Astyanax jordani  (Hubbs & Innes, 1936)

Българско наименование:

Сляпа риба

Снимка на Astyanax jordani  (Hubbs & Innes, 1936)

Семейство харациди (Characidae).

Рибата представлява разновидност на мексиканския астианакс, който в древни времена се е видоизменил, приспособявайки към живот в пещери. Обитават подводни пещери в щата Сант Луис Потоси (Мексико).

Дължина до 12 см, в аквариума обикновенно до 8 см. При възрастните риби очите са покрити с хрущял, на отражението на светлината отстрани могат да се видят неясни ивици, в които има голямо количество чувствителни клетки. При малките в първите 50 денонощия има малки очи, но те не виждат движещата се храна, а я усещат при допир с тялото, тогава рязко се обръщат към нея, но нерядко не успяват да я изядат. Тялотo е с червен цвят със силни отблясъци в сребристо. Плавниците са безцветни до леко червеникави. При малките слабо се вижда ромбовидно петно на основата на "С".

Рибите се отглеждат в самостоятелен аквариум снабден с укрития във вид на каменни пещери. Вода: 18-24°С, dH 6-25°, рН 7-8.

За размножаване се поставят група риби (3-4 самеца и 1 самка). Може да се сложи растение с меки листа. 2/3 аквариумна вода се смесват с 1/3 свежа. Аквариумът се затъмнява. Хвърлянето обикновенно трае 2-3 денонощия. Самката изхвърля до 1000 зърна. Рибите се отделят и се включва слаба аерация. Инкубационен период 1-4 денонощия. Малките започват да плуват и да се хранят след 4-7 денонощия. Полова зрялост на 4-6 мес.

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Северна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.03.2021 г