Ancistrus cirrhosus  (Valenciennes, 1836)

Българско наименование:

Тъмен Анциструс

Снимка на Ancistrus cirrhosus  (Valenciennes, 1836)

Семейство лорикариеви сомове (Loricariidae).
Разпространен е в северната и централна части на Ю.Америка. Обитава реки и ручеи с бързо течение, езера в девствени гори, блата, отделните видове се изкачват в планинските ручеи на Перуанските Анди. Тялото е изтеглено на дължина, главата и предната част на туловището са сплескани от горе надолу. Започвайки от нивото на "D2 тялото е покрито с костни пластинки с изключение на корема. Устата има форма на помпа и е снабден с роговидни прилепала, позволяващи да се засмуква храна от твърди повърхности. "D" е мощен, флаговиден. Има малък мастен плавник. "Р", "У" и "D" са широки. При самците на главата и по краищата и има кожни израстъци -- тентакули, които при самката или се намират на края на главата и са слабо развити или отсъстват.
Рибите са мирни жители на грунда, обичат укритията, тяхната активност се повишава с настъпването на вечерта или падането на атмосферното налягане. Обичат чиста, богата на кислород вода.Могат да се отглеждат в общ аквариум, в който трябва да има достатъчно растения, пещери и обезателно корени, които рибите обичат да изстъргват, получавайки нужната им целулоза. Големите камъни трябва да лежат на дъното, тъй като ако лежат на грунда рибите могат да ги подронят и да се задушат. Самците защитават територията около избраното укритие.
Вода: 20-28°С, dH до 20°, рН 6-7,5 (Р.Ристо (АТ 3/80) сообщава за отглеждане и развъждане във вода 25°С, dH 36,5° и рН 7,7).
Храна: 60% растителна, останалото жива, заместители.
Рибите ядат някои видове къси и меки водорасли.
Хвърлят хайвер както в общ, така и в развъден аквариум. На дъното се слага керамична или пласмасова тръба 3-4 см, дълга
20 см (хвърляне на хайвер може да стане и в пещера). Вода: 20-26°С, dH до 10°, КН до 2°, рН 6-7,3. Слага се двойка или 2
самеца и 4-6 самки, в последния случай се слагат две тръбички на растояния не по-малко от 50 см една от друга, за да се избегнат битки на самците за територия. Стимул за хвърляне е смяна на 1/3 от обема на водата със свежа, аерация и понижаване на температурата. Самката хвърля в тръбичката 50-300 зърна, които се охраняват от самеца. В развъдния аквариум самката се отделя, а в общия тръбичката заедно с самеца се пренасят в развъден аквариум със същите параметри на водата. Инкубационния период е 4-9 денонощия. След 4-12 денонощия малките напускат тръбичката и започват да се хранят: жива храна и ситно стрита растителна. В развъдния аквариум е желателно да се сложи корен, който малките ще изсмукват. Полова зрелост: 7-12 мес.

Обитава източната част на Ю.Америка: басейна на р. Амазонка, Парагвай, река Гвиана, Гвиана, Суринам и о.Тринидад.

Дължина до 15 см. D 1/7, А 1/4. Тялото е тъмно-кафяв цвят, долната част е от светло-зелена до светло-кафява. с множество светли петна. В основата на "D" има голямо черно петно. Плавниците, освен безцветния "А", са с тъмни точки.

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г