Ancistrus dolichopterus  (Kner, 1854)

Българско наименование:

Обикновен Анциструс

Снимка на Ancistrus dolichopterus  (Kner, 1854)

снимка: nikolaytoshev

Семейство лорикариеви сомове (Loricariidae).

Обитава басейна на р.Амазонка и река Гвиана. Дължина до 10 см. D 1/8-9, А 1/4. Тялото е тъмно- до сиво- или зелено-кафяво с тъмни петна. Плавниците са черно-сини. "D" и "А" с мръсно-бели точки. При младите риби синия оттенък е по-интензивен, а на тялото и плавниците има множество бели точки.

При самците на главата и по краищата и има кожни израстъци -- тентакули, които при самката или се намират на края на главата и са слабо развити или отсъстват.
Рибите са мирни жители на грунда, обичат укритията, тяхната активност се повишава с настъпването на вечерта или падането на атмосферното налягане. Обичат чиста, богата на кислород вода.Могат да се отглеждат в общ аквариум, в който трябва да има достатъчно растения, пещери и обезателно корени, които рибите обичат да изстъргват, получавайки нужната им целулоза. Големите камъни трябва да лежат на дъното, тъй като ако лежат на грунда рибите могат да ги подронят и да се задушат. Самците защитават територията около избраното укритие.

Вода: 20-28°С, dH до 20°, рН 6-7,5

Храна: 60% растителна, останалото жива, заместители.

Рибите ядат някои видове къси и меки водорасли.

Хвърлят хайвер както в общ, така и в развъден аквариум. На дъното се слага керамична или пласмасова тръба 3-4 см, дълга
20 см (хвърляне на хайвер може да стане и в пещера). Вода: 20-26°С, dH до 10°, КН до 2°, рН 6-7,3. Слага се двойка или 2
самеца и 4-6 самки, в последния случай се слагат две тръбички на растояния не по-малко от 50 см една от друга, за да се избегнат битки на самците за територия. Стимул за хвърляне е смяна на 1/3 от обема на водата със свежа, аерация и понижаване на температурата. Самката хвърля в тръбичката 50-300 зърна, които се охраняват от самеца.

В развъдния аквариум самката се отделя, а в общия тръбичката заедно с самеца се пренасят в развъден аквариум със същите параметри на водата. Инкубационния период е 4-9 денонощия. След 4-12 денонощия малките напускат тръбичката и започват да се хранят: жива храна и ситно стрита растителна. В развъдния аквариум е желателно да се сложи корен, който малките ще изсмукват. Полова зрелост: 7-12 мес.

 

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2021 г