Сладководни скариди - отглеждане и размножаване

Автор: Фумитоши Мори

Превод, редакция и допълнения: Longanlon и Niky

Статията се отнася главно за видовете скариди, отглеждани в аквариума, които произхождат от Азия и по специално двата вида - скарида Амано и Пчелна скарида.

Caridina serratirostris serratirostris, "Hime-Numaebi"

"hime-numaebi"

Neocaridina sp. "New bee shrimp, Type I"

"new bee shrimp type I"

През 1989 малките сладководни скариди станаха изведнъж много интересни за много японски акваристи поради апетита си към водораслите. Тъй като различните видове Neocaridina (New bee shrimp, Нова пчелна скарида) се предлагаха, японските акваристи вече имаха биологично оръжие, с което да спечелят водорасловата война.

В началото обаче имаше само два типа сладководни скариди. Единият бяха видовете Neocaridina от Хонг Конг, а другият - Caridina japonica, местен вид, който може да се хване в някои японски реки. Neocaridina-та наричаха bee shrimp (Пчелна скарида). Тя достига 3 см. Местното име на Caridina japonica е Yamato Numaebi (на английски: Аlga shrimp, Japanese Swamp shrimp, Amano shrimp, Yamamoto shrimp, Numaebi значи блатна скарида на японски). Те израстват по-големи от Neocaridina – женските до 5 см, мъжките до около 3.5 см. дължина.  

Най-важната характеристика на Caridina Japonica е тъмното (матово), прозрачно тяло покрито с кафяво червеникави точки на  +/- 0,3 mm. Отстрани това може да изглежда като прекъсната линия с червеникав цвят. Очите са черни. По гърба имат бяла ивица, от глава до опашката. Малките опашчици (максимум 2) имат черни и/или бели точки. Животът на Caridina japonica е около 2-3 години – доста дълъг за животно с нейния размер.

Не е никак лесно да се хванат този вид скариди – от един опит най-много 5 влизат в мрежата. Дори в добра нощ опитен рибар може да хване не повече от 300-500 в океана или реката. Причината за това е, че те живеят в скалисти, богати на укрития места, от които трудно се вадят. Именно за това се ловят нощем, когато напускат тези си скривалища. Някои рибари използват лампи, за да ги привлекат – на тяхната светлина очите на скаридите светят червени и така е лесно да се открият.  Освен това масовият улов през последните години е довел до чувствителен спад в естествените популации. Всички тези фактори предопределят високата продажна цена на скаридите.

Neocaridina sp. origin unknown

"neocaridina sp."

Хранене И двата вида ядат водорасли, планктон, детрит и се подуват от многото храна. Те поглъщат доста храна дневно и са гладни постоянно и по всяко време на деня. От тук и правилото, че ако искаш да отгледаш сладководни скариди, те трябва да се хранят достатъчно. Гранули, зърна, люспи на различни производители на храна за декоративни рибки са подходящи за менюто им. В противоречие с общото схващане, те не могат да се справят с големи hair или brush водорасли, които са вече пораснали в аквариума преди скаридите да са пуснати там. Те действат по-скоро превантивно, изяждайки всякакви повърхностни водорасли от растенията преди да са се развили. Ако нямат достатъчно храна, скаридите се разболяват много бързо и умират скоро след това.

Paratya compressa compressa "Numaebi"

Вода И двата типа скариди са непретенциозни към качествата на водата. Могат да бъдат отглеждани при температура от 7 до 28 °C. Предпочитат по скоро кисела вода, но живеят добре и в леко алкална - 5.5 до 7.5. Твърдостта на водата също не е от значение. Много важното е обаче да им се осигури достатъчно количество кислород. Ако съдържанието на О2 във водата стане твърде ниско, скаридите просто умират. Затова добрата филтрация е задължително условие за успешното им отглеждане. До сега не е наблюдаван негативен ефект върху скаридите от използването на различни аквариумни добавки за водата – подобрители, торове и др.

Paratya compressa improvisa "Nukaebi"

Разпространение Caridina japonica живее в южната част на централна Япония, в реки, които се вливат в Тихия океан. Наскоро са открити популации и в Източен Тайван. В природата Caridina Japonica предпочита горните и средните слоеве на водата. Този тип скариди са мнго срамежливи обаче и са активни общо-взето нощем. През деня те се крият под камъни или между растенията. (Бел. преводача: в аквариума обаче, според доста сведения те лесно свикват с обитателите и дори с човека).

Caridina leucosticta "Mizore-Numaebi"

Размножаване Яйцата на тази скарида са изключително малки. Младите ларви също са почти микроскопични – 1 до 1.5 мм. В естествена среда след излюпването си младите ларви плават надолу по течението на реките към океана, където порастват за около 2 месеца. Щом достигнат големина около 1-1.5 см, те бавно се отправят обратно нагоре по течението на родните си реки. Това означава, че Neocaridina Japonica не могат да завършат размножителния си цикъл само в сладка вода. Т.н. пчелни скариди обаче могат.

Да се определи пола на тези скариди е доста лесно – погледнете тялото им – ако синкавите точки са кръгли и неравномерно разпръснати, то екземплярът е мъжки, а ако са подредени в линии – женски. Всъщност женските стават и по-големи и с по-едри кореми, за да могат да побират голямото количество яйца. Те снасят отново и отново, но само ако е налице достатъчен запас от храна. За около 2-3 седмици една женска снася стотици яйца.

До сега са известни доста малко успешни опити за размножаване в изкуствени условия, така, че повечето скариди идват от естествени водоеми.  Може да се използват различни мъхове (Vesicularia spp.) за залесяване на аквариума, тъй като те предлагат защита на скаридите и място, в което младите да се крият.

Neocaridina е абсолютно миролюбива. 60 л аквариум може да служи за отглеждането на над 100 броя от нея, без проблем от каквато и да е агресия. Но не бива да се забравят все пак редовните смени на 10-20% от водата. Смените на водата имат и друга функция – стимулират снасянето на яйца.

Съществуват безбройни цветови вариации на сладководните скариди. Много японски акваристи си ги колекционират:

Neocaridina sp. "Tiger shrimp"

"neocaridina tiger"

Neocaridina ishigakiensis "Ishigaki-Numaebi"

Neocaridina sp., a couple of chinese shrimps

Neocaridina sp., "New Bee shrimp, Type II"

"New Bee shrimp Type II"

Neocaridina sp. "Bee shrimp" with eggs

"Bee shrimp with eggs"

Neocaridina sp. "Green Redtail"

Caridina japonica "Yamato-Numaebi"

"Yamato-Numaebi"

Caridina serratirostris celebensis "Kotera-Himenumaebi"

Caridina weberi "Ryuga-Himeebi"

"Ryuga-Himeebi"

Caridina sakishimenis "Sakishima-Numaebi"

"Sakishima-Numaebi"

Neocaridina sp. New bee shrimp Type III"  

Информация относно другите сладководни видове скариди, отглеждани в аквариума, можете да намерите (ако четете английски) на:

http://www.thekrib.com/Fish/Shrimp/

http://www.goddijn.com/aquarium/shrimp.htm