Astyanax jordani  (Hubbs & Innes, 1936)

Българско наименование:

Сляпа риба

Снимка на Astyanax jordani  (Hubbs & Innes, 1936)
Синоними: Blind Cave Tetra

Етимология: Astyanax: кръстена е на Astyanax, сина на Хектор от гръцката митология

Семейство: Characidae

Разпространение: Мексико


пещера в Мексико - естествен хабитат на Astyanax jordani


Хабитат:
Рибата представлява разновидност на Astyanax mexicanus, който в древни времена се е видоизменил, приспособявайки към живот в пещери и каверни

Максимална стандартна дължина: 85 – 95 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30 см, 100 литра

Условия за отглеждане: Astyanax jordani не изисква нищо особено и може да се гледа в общ аквариум. Не закачат растенията, в естествения им хабитат няма растения. Вместо аквариум с растения може да направите аквариум с пещери от камъни, както и малки корени в средата, върху тъмен субстрат. Осветлението може да е много слабо, червено или синьо ще изглежда много ефектно.


аквариум с Astyanax jordani


Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.5 – 8.0, твърдост 90 – 447 ppm

Храна:  Astyanax jordani се храни със малки замразени или живи храни, както и с качествени сухи

Поведение и съвместимост: Astyanax jordani е издържлива и миролюбива риба, подходящ избор за начинаещи акваристи за общ аквариум. Най-добре се чувства в група от поне 4 риби.

Сексуален диморфизъм: Женските риби са по-едри и по-закръглени от мъжките, особено когато са пълни с хайвер. Аналната перка на мъжкия е леко закривена, докато на женската е права.


мъжки и женска Astyanax jordani


Размножаване:
При Astyanax jordani полова зрялост настъпва на около година. Няколко дена преди размножаването женските и мъжките риби се държат отделно и се хранят добре.

За размножаване се слагат три или четири мъжки с една женска в развъден аквариум. Достатъчен е обем от 50 литра, който се пълни 2/3 с вода от общия аквариум и с 1/3 престояла свежа. Температурата на водата се покачва на 26-27 градуса.

Хвърлянето на хайвера продължава 2-3 денонощия. Женската хвърля 500 - 1000 малки хайверни зърна с диаметър 1мм в горните слоеве на водата, които се разпръсват безразборно във всички посоки. За да запазите хайвера и малките, в аквариума се слагат растения със дребни листа или мъх. Малките и лепкави зърна полепват по растенията. На дъното може да сложите и мрежа, която също ще спаси голяма част от хайвера да не бъде изяден от родителите.

След хвърлянето на хайвера родителите се преместват в общия аквариум. В развъдният аквариум се сменя част от водата и се добавя аерация. След 1-2 дена хайвера се излюпва и малките започват да плуват в търсене на храна.
Малките риби в първите 50 дена имат очи, но след това те се покриват с кожа. Дори и с очи, малките риби не виждат движещите се частички храна, а я чувстват при докосване до тялото им.

За стартова храна може да използвате новоизлюпена артемия или ситна суха храна. Малките се сортират по размер, за да не може по-големите да изядат по-малките.

Източници:
https://o-prirode.ru/astianaks-meksikanskij/

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Северна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г