвърлянето на хайвера става 1-3 дена след преместването на женската. Тя хвърля прозрачни хайверни зърна, плувайки през дребнолистните растения, или прикрепяйки го към долната страна на едър лист, обръщайки корема си нагоре.  След това женската се изважда от развъдния аквариум.

Хайверът се развива за 1 - 1.5 дена. Проплувалите личинки висят прикрепени към листата на растенията. На третият ден вече малките плуват и търсят храна.
Захранват се с инфузории, новоизлюпена артемия и други ситни храни. Малките растат бързо и след няколко месеца може да ги преместите в общия аквариум.

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г