Проточен CO2 реактор тип 77

Проточен CO2 реактор тип 77

От dido

Въведение  

Предлагам ви упътване за направа на проточен реактор за разтваряне на въглероден диоксид - CO2. Кръстил съм го тип 77, защото колегата от Търново беше първия известен на мен, който реализира на практика тази конструкция. Ще си позволя да направя нещо като ревю на често използваните реакторни системи, както и кратки коментари за предимствата и недостатъците им спрямо реактора тип 77.

Видове реактори и методи за разтваряне на CO2  

Като цяло всички методи за разтварянето на СО2 разчитат на едни и същи принципи - мехурчето с газ трябва да контактува с водата колкото се може по-дълго време, с колкото може по-голяма контактна повърхност. Турбулентните - вихрови - движения на водата около мехурчетата също допринасят за по-пълното и бързо разтваряне.  

На този принцип разчитат изброените долу методи - мехурчето с газ се раздробява на множество по-дребни такива, малките мехурчета се пускат във вихров поток вода, като се цели мехурчето да не достига повърхността на водата, т.е. - то трябва да пребивава във вихровия поток до пълното си разтваряне:

 • Реактор с камъче. Маркучът от съда с CO2 се свързва директно към камъче от аератор. Излизащите мехурчета обогатяват водата с CO2 по пътя си към повърхността. Методът е ужасно неефективен, губи се голямо количество газ, не може да се получи добро насищане на водата с CO2. Този начин на разтваряне е приемлив за съвсем малки аквариуми - примерно нано акваскейпи до 20-30 литра
 • Инжектиране на мехурчета CO2 в главата на помпа. Перката на помпата разбива мехурчетата на много и по-дребни такива, същевременно завихрянето на водата подпомага разтварянето на мехурчетата. Значително по-резултатен от горния метод, но все още достатъчно неефективен. Загубите на газ са доста големи, същевременно има риск от износване на ротора на помпата.
 • Разтваряне с обдухване на газова възглавница. Елиминира загубите при горния метод. Разпръскваните мехурчета се събират в поставен с дъното нагоре съд - примерно пластмасова кутия и формират затворен обем, пълен с газ. Главата на помпата се настройва така, че да бие в газовата възглавница. Основния недостатък на този метод е, че разтварянето се регулира трудно и лесно можем да предозираме количеството СО2. Проблемът с износването на главата остава.
 • Разтваряне със стъпален реактор. Мехурчетата газ се инжектират в специална конструкция - спираловидна тръба с множество извивки или подобна конструкция. Мехурчето бавно "пълзи" нагоре през извивките, увличайки вода със себе си и постепенно се разтваря. Обогатената вода излиза през другия отвор на тръбата. Методът е сравнително ефективен, но само за малки аквариуми, не може да насити по-големи обеми вода с СО2. Друг недостатък е сравнително големите размери на стъпалната конструкция
 • Разтваряне с вихрови реактори. Към този тип спадат най-разпространените конструкции за обогатяване на по-големи аквариуми. Принципът е следния - в някакъв съд със специфична конструкция, обърнат с дъното нагоре, се впръсква вода под налягане. Отдолу се подава СО2. Водата се движи турбулентно и въртеливо в границите на цилиндъра и хаотично носи мехурчетата из него, като ги раздробява и разтваря. Цилиндърът е отворен отдолу и обогатената вода се смесва с аквариумната. Ефективността на този метод е ограничена до средно големи аквариуми, максимумът му на разтваряне е до 2-3 мехурчета в секунда. Загубите са сравнително малки. Недостатък се явява нуждата от допълнителна помпа за циркулация на водата или отбиване на част от потока на главната помпа в аквариума. Нуждата от впръскване на вода с голяма скорост намалява драстично полезния дебит на използваната помпа и това е може би основния недостатък на този метод.


Описание на реактора тип 77

Реакторът тип 77 е:  
 • Външен. Не стои в аквариума и може да бъде прикрит при останалата обслужваща техника
 • Проточен, монтира се след изхода на външен канистър и използва дебита на неговата помпа за работата си
 • Намалява съвсем слабо дебита на помпата.
 • Осигурява пълно разтваряне на до 10 мехурчета СО2 в секунда
 • Може да се свърже каскадно с един или повече такива реактори при нужда да се подава по-голямо количество газ
 • Цената му е съизмерима или по-голяма с до 50% от тази на комерсиалните такива, налични на нашия пазар


За да го направите трябва да се снабдите със следните части:

 • Филтрираща кана за филтри с височина 5 или 10 инча. Каната има външни размери 21 или 31 см и диаметър около 15 см сумарно с главата:


 • Фитинги за присъединяване на каната към системата. Според резбата на каната - 1/2 цола или 3/4 цола, ще се наложи да ползвате различни фитинги. На снимката долу съм ползвал фитинги на NIBCO за преход от 3/4 цола резба към 1/2 цола тръба. Показал съм и присъединяването на фитинга към главата на каната:
Към централния отвор (изхода) на каната се свързва тръба. Водата влиза отгоре, слиза надолу през обема на каната и през тръбата излиза навън. На снимките долу съм показал тръбата заедно с гумения маркуч за свръзка, изглед на главата отгоре и отдолу, главата с монтирана тръба и сглобената кана заедно с фитинга за присъединяване към системата: • В каната се насипват биотопки. Те допринасят за вихровото движение на потока вода надолу. Освен това газта полепва по биотопките и формира нещо като мини газова възглавница която се мие от потока вода:

      
  • В главата е предвиден клапан за обезвъздушаване на каната. Клапанът се демонтира. На стругар се поръчва месингов щуцер с гайка. С него ще подаваме газта в каната. Щуцерът трябва да се съобрази с формата на отвора за обезвъздушаване. За да се осигури херметизация, при щуцера трябва да се постави уплътнителен гумен О-пръстен:  Крайният вид на реактора е такъв:  Долу можете да го видите присъединен към помпата на съмпа в моя аквариум. Ако го монтирате проточно към канистър, трябва да нанижете изходния маркуч на канистъра към присъединителните фитинги на реактора:

  Разбивка на разходите по реактора:  

  • Кана - 23 лева
  • Биотопки - 10 лева
  • Присъединителни фитинги - 3 лева
  • Щуцер за СО2 - 5 лева

  Общо - 41 лева.