Принципи на Акваскейпинга

Принципи на акваскейпинга

от Бриджит и Волфганг  

Превод ГАРВАН

Акваскейпинг

В последните години терминът акваскейпинг става все по-познат на акваристите от цял Свят. Големият човек от Япония - Такаши Амано, чрез своите книги постави началото на нов стил в акваристиката. За доста акваристи обикновеното събиране на растения, красиви камъни и корени вече не е достатъчно.  Акваскейпингът се превърна в ценено изкуство.

Тази статия се базира на стила и идеите на Природния Аквариум, комбинирани с моя собствен опит и мнение. Винаги е въпрос на лично предпочитание относно, какъв точно акваскейпинг се опитвате да оформите. Много хора наистина харесват тези красиви, японски аквариуми, но не смятат, че могат сами да постигнат същото. Това не е въпрос на опит, а дали можеш или не. Да създадеш един Природен Аквариум не е по-трудно, от колкото изграждането на обикновен такъв. Внимателният подбор на растения и аксесоари е това, което всъщност прави разликата. Така, че доста хора просто не са достатъчно уверени в себе си за да опитат. Тази статия ще ви даде кратък набор от съвети. Следвайте правилата и ще постигнете целта си.

Природният Аквариум на Амано, често остава грешно разбран. Целта му не е да пресъздаде природен биотоп на даден регион. Всъщност, целта е да се създаде подводен пейзаж. Пейзаж видян от вас в природата, но не под водата.  Самият аз започнах като се опитвах да копирам някои от творбите на Амано, но скоро разбрах, че не може да се копира нещо, което е свързано с природата и живите същества. Въпреки това е добре да започнете да практикувате като копирате някой аквариум, който наистина ви е харесал. Вие автоматично ще използвате правилните растения, коректно ще поставите камъните и ще оставите нужното свободно място за създаване на дълбочина на композицията. С времето ще развиете свой собствен стил и даже понякога ще харесвате повече вашата интерпретация от оригинала, който се опитвате да копирате.

Тогава започнете с нова композиция като мислите за пейзаж, който някога сте видели в природата и ви е направил впечатление. Това може да бъде просто купчина от камъни и скали в планината или голяма поляна насред гората. Всеки си има свои предпочитания и всеки ще избере различен пейзаж и развие свой стил.

В Природният Аквариум растенията И рибите са централни фигури в композицията. Предоставяйки най-добрите условия за вашите растения да се развиват, вие ще направите същото и за рибите си. Когато растенията имат всичко нужно за да растат добре, те предлагат на рибите същото. Растенията уползотворяват излишните хранителни вещества във водата, които биха могли да доведат до високи стойности на нитрати и произвеждат кислород, който е необходим за живота на рибите.

ОТНОВО: Тази статия ще ви помогне да създадете онези красиви аквариуми, които сте виждали по книгите и интернет и които не сте и помисляли, че може да притежавате.

Нека започнем:

1. Въображение

Въображението е ключа към акваскейпинга.  Визуализирайте мислено всичките си налични растения и реквизит. Сега се опитайте да ги комбинирате по няколко различни начина във въображението си. Ако не можете да се справите така, по-добре започнете с копиране на някой аквариум, който ви е допаднал. С времето ще свикнете да работите с въображението си и ще ви бъде по-лесно.

Представихте ли си картината? Добре, да продължим тогава.

2. Избор на заден фон

Съществуват няколко различни начина за избор на заден фон на аквариума. Някои хора използват корк, други дърво, трети боядисват задното стъкло, а някои използват залепващо се фолио. Няма значение какво ще изберете. Освен ако не искате вашия аквариум да седи в центъра на стаята, сложете му заден фон. Доста неестествено е през аквариума да се вижда стената и всички маркучи и кабели. Ако решите да боядисате задното стъкло или да залепите някакво фолио, най-добре то да бъде черно или синьо. Това ще даде на вашият аквариум прекрасен контраст и ще бъде по-лесно да се концентрирате върху самия аквариум. Не бихте желали, хората да се концентрират върху задния фон, защото се го боядисали в красив червен цвят, нали?

