Как се снимат рибки

Как се снимат рибки

автор: Марк Елисон

превод и редакция: Boby


За мен снимането на моите цихлиди е точно толкова забавно, колкото това да ги гледам. Нека започна тази статия с това – аз не съм експерт. По времето, когато пиша това, използвам най-обикновена цифрова камера – Kodak DC280 ZOOM. Преди време мои приятели ме помолиха за съвет как да направят качествени снимки на рибите си. Повтарям съвета, който им дадох тук, за да могат и други да го прочетат.

Основните проблеми, с които се сблъскват хората, които се опитват да снимат рибите си, са два:

- да не успеят да направят достатъчно чиста снимка поради слаба светлина

- светкавицата да се отрази в стъклото на аквариума и да провали снимката


Двата най-лесни начина да избегнем отблясъка на светкавица са да снимаме под ъгъл, така че светлината от светкавицата да не се връща директно към фотоапарата и … изобщо да не използваме светкавица. Ако решите да снимате без светкавица, ще Ви е нужна достатъчно светлина, в противен случай снимката Ви ще се получи твърде тъмна.

Един от начините за това е

1) включете осветлението на аквариума си и

2) добавете допълнителна светлина, като поставите още лампи върху или над аквариума.

Много е важно тези лампи да светят директно в аквариума и никъде другаде. На долната снимка се вижда добре какво се случва, ако това условие не е изпълнено. Първите няколко пъти, когато направите това, рибките Ви най-вероятно ще се стреснат и ще правят странни неща - ще си променят цвета, ще се скрият или ще струпат заедно. Но много скоро ще свикнат.

Ако имате възможност, използвайте луминесцентни лампи със спектър, който е максимално близък до слънчевата светлина – точно при тази светлина рибите ще се покажат в истинските си цветове. Обикновените луминесцентни лампи излъчват бяла светлина, а тези, които са предназначени специално за аквариум – лилава. Сами разбирате, че ако използвате само тези два вида, ще загубите много от цветния спектър. Луминесцентните лампи, наподобяващи дневна светлина, ще Ви позволят да видите истинските цветове на рибите си. Ако Вашият фотоапарат има настройка за типа светлина (наричана още баланс на бялото), можете да изпробвате различни варианти, като най-удачна е тази за флуоресцентна светлина. Забележете, че ако използвате светкавица, това не е нужно.

Друг проблем, с който хората често се сблъскват, е това, че освен светкавицата, понякога върху стъклото се появяват отражения и на други обекти, както на снимката на Aulonocara stuartgranti и Pseudotropheus elongatus по-долу.

Обикновено това може да се предотврати, като се изключат всички светлини в помещението и като се затворят всичко прозорци и спуснат завеси/щори, така че да не прониква никаква светлина отвън. Отраженията са сериозен проблем. Затова най-добрите си снимки съм правил през нощта в тъмна стая, в която свети единствено лампата на аквариума.

Ако разполагате с триножник, добра идея е да го използват. За по-големи снимки използвам такъв, но мисля, че е прекалено трудноподвижен за снимане на отделни риби. Триножниците са много полезни, защото Ви позволяват да елиминирате нежеланото размазване, предизвикано от неволно раздвижване на фотоапарата, който държите в ръка.

Последният съвет, който ще ви дам, е да снимате много, много пози, за да излезе поне една добра снимка. Фотографите на Нейшънъл Джиографик снимат стотици пози, надявайки се само на една хубава снимка. Това е нужно поради много причини. Най-важната е непредвидимостта на движенията на рибките, които могат да размажат снимката, ако не ги очаквате. Ако използвате фотоапарат с обикновен 35 мм филм, може да се получи така, че да имате едва 2 или 3 добри снимки за една цяла лента. Според мен това излиза доста скъпо. Поради това ако смятате да правите много снимки и искате сред тях да има повече от 1-2 хубави, най-добрият вариант е цифров фотоапарат.

Като използвате такъв, можете да направите стотици снимки и да редактирате най-добрите от тях, така, както Ви харесва. За последните две съм направил над 8000 снимки с моя Kodak. Поне една трета от тях изтривах почти моментално. Още една трета си отидоха, след като ги преглеждах на компютъра. От оставащата 1/3 само половината са като за пред хората. Като си направите тази сметка, може би ще започнете да разбирате как цифровият фотоапарат може да ви спести пари.