За стиловете растителни аквариуми

От don_misho и Raven


Има няколко стила отличаващи растителните аквариуми един от друг, като аз лично обединявам всички с понятието aquatic garden .От там вече се раделят няколко характерни стила: 


Холандския стил:
Холандец за мен е и аквариума на Стас от нашия форум.


Все по-рядко виждам типични холандци,не само тук но и в мрежата,може би заради модерният от няколко години стил,наложен около 1990 г. от Такаши Амано- the nature or Japanese style или известен като Aquascaping.


Акваскейпа се дефинира като аквариум, наподобяващ или копиращ земен пейзаж (landscape).Акваристи от цял свят започнаха усилено да го практикуват последните години,като този стил стана най-интересен и модерен.


Акваскейпинг: 


 


 


 


 


 


 


 


Типичен акваскейп на Филипе Оливейра  От там пък имаме подразделче наречено iwagumi aquascaping,което в превод значи нещо като "форми с камъни"(rock formation),също много практикувано напоследък. Принципа му е някаква формация от няколко скали (камъни) като формиран веднъж пространството м/у камъните се запълва с растения, наподобявайки също сухоземен пейзаж. Има доста карасиви iwagumi-та. Iek е усвоил стила доста добре!


Iwagumi: 


 


 


 


 


Другият стил или вид аквариум попадащ в графа акваскeйпинг е wabi-kusa.Уабито e много натуралистична концепция създадена също от Амано (Aqua Design Amano)Тук нещата са малко по-сложни,защото аквариста трябва да е добре запознат с видовете растенията,за да ги подбере и подържа и надводно,трябва си и художествен поглед и доста умения за да направи наистина красиво Уаби.


Wabi-Kusa: 


 


 


 


 


 


  


 


Разбира се не е необходимо аквариумът ти задължително да отговаря на някой от стиловете. Има доста преходи от стил в стил,както и аквариуми спадащи към всички стилове по малко и въпреки това красиви. Аз затова си им викам aquatic garden. Има обаче един отличаващ се за мен лично стил, който се пада някъде м/у акваскейпа и холандеца и не е класифициран точно, но аз лично харесвам може би най-много и се опитвам да правя. Определено най му отива понятието Nature aquarium, аквариум пресъздаващ диво кътче от природата, подводно или надводно. Такъв стил виждам тук може би само в аквариумите на нашия Raven:


Nature aquarium style:
 


 


 


 


 


 


 


 


добавено от Raven


Приема се , че има еднa точна и ясна разлика, която разграничава акваскейпинга и сродните му стилове от холандският и тя е следната - при акваскейпинга има три основни компонента, от които се изгражда и тези компоненти са еднакво важни независимо кой преобладава от тях в дадената композиция - това са растения,корени и камъни.


Нито един от тези компоненти не се приема за доминиращ по значение,разбира се има акваскейпи в които преобладава един от тях за сметка на останалите или пък и трите са използвани в равни или различни количества- това не е толкова важно.


При холандският стил се ползват само растения- там камъни и корени почти никога няма. Разбира се в последните години нещата се поомесиха- чисти холандци почти вече не се правят,но принципно това е разликата.


Това виждане е наложено първоначално от Амано и аз съм напълно съгласен с него- корен и камък сами по себе си могат да са красиви също толкова  колкото и растение,а комбинацията между тях е най естественото и хармониращо нещо.  Вече има най различни подробности и детайли относно концепцията,подбора,поддръжката,стиловите определения....


Рибите и при двата стила са на заден план.  Да - това е една по подробна разбивка на основният стил "Nature Aquarium" .  Мицубе и Риубоки са двете продължения, разновидности на Ивагуми. Това което казах преди - без значение дали има предимно корени,камъни,растения,поравно или преобладаващо което и да е от тях. Тук става въпрос за конкретизиране.


Характерното е, че няма стил само с растения, а винаги присъстват корени и/или/ камъни.