Биотоп Централноамерикански мангрови естуари

Тези биотопи се състоят от 13225 хектара покрити с мангрови гори и включват сладководни, бракични и морски хабитати.
Водата е сравнително прозрачна, но с цвят на тъмен чай. Това което е интересно за този биотоп е, че можете да направите биотопен аквариум с бракична или сладка вода.

Мангрови гори

 

Мангрови дървета на морския бряг

Бракичeн аквариум: 

Можете да създадете биотопен бракичен аквариум като използвате корени на мангрово дърво.  Ако имате достъп до семена на мангрово дърво, можете и сами да си отгледате, като помните че мангровото дърво расте извън водата и се нуждае от редовно подрязване.  Ако нямате възможност да се снабдите с корени на мангрово дърво, може да използвате други корени, които наподобяват мангровите. Аквариумните растения не могат да живеят в бракична вода, така че трябва да се ограничите само с корени. Ако все пак сте склонни леко да се отклоните от биотопа, може да използвате Microsorum pteropus.

За субстрат използвайте пясък (силициев или чист пясък от брега) или много фин чакъл. В реалния биотоп всъщност има и листа по дъното, но това не е много практично в аквариум.  Течение на водата не е необходино, но се нуждаете от добра филтрация. Осветлението може да бъде силно.


ВОДА:

pH: 7.3-8.0, 15-25 dH, температура 24-30°C

Соленост на водата за бракичен аквариум: 1.005 до 1.008
Чистата вода е с плътност 1.000, докато морската обикновено е със соленост около 1.025.


РАСТЕНИЯ ЗА БРАКИЧЕН АКВАРИУМ:
За биотопа са типични само мангрови корени. Ако искате леко да се отклоните от него, може да използвате Microsorum pteropus., Aponogeton crispus, Bacopa monnieri, Crinum calamistratum, Crinum natans, Crinum thaianum, Cryptocoryne pontederiifolia, Cryptocoryne wendtii, Glossostigma elatinoides, Lilaeopsis brasiliensis, Lilaeopsis novae-zealandiae, Nymphaea lotus, Samolus valerandi, Shinnersia rivularis, Vesicularia dubyana.

РАСТЕНИЯ ЗА СЛАДКОВОДЕН АКВАРИУМ:
Подходящи са Vallisneria, Cabomba, Limnobium, Myriophyllum, Ludwigia helminthorrhiza, някои видове Ехинодорус.


РИБИ ЗА БРАКИЧЕН АКВАРИУМ:

Има различни опции за аквариум с бракична вода. Може да създадете междинен биотоп с риби балон и раци, може да направите аквариум с живородки, или пък аквариум с цихлиди.

Подходящи риби: Poecilia sphenops, Xiphophorus helleri

Poecilia orri


Cichlasoma urophthalmusРИБИ ЗА СЛАДКОВОДЕН АКВАРИУМ:

Archocentrus spilurus - обитава езерата и реките, предпочита плитчините и бреговите зони. Откривана е в зони с пасъчен, кален и каменист субстрат, предпочита бавноподвижни води.

 


Archocentrus centrarchus – обитава основно плитки или блатисти зони в езерата и реките.  

 


Cichlasoma octofasciatum  - среща се блатисти зоне с топла, тъмна вода.


Herotilapia multispinosa  - обитава езера и блатисти зони с кални дъна.

 


Parachromis dovii

 

Parachromis friedrichsthalii

 

Vieja maculicauda

 

Thorichthys aureus

 

 Atractosteus tropicus