Стабилизиране на фотоапарата

Аквариумна фотография: Стабилизиране на фотоапарата


автор:  превод: kraltchev


Използването на триножник за снимане на аквариуми е най-добрият подход и всеки трябва да го използва винаги, когато е възможно.  Но все пак е правилно да се каже че перфектно резки снимки са възможни и без употребата на триножник.  Ето един пример за такава снимка, направена в един от акваримите на Луис Наваро:  


 


 


 


 


 


Много често снимките, които правим са идеално експонирани, но страдат от вибрацията на апарата по време на щракването на затвора.  Тази вибрация често е незабележима от нас по време на снимането, но е ясно забележима на снимката.  Ето какво още може да се направи, за да се минимизира или дори предотврати размазването на образа, дори и без използването на триножник:


А. Стремете се така да насочите апарата към аквариума че обектива му да образува прав ъгъл с предното стъкло на аквариума.  Имайте предвид, че това важи както за хоризонтален прав ъгъл така и за вертикален.  Честно е да признаем, че обикновено снимаме под ъгъл спрямо стъклото, но е важно винаги да помним, че снимане през стъкло под ъгъл винаги намалява резкостта на снимката:Запомнете още че:  -- По-дебелото стъкло изкривява по-силно.  Това е особено изразено, ако се опитваме да снимаме малки обекти отблизо.  Следната снимка е направена в малък аквариум, със стъкло дебело само 3 мм и с обектив насочен точно под прав ъгъл спрямо него.  -- Водата също така изкривява образа. На същата снимка листото беше буквално прилепено към тънкото стъкло, така че и изкривяването от водата беше елиминирано:


 


 


 


  


 


 


Б. Внимателно прилепете обектива към предното стъкло на аквариума.  Внимавайте да не издраскате стъклото. Дръжте апарата възможно най-обездвижен по време на снимката.  Допира до стъклото много помага в това отношение, дори ако само част от обектива е допрян.


В. Ако няма начин да долепите обектива до стъклото, дори отчасти, тогава внимателно допрете част от фотоапарата до стъклото или ръката с която държите апарата.


Г. Импровизирайте с подпирането на апарата или ръцете.  Използвайте каквато помощ намерите - маси, столове, первази. Облегнете се на близката страна или просто седнете на нещо.


Д. Винаги използвайте самоснимачката на апарата ако това е логичо приложимо.  Някой апарати имат две настройки на самоснимачката - апарата щраква след 10 секунди или щраква само след 3.  Ако имате такива настройки помнете че 3 секундната самоснимачка е по-бърза, но 10 секундната дава време на вибрациите вътре в апарата да отзвучат преди да се направи снимката.


Е. Ако няма начин да подпрете апарата или да се облегнете на нещо, тогава просто дръжте апарата плътно и близо до тялото си.  Също така задръжте дишането - доколкото разбирам от ловци и военни, най-добре е да се поеме дъх наполовина и да се задържа така. (бел. редактора: аз пък като баскетболист мога да кажа, че моментът точно след издишването от по-дълбоко вдишване е най-спокоен и неподвижен. Експериментирайте.)


Ж. Обикновения начин, по който професионалните фотографи държат апарата е с едната ръка - като подложка под него, а не както повечето хора правим - отстрани.  Идеята е че при щракането с другата ръка движенията на двете ръце се неутрализират до определена степен тъй като не са в еднаква посока.


З. Научете се да използвате следния много полезен трик - "предваритело ръчно фокусиране".  Идеята е да не се опитваме да правим снимка, използвайки автофокуса на камерата или пък да се опитваме да фокусираме движеща се риба.  Просто настройваме фокуса на определена точка и после движим самия апарат така че да получим рязък фокус.  Някой апарати имат специална функция - "капан" - при която апарата чака нещо да влезе на фокус и сам щрака.  Но предварителното фокусиране е лесно за изпълнение - изключете автофокуса на апарата, включете ръчното фокусиране и фокусирайте на обект с приблизителните размери на това което искате да снимате.  Предварителното фокусиране може да е например на отделна буква от книга, собствения си пръст и т.н.  Тази снимка е правена с предварително фокусиране и движение на апарата, готов за снимане, докато се получи добра композиция:  


 


 


 


 


Още веднъж трябва да се отбележи, че използването на триножник е определено по-правилния начин за действие.  (И за последно малко майтап - след като написах всичко това жената идва и ми вика "Хм, най-лесно е да направиш снимката по-рязка като малко примижиш...".  Пробвах - не лъже...)   --Николай