Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър

Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър

Aвтор: NO CARRIER

Съжалявам, но не ме бива много в писане на обяснения за теорията.  

Накратко, идеята е следната:  

Когато една течност се изпарява, се отнема топлина.При нормални условия, водата се изпарява и без чужда помощ.  

Ако просто отворим капака на аквариума, течението, създадено от филтъра в него, ще помогне за по-интензивното изпарение. Дори с включено осветление, ще имаме разлика в температурата от 1-2°C.

В много случаи това не е достатъчно. На помощ идват вентилаторите.Това е някакъв 80мм вентилатор. Подобни се използват за охлаждане в компютрите и, по-точно, в захранващите блокове, но напоследък и на други места. :-)  

Когато обдухваме водната повърхност, изпарението е по-интензивно и температурата на самата вода става по-ниска.

Повечето аквариуми са с вече конструиран капак и реконструкцията му ще докара повече главоболия отколкото полза. За това ще се спрем на няколко варианта:

1. С помощта на тел поставяме вентилатора вътре в аквариума.

2. Ако не пречи на осветлението, отваряме капака (в случаите, когато той се плъзга напречно или настрани) и поставяме, пак с помощта на тел или "свински опашки" вентилатора над повърхността на водата.

3. Разширяваме още малко ъгълчето, през което минават кабелите и маркучите в задния ъгъл и поставяме там вентилатора.  Вариант 1 не е особено сполучлив, защото интензивното изпарение най-вероятно ще повреди вентилатора още на първия или втория месец. Не знам, не съм пробвал.  Самото механично закрепване няма да коментирам, това оставям на вас. :-)

Електрическото изпълнение:

Необходим ни е един захранващ адаптор, кабел, PVC изолационна лента (изолирбанд) и един или два вентилатора.  

Можем да ползваме обикновен, не регулируем:За целта може да се ползва стар адаптор от радио, някаква детска играчка, от дефектирал хъб или суич, телефон и т.н.  

Или регулируем:
Ако адапторът не е регулируем, подбираме такъв с изходно напрежение от порядъка на 7,5-9-12В, в зависимост от оборотите на вентилатора и разликата, която трябва да постигнем. Консумацията на самия вентилатор не е голяма (максимум съм срещал до 300-400мА при 12В и то рядко), така че повечето ще свършат работа.

Удобството на регулируемия адаптор е, че без други средства можем да променяме изходното напрежение и така да регулираме оборотите на вентилатора.

Как става свързването.  

Вземаме адаптора и отрязваме буксата накрая, тя няма да ни е нужна.

Първо трябва да определим плюса и минуса на кабелчето, което излиза от адаптора. При неправилно свързване, вентилаторът може да дефектира.    

Много често кабелите са маркирани с тънка бяла ивица, маркировката обикновено е на минусовия проводник. Но не винаги. Когато имаме мултицет, определянето е лесно. Ако нямаме, най-лесният начин е да вземем светодиода от стара запалка (или от където и да е другаде).  

Варварският вариант е да допрем двата проводника, идващи от адаптора до изводите на диода. Плюсът е на по-дългото краче. Ако не светне, обръщаме обратно. Не съм пробвал, но вероятно диодът ще светне еднократно и ще изгори.

Правилният метод е с един резистор, от 470 ома до 1,5 килоома, свързан последователно.  

Ето подробности за светодиодите:
След като сме определили поляритета, с обикновено ножче обелваме ПВХ изолацията и на кабелите на около 2см. Свързваме червения кабел на вентилатора с плюса от адаптора. Черния кабел го свързваме с отрицателния проводник, минуса. Внимателно изолираме двете връзки с PVC лентата. Включваме в контакта за проверка. Ако всичко е наред, остава да му намерите място и сте готови с процедурата.

Също така, може да се използва старо компютърно захранване. Ако ползваме него, вариантите са два:  

1. Черният кабел на вентилатора се връзва към черен кабел на някоя от захранващите букси. Червеният кабел се връзва към жълт кабел от захранването. Така вентилаторът работи на максимални обороти.

2. Черният кабел на вентилатора се връзва към червен кабел от захранването. Червеният кабел се връзва пак към жълтия кабел от захранването. Тогава вентилаторът работи на 7В и, съответно, на по-ниски обороти.

Практически резултати:

Температура в стаята: 27°C.

Температура в големия, 110л аквариум: 23,7°C. Вентилаторът се захранва с 12В.

Температура в малкия, 20л аквариум: 24°. Вентилаторът се захранва със 7,5В.  

Постановката в голeмия е следната:
Само, че в момента капакът стои отворен на 6-7мм, повдигнат с една капачка от минерална вода, 10л.  

Да не забравя и за недостатъците: Изпарението на вода е доста голямо. Може би, до литър на ден в големия аквариум и половин в малкия. А и в стаята може да замирише на риба. :-)