3. Избор на субстрат за дъното.

Доста невероятно е вашият аквариум да изглежда естествено ако сте сложили розови, сини или ярко зелени камъчета на дъното, нали? По-добре вземете кафяви, сиви или черни. Съществуват различни видове субстрати, които ще накарат вашите растения да растат добре. Питайте във форума, какво да ползвате.

4. Избор на художественото оформление

Има няколко основни вида композиции:

Вдлъбната композиция (висока в двата края и ниска по средата)


Изпъкнала композиция (ниска в двата края и висока по средата)


Формата не се определя единствено от растенията, както виждате.

Триъгълна компоцизия (висока от едната страна и ниска от другата)


Правоъгълна композиция (висока и в двата края)

- Тази е добре да избягвате. Тя не ви позволява да оформите отворени пространства, а те са много важни за създаването на илюзията за дълбочина. Така че, понякога по-малкото е всъщност повече.

5. Избор на реквизит

Дълго време акваристите търсят онова перфектно (красиво) парче корен или камък. Те го слагат в аквариума и... е не изглежда толкова добре, нали?

Специално, когато създавате композиция с камъни е много по-важно да използвате различни по големина камъни от един вид, от колкото един единствен красив камък.

Един самотен камък в аквариума винаги ще изглежда неестествено, но когато сложите два или повече, е вече така бихте го видяли в природата.  Сега вземете вашите камъни или корени и ги поставете в триъгълник (ако са поне три). Най-големият (ако е достатъчно голям) обикновено е основната фокусна точка, така че внимавайте къде ще го поставите. (вижте златното правило за основните фокусни точки малко по-долу).  Никога не използвайте различни видове камъни и корени. Дори да съберете най-грозните камъняци, които се сещате, те трябва да са от един вид. Сложете ги правилно в групичка: Обещавам ви, те ще изглеждат добре. (виж за червени тухли не съм сигурен)!

6. Аранжиране на основните фокусни точки.


За да получите отлична композиция се нуждаете от една или максимум две фокусни точки. Това обикновено е нещото, което гали окото ви. Камък, парче дърво, корен или група красиви растения. Ето тук идва златното правило за пропорциите.  Сигурно сте опитвали да поставите най-красивото си растение точно в средата на аквариума. Не е било нищо впечатляващо, нали? Така е, защото когато имате симетрична композиция вашите очи се хвърлят от ляво на дясно и обратно.... Това не е успокояващата атмосфера, която сте се опитали да пресъздадете и която да седнете и съзерцавате с часове.  Древногръцките философи и математици са открили това векове назад: най доброто съотношение, което успокоява окото е 1:1.618.

 Нека обясним. Когато пиете кафето си и смесите една част мляко с пет части кафе (само пример) вие получавате съотношение от 1:5.  Така че, когато поставите основната фокусна точка, вие разделяте аквариума на две части. Съотношението им една към друга трябва де е 1 : 1.618.

Как да направим това? Много просто. Измерете дължината на аквариума и я разделете на 2.618. Запомнете резултатът и измерете толкова сантиметра от едната страна на аквариума. Отбележете го. Останалата част е 1.618 (не ви трябва диплома по висша математика). Мястото, което сте отбелязали е там където трябва да поставите вашето специално, централно парче от аранжировката - фокусната точка или както там я наричате.

Не е много мъдро да поставяте две фокусни точки в аквариуми по-малки от 200 литра. Никога не се опитвайте да слагате повече от две фокусни точки.

7. Преден, среден и заден план

За да придадете дълбочина на вашите аквариуми е много важно да използвате ниски растения. Не е нужно да слагате високи растения, защото винаги може да направите хълмчета или да сложите високи камъни или корени, които да изпълняват тяхната функция.

