Andinoacara pulcher  (Gill, 1858)

Българско наименование:

Синя акара

Снимка на Andinoacara pulcher  (Gill, 1858)
снимка Paul Wheeler

Синоними: Blue Acara

Семейство: Cichlidae

Разпространение:  Andinoacara pulcher са разпространени в Тринидад и Тобаго плюс в части от Венецуела

Хабитат: Andinoacara pulcher е адаптиращ се вид, който обитава както мътни слабоподвижни води, така и прозрачни бързотечащи потоци и рекички.


Типичен хабитат на Andinoacara pulcher

Максимална стандартна дължина:
130 – 150мм

Размер на аквариума: аквариум с основа поне 120 cm x 30 cm, 100литра.

Условия за отглеждане: Аквариума трябва да има мек, пясъчен субстрат, както и множество разклонени корени. Плаващите растения осигуряват затъмнени участъци. Засадените растения трудно оцеляват, защото Andinoacara pulcher обича да копае в субстрата. Видове които могат да бъдат привързани към корени като Anubias или Явански мъх имат по-големи шансове за оцеляване. Andinoacara pulcher е чувствителна към качеството на водата, затова е необходима добра биологична филтрация и редовна подръжка на аквариума.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 6.5 – 8.0, твърдост 90 – 447 ppm

Храна: Andinoacara pulcher е основно месоядна, затова предпочита хирономус, артемия или нарязани земни червеи. Приема също и повечето от сухите храни.

Поведение и съвместимост:  Andinoacara pulcher е сравнително миролюбива за цихлида с този размер и може да се комбинира с видове които са големи за поглъщане. Добри съквартиранти са средни по размер харацини, сомове като Corydoras, Loricariids и, в достатъчно голям аквариум други относително миролюбиви цихлиди.

Сексуален диморфизъм: Мъжкия има точки по гръбната и аналната перки, женските са по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Andinoacara pulcher е една от най-лесните за развъждане цихлиди, хвърлящи на субстрат. Най-добре е да се купят 6 млади риби, като се оставят да пораснат и образуват двойки естествено. След като се образува двойка, най-мъдро е да се извадят другите риби, освен ако аквариума е много голям. Аквариума трябва да е с мека, кисела вода с pH 6.5-7.0 и температура 22 – 28 °C. Най-добре е да се използва аератор с гъба, тъй като малките могат да бъдат засмукани от външния филтър. Необходимо е да има също множество плоски камъни, както и широколистни растения като Echinodorus, които ще осигурят повърхност за хвърляне на хайвера.

Хранете рибите добре с живи и замразени храни за да бъдат в добра форма. Двойката си избира място за хвърляне, което щателно почиства. Това може да е плосък камък, листо на растение или яма изкопана в субстрата. Женската полага ред хайверни зърна, отдръпва се встрани и чака мъжкия да ги оплоди. Оплождат се до 200 яйца. Излюпването става за 48-72 часа и през този период мъжкия защитава територията, докато женската се грижи за хайвера. Понякога се сменят ролите. Малките проплуват след още 72 часа и могат да бъдат захранени с микрочервеи или новоизлюпена артемия. Двойката се грижи за потомството около 2 седмици, след което може да се размножат отново.


Andinoacara pulcher в аквариум

Източници:
seriouslyfish.com
www.fishbase.de

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г