Нитратна смола

НИТРАТ-СТОП - Премахва нитратите от сладководния аквариум

 От NO CARRIER

! Да се пази от деца ! Да не се излага на пряка слънчева светлина, топло или студено! Съхранение на стайна температура!

От каде идват нитратите?

Нитратите са краен продукт от бактериалната преработка на органичните вещества в аквариума. В ниски концентрации нитратите са безвредни за рибите. По-високи нива на нитратите/20-40мг./литър/, предизвикват стрес у рибите, а концентрации над 50мг./л., започват бавно да убиват Вашите риби! В същото време, нитратите са важна храна за растенията и алгите. Високите нива на нитратите/над 40мг./л./, често водят до проблеми с алгите в аквариума. Препоръчителни нива на нитратите: до 20мг./л.

Кога се налага да ползвате НИТРАТ-СТОП?

Нитратите в аквариума започват да се акумулират, когато има несъответствие между консуматорите и генераторите им. Голямо количество риби, много храна, малко растения/особено бързо растящи/, или пълно отсъствие на растения, нередовно сменяне на вода, са фактори водещи до използване на НИТРАТ-СТОП. Това е специално създаден филтърен материал, проектиран да отстранява бързо нитратите от водата, като същевременно прекратява и развитието на алги в аквариума.

Как работи НИТРАТ-СТОП?

НИТРАТ-СТОП е модерна, йонообменна смола, която филтрира селективно.Тя улавя вредните нитрати от водата, чрез заместителна реакция и ги акумулира в себе си.Ефекта е видим само след няколко часа, като същевременно е абсолютно безвредна за рибите и растенията.

Специално качество:НИТРАТ-СТОП може да бъде регенирирана и използвана многократно!!!

Дозировка:

Съдържанието на една опаковка може да събере 12 500мг. нитрати.

Пример: 

В 200 литров аквариум, НИТРАТ-СТОП премахва 62,5мг./л. нитрати, след което трябва да бъде рециклирана./200x62,5=12 500/

Начин на употреба:

 - Леко отворете пакетчето и извадете торбичката.

 - Изплакнете торбичката с чешмяна вода/студена/

 - Поставете торбичката във филтъра, близо до изхода му. Препоръчваме използване на тънък слой филтърна вата, под торбичката, за предпазване от механично зацапване на филтратора.

 - Замервайте редовно нитратите в аквариума.Когато отчетете покачване на нитратите, значи е време да рециклирате НИТРАТ-СТОП!

Рециклиране:

Трябва да приготвите 1 литър 10% разтвор на готварска сол/100 грама готварска сол на 1 литър вода/.За промиване и регенерация винаги използвайте студена вода/до 30*С/.

1.Нормално рециклиране

- Накиснете торбичката, в пластмасов съд/бутилка/, съдържащ 1 литър разтвор на сол, за 24-48 часа.

- Размествайте торбичката, внимателно, от време на време, така че цялото и съдържание да може да контактува със солевия разтвор.

- За да приключите измиите торбичката с чешмяна вода, за да отстраните солта и поставете във филтъра.

2.Бързо рециклиране                                                                                                      

Използвайки бързото рециклиране, Вие можете да рециклирате НИТРАТ-СТОП много по-бързо, и в същото време да постигнете много по-добро изчистване. За да го направите ще се нуждаете от PVC бутилка от безалкохолно, парче шлаух и кранче за регулиране на въздух/ виж илюстрацията/.

- Поставете торбичката в бутилката.

- Добавете 1 литър разтвор на сол.

- Регулирайте с кранчето така че разтвора да изтече за 60-90 минути.

- Като изтече, махнете кранчето и долейте бързо 2-3 литра чешмяна вода, за да се измие солта, след което поставете във филтъра.

НИТРАТ-СТОП може да се рециклира и използва многократно!

Специална информация

Използвайте внимателно в аквариуми с растения. Дълга липса на нитрат може да увреди сериозно растенията.


Когато използвате НИТРАТ-СТОП, не използвайте торф и подобни препарати.

Да не се използва за морски аквариуми

Никога не оставяйте НИТРАТ-СТОП да изсъхне. Това ще я унищожи! Веднъж използвана НИТРАТ-СТОП може да бъде съхранявана в контейнер с чешмяна вода. Рециклирайте преди да използвате отново.