Ако нямате подходящи камъни, хълмчета (тераски) или корени, ще ви се наложи да ползвате високи растения, за да направите добър заден план.  Амано често ползва Riccia fluitans и Glossostigma elatinoides. Въпреки, че второто е доста трудно за отглеждане, дори и за напреднали акваристи, то ричията е лесна за култивация. Тя е плаващо растение, което се нуждае от малко грижи.  Разпитайте из форума за ричия.

Еleocharis е другото растение, което често се ползва в преден план. Забележка: Glossostigma-та и Еleocharis-ът не трябва да се засаждат директно, както сте ги взели от магазина. Разделете ги на малки туфи и ги засаждайте поотделно. Това ще ги накара да растат по-бързо и ще намали риска от загниване. След като засадите Еleocharis-а, подравнете растението за да е с височина от около 2 сантиметра. Еleocharis-ът се отглежда във ваничка докато пусне нови разклонения. Старите ще загинат и ще бъдат нападнати от водорасли.

8. Ред на засаждане

Първо засаждате (поставяте) вашата фокусна точка. След това идва ред на ниските и средните растения и накрая са високите.  Винаги се опитвайте да садите възможно най-гъсто.

Стеблените растения са специално подходящи за оформяне на вашата композиция. Доста от растенията с малки листа, като например micranthemum micranthemoides, m. umbrosum, mayaca sellowiana или rotala indica, лесно могат да бъдат подрязани така, че да им се придаде желаната форма. Но както вече споменах, те трябва да се засаждат доста на гъсто. Вземете два, три стръка и ги засадете с помощта на пинсети. На около 2 сантиметра от тях, засадете още два, три стръка и така. Колкото по-нагъсто садите в началото, толкова по-бързо ще покарат растенията. Специално в началото е добре да се подрязват върховете и отрязаните части да се засаждат между вкоренените. По този начин, лесно и бързо, вкоренените растения ще покарват нови разклонения.

9. Листа и цвят

Винаги е по-добре да се използват растения с различен размер на листата и/или цвят. Отново, това ще създаде повече дълбочина и естествен вид. Ако вашият аквариум не е много голям (под 200 литра) е по-добре да използвате растения с малки листа. Това ще направи вашият аквариум да изглежда по-голям, от колкото е всъщност.  Специално червените растения могат да придадат повече контраст на вашия аквариум, но внимавайте: Ако използвате едно единствено червено растение, то ще се превърне във фокусна точка. Ако вече сте избрали някой камък да бъде вашата основна фокусна точка, вие ще придадате твърде много напрежение на вашата композиция и очите ви ще скачат от една фокусна точка на друга.

10. Риби

Не трябва да слагате рибите директно от самото начало. Има доста статии в мрежата относно азотният цикъл.  Винаги е по-удачно да сложите ято от еднакви малки рибки, от колкото по една, две различни и големи. Голямо ято от тетри или расбори ще накара вашия аквариум да изглежда доста по-голям (специално на снимки, ако искате да участвате в конкурса за акваскейпинг).

Изберете риби, които няма да разрушат вашата композиция. Доста видове риби имат навика да ровят и това ще развали внимателно подреденият от вас зелен килим в преден план.

Също така имайте предвид, че има риби, които са малки като ги купувате, но лесно могат да достигнат на големина половината от аквариума ви. Това няма да е добре, нито за рибата, нито за вашия подреден аквариум така, че преди да купувате четете и питайте. Доста търговци предпочитат просто да продават. Изгодна покупка, за която ви е казано, че ще остане малка, лесно може да порасне до размера на малка акула.

11. Поддръжка

Да подредите вашия аквариум е едно, а да го поддържате и подобрявате, съвсем друго. Само честото подрязване и смяна на водата, както и добър баланс между хранителни вещества/светлина/CO2 ще ви помогне да достигнете целта си. Понякога, когато вашите растения се развият може да се наложи да ги смените, защото вече не отговарят на първоначалната ви визия за композицията.

Всъщност поддръжката далеч не е толкова трудна специално с помощта, която всеки на форума би ви дал с радост. Просто опитайте и ще бъдете изненадани от себе си.