Как да хванете своята рибка в аквариума

автор:Joe Alary (aka Joea)
превод:cihlidi_fan


Всички акваристи знаят, че все някой ден ще им се наложи да извадят някоя рибка от техният аквариум по една, или друга причина.
Болна, или наранена , бременна женкса или просто некачествена риба, която искате да върнете там от където сте я взели и когато този момент дойде на ум ще се запитате: "По дяволите как ще я извадя сега тази риба от аквариума...?"

Когато имате малък аквариум е лесно, просто взимате кепчето и я хващате.
Колкото по-малко укрития толкова по-лесно. Но предтсавете си когато трябва да хванете риба която постоянно ви се изплъзва в аквариум с капацитет 200л,300л,500л дори 1000л!!! Аквариум със ~70кг. камъни.... е за съжаление това е невъзможно!
Какво да направим в такъв случай?

Можете да махнете всички скали (камъни), и след това да гоните рибата с кепчето, колко по-голямо толкова по-добре. Може дори да използвате 2 кепчета и да й направите "сандвич"  (този метод винаги работи), но това прекалено много ще я стресира.

Винаги е по-добре да се опитате де хванете рибата през нощта. Тогава те са сънливи, и бавни. Toгава може много лесно да я хването, но пък ще е тъмно и вие също ще се озорите докато видите къде е рибката както и да я гоните, за това този метод не винаги е успешен.

Друг метод е да сложите кепчето във водата и да сложите вътре в мрежичката храна и търпеливо да чакате докато рибката влезе вътре.
Оставете  кепчето в аквариума за няколко часа и после  му добавете храна , рибките вече ще са свикнали и няма да се страхуват от него, а и храната ще привлече тяхното внимание. Но този трик действа почти винаги само при по-младите екземпляри тъй като големите, само влизат набързо и взимат храната и веднага излизат и ще ви е трудно да ги хванете.

Най-добрият начин за хващане най-вече на млади  цихлиди е "Капана за Цихлиди" . Този капан е много добър, лесен за сглобяване  и, ако имате материали можете да си го направите:
Как да си направя "Капан за цихлиди"?

Вземете си 1 шише от 2 литра. (тъй като американските двулитрови шишета са по-различни подобни има на Пепси от 2,5л. но това няма голямо значение). Измиите го добре и срежете етикета. Срежете върха на гърлото на бутилката (чучурчето само). Вкарайте изрязаната фуния в големия цилиндър. Ето и картинка за по-лесно:
Сложете някакви потъващи гранулки (някакъв вид храна за рибки) в този цилиндър, и внимателно го поставете в аквариума.
Начина по който работи е следният:
Рибката влиза вътре, без да се страхува от нищо. Тъй като отвора е твърде малък след като влезе, и като стигне до края на цилиндъра (където е и храната) вие трябва да запушите бързо с ръка малкия отвор и да извадите шишето. Много просто и ефективно. Но това не важи за женски които в момента носят своя хайвер или вече малките си в устата, тъй като тя няма да тръгне да я яде...
Ето и някои по-добри снимки, за да ви стане по-ясно:

2 парчета

Вече сглобено

Търпеливо чакащи...

Хванах те!

Надявам се това ще ви помогне да спестите малко енергия и нерви когато се опитвате да хванете вашата рибка.

Успех!

А ето и къде може да видите оригинала:
http://www.cichlid-forum.com/articles/fish_trap.php