Как да си залепим сами аквариум

Oт mistar_ti  

Как да направим сами  аквариум  

Може би ви се е случило да поискате да имате аквариум. Но поради ред причини не можете да закупите готов: дали от това, че нямате финансовата възможност или искате да видите какво можете да създадете. Искам да ви успокоя това не е толкова сложно. Просто ви трябва малко обяснение от “специалист“. За начинаещите предела на аквариума който могат да направят е 200 л. За по големи аквариуми рискувате да направите наводнение на няколко апартамента под вас или ако сте в къща да си причините доста щети. Което после може да наложи да дадете повече средства за ремонт и закупуването на нов аквариум.

Ако все още искате да си направите сами аквариум ви трябва следното :  

-Стъкла

-Силикон и пистолет

-Хартиено тиксо

След като за по сигурно поне 7-8 пъти сте измерили мястото, където ще държите аквариума,  трябва да пристъпите към разкрояването на стъклата. Искам да предупредя, че съществуват 2 начина на лепене (предполагам ще можете да си ги представите)

1. Стените стъпват на дъното  

2. Стените са странично на дъното
 

По принцип за аквариуми над 50 л. се препоръчва да се използва 2-рия метод на лепене но темата е спорна и някои акваристи и майстори избират 1-вия метод на лепене.

Ще разгледаме изработката на аквариум по 2-рия метод.

Трябва да определим размера на стъклата които ще използваме като се водим от размерите на аквариума. Трябва да се съобразим и с това какво осветление ще слагаме, тъй като ако използваме луминесцентно осветление има стандартни дължини на лампите, с които трябва да се съобразим, за да не дойде после капака по-къс или да стърчи отстрани (това може да преценим тук). От огромно значение има дължината и височината за дебелината на стъклото тъй като налягането на водата и водния стълб могат да причинят спукване (счупване на аквариума ). Вижте тук колко дебело трябва да бъде стъклото на вашия аквариум. За пример ще дам по разпространен аквариум от 200 л. с размери 1000х400х500 (дължина/ширина/височина) дебелината на стъклото трябва да е 8мм. Ако искате да ползвате стъкло с размер 6 мм. при височина 500 мм. дължина не трябва да превишава 900 мм , а при дължина 1000 мм. височината не трябва да превишава 400мм.

Когато оразмерявате стъклата имайте в предвид, че само лицето и задното стъкло ще са с реалните размери които сте избрали а дъното и страничните стъкла ще са с по малко размери (като трябва да приспаднете и дебелината на силикона около 1-3 мм общо). Значи ако имате да правите аквариум с размери 800х400х450 д/ш/в и с дебелина на стъклото 6 мм. размерите би следвало да бъдат :

Лицевите ( 2 стъкла ) ...800х450

Дъно ( 1 стъкло )...........786х386

Странични ( 2 стъкла)..386х450

При аквариуми с по големи размери е необходимо да се отрежат и така наречените ребра (разпънки), които се залепват надлъжно в горната и долната част на лицевите страни, за да се намали огъването на стъклата, което може да доведе до счупване на стъклото (тяхната височина не трябва да е много голяма тъй като ще загрозяват аквариума).  

Най-добре е след като вече сте изчислили размерите, да отидете с някой стъкларски цех и там да ви отрежат необходимите за вас стъкла. Можете да ги отрежете и сами, но за целта ще трябва да имате специален резец (марков, не евтин), голям плот за рязане и най-вече доста опит. Така, че придържайте се към стъкларския цех засега :)  

След като вече сме се сдобили с стъклата, трябва да ги обработим. Тъй като за сега в България е все още скъпо окантването на стъклата, ще приемем че не сме го окантили. Трябва да премахнем острите ръбове поради няколко причини: намаляваме възможността да се порежем, намаляваме възможността ръбовете да срежат силикона и да получим отлепяне и повишаваме здравината на залепяне. Премахването на острите ръбове става със следните подръчни материали: шкурка, дървено трупче, абразивен камък или точило, както и вода. Грубите ръбове премахваме и заглаждаме с точилото като не забравяме да мокрим с вода за да не “кърти” големи частици , като след тази обработка дошлайфаме ръбовете с шкурката.  Ако имате малко повече пари, това шлайфане може да ви бъде направено в стъкларския цех.

След приключването на тази операция трябва много добре да почистим стъклото тъй като то е мазно и зацапано(от пръстите, от опаковането и пренасянето).  Почистването става с ацетон и парцал и при тази операция най важното е да почистите ръбовете и краищата на стъклото. Това изчистване е много важно и от него зависи колко добре ще се залепи аквариума - ако стъклото е мазно силикона няма да хване добре. Аз лично облепям стъклата с хартиено тиксо (струва 1-2 лв. и може да се купи от всеки офис-магазин или книжарница) по краищата като оставям място за силикона в ъглите, поради простата причина, че после по лесно се премахва излишния силикон от вътрешната страна на аквариума.

Следва избора на силикон - има много видове. Трябва да проверите силикона, които купувате дали няма да навреди на живите организми в аквариума (такива силикони са създадените против микроорганизми т.е така наречения санитарен силикон - има много марки които предлагат точно силикона, който ви е нужен. Няма да ги изброявам - има теми за силиконите в форума ни, просто използвайте търсачката. Само ще добавя, че в описанието трябва да е описано изрично че става за аквариуми.  

Да започнем лепенето

Преди да започнете да лепите си изберете повърхност която е равна и мястото където ще лепите да е стабилно - най-добре на стабилна маса или шкаф. Слагаме силикона в пистолета за силикон:Отрязваме от предния край на силикона толкова колкото ни е нужно долу-горе колкото е дебелина на стъклото, за да постигнем правилен шев. И започваме нанасянето на силикона на вече почистените стъкла. За тези, които не са лепили до сега - не се притеснявайте отначало нанесения силикон няма да е много равномерен но после ще свикнете да го правите както трябва.
Нанасяме силикон на предното стъкло и после на 1-то странично. На предното стъкло нанесения силикон трябва да е там, където ще бъде залепено за дъното и страничното стъкло, а на страничното само на мястото където ще бъде залепено за дъното: т.е. приготвяме тези три стъкла да бъдат залепени едно за друго и слагаме силикон само там. След това слагаме предното стъкло до дъното и го притискаме толкова че да няма “гладни” места, мехурчета и да не е голямо разстоянието м-ду 2-те стъкла. Хващаме страничното и пак по същия начин го долепяме до дъното, но тук особеността е, че трябва да го залепим и за предното стъкло. След тази операция обираме излезлия силикон от вън и аз поне залепям тиксо, което да държи 2-те стъкла едно за друго, за да мога да залепя и останалите, а също така и да не се налага да ги държа докато стегне. Повтаряме операцията и за другите 2 стъкла като 1-во слагаме страничното а после задното стъкло. При заглаждането на силикона, излязъл от вътрешната страна се ползва сапунена вода за да не залепва силикона по пръстите и за да станат равни шевовете и да стане ето така например:
Дори и да се наложат леки корекции на стъклата могат да бъдат направени, тъй като силиконът не е секундно лепило и може да се донаместят стъклата до към 15-20  мин. след започването на лепенето. Изчаква се 24 ч преди започнем отлепянето на хартиеното тиксо (ако сте го ползвали) и обрязването на излишният силикон.

Следва залепянето на ребрата -ето как трябва да изглеждат те:Направата на плъзгащ се капак на аквариума е отделна процедура, която ще поясним по-късно в отделна статия.  

Надявам се да съм бил полезен и да ме критикувате много че да ми е кеф да се гърча  Използван е част от материала на статия в http://www.aqa.ru/.