Сглобяване на СО2 система от пожарогасител

От 77

Mисля че ще е интересно как можеш да си сглобиш сам система за CO2...  

Първо трябва да си намериш бутилка за CO2. Най- евтино ще ти излезе, ако намериш стар СО2 пожарогасител (аз го взех за шише ракия, но може да се намери за 20 -30 лв). Все пак внимавайте  кога е произведен (най отгоре на бутилката има щампа с номер, като последните две числа са годината на производство),  защото по БДС срока на годност на една бутилка е 40 години, след тази дата никой няма да иска да  тества или пълни бутилката. Първото нещо което направих със старата бутилка бе това да я занеса на тест, като междувремено си купих и италиански вентил за 27,50 лв (за двулитровите бутилки е на 1/2 резба).Проверката на бутилката ще ви струва около 13 лв. След това се заех добре да я почистя с шкурка (моята бутилка е на 20 години и имаше не малко ръжда по нея), след това я занесох на мой приятел бояджия,  който първо я мина с шприц кит, а след това и със сива боя. Това ми струва още 15 лв ето резултата:След това за 46 лв си купих от тука http://www.redco.bg/  италиански редуцир вентил. Ето го и редуцир вентила:
След това вече трябваше да пазарувам и от камоци. Оттам си купих - електромагнитен винтил, иглен вентил, присъединителни муфи и накрайник за маркучето за СО2. Всичко това ми струваше 72 лв (ето сайта на българският представител на камоци http://www.ld-gmbh.com/ ).


Ето и снимки  ел винтил:Иглен вентил:Муфи:Понеже бутилката няма поставка, аз си купих ПВЦ тръба с диаметър 110 мм. Хубаво е да поискате да ви срежат от началото на тръбата,  защото там има заводско разширена част и бутилката ще стои по стабилно. Ще ви трябват десетина сантиметра, но я продават по железариите на метър, но пък  струва 1-2 лв.


Ето снимка:Ще ви трябва и тефлонова лента за свъзване (струва 1 -2 лв), кабел за ел вентила (3 лв или от някой счупен уред) и накрая трябва да заредите бутилката с СО2 (струва 2 лв). Получава се цена от 200 лв , но пък системата не е по- лоша от фирмените и естетически не изглежда по-зле от тях:

Дано съм ви бил полезен...