Аквариум със златни рибки за начинаещи

Аквариум със златни рибки за начинаещи

Преведено от http://aqarium.ru/article.php?m=33

Превод: Георги

Аквариум:

За тях трябва аквариум с обем най-малко 40-50 литра. Златната рибка достига размери 15-20 см, затова даже една рибка не трябва да се гледа в по-малък аквариум. В такъв аквариум можете да гледате няколко малки или 2 пораснали златни рибки. Естествено, колкото по-голям е аквариумът, толкова по-добре - в него рибките ще растат по-бързо и ще се развиват по-жизнени, здрави и оцветени.

Филтър:

Помпичка за въздух няма да свърши работа. Необходим е добър филтър, защото това са доста "замърсяващи" риби, процеса на преработка на храната при които е много бърз т.е. акат доста много.

Създаване на нов аквариум:

Златните рибки обичат да ровят в камъните и да ги разместват, дори да ги лапат - пословични са с лакомията си. Затова се препоръчват речни камъни - по-едра баластра, за да не могат рибите да се задавят с някой камък. Камъните и грунда трябва да се промият много добре. След като подготвите дъното, налейте водопроводна вода, престояла едно денонощие.

Светлина и отопление:

Светлината е нужна за да можете да наблюдавате рибките си. Една малка лампа е достатъчна за целта. Ако ще отглеждате и растения в аквариума, нека лампата е малко по-силна. Отопление не е нужно златните рибки издържат почти до замръзване на водата. Растения:

Ако искате можете да използвате живи растения, но златните рибки няма да им позволят нормално развитие на повечето от тях. Може да се използва явански мъх или всякакви растения със здрави, твърди  листа (колкото по-широки толкова по-добре, например Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, Microsorum, Bacopa, Valisneria, Egeria). Ако не ви се дават пари за поддържане на декоративния вид на аквариума, сложете изкуствени растения или изобщо не слагайте.

Други обитатели:

Златните рибки се отглеждат САМО с други разновидности златни. С никакви други рибки! Единствените други животни, които могат да живеят с тях са охлювите ампулария и то толкова големи, че рибките да не могат да ги налапат и вентуално да се задавят. Всеки друг вид рибка или ще тормози златните или ще бъде тормозена от тях, или няма да й понесат условията в аквариума. Това правило няма изключения!

Избор на рибките:

Чак след като новият аквариум е престоял една-две седмици с пуснат филтър, можете да купите рибите.


1. Разгледайте рибите в магазина. Има ли умрели? Ако да не купувайте от такъв магазин.

2. Разгледайте рибката, която ви е нужна. Обърнете внимание на това как се държи. Ако е активна, ако плува без да се клати странно - вземайте.

3. Разгледайте очите на рибката. Трябва да са ясни и незамътени. Ако роговицата е мътна, значи или е болна или сляпа.

4. Разгледайте плавниците. Те трябва да са вдигнати (разперени), ако са свити към тялото рибата е болна или стресирана.

5. Огледайте рибата отвсякъде - уверете се, че няма паразити, загнили плавници и др.

6. При купуването се убедете, че продавача опакова найлоновия плик с рибата в непрозрачен плик. Рибата трябва да се транспортира на тъмно за да се избегне стресиране. След като стигнете у вас, потопете плика в аквариума за 5-10 минути, за да се изравни температурата в плика с тази в аквариума. След пускането на рибката я наблюдавайте внимателно 2-3 дена.

Хранене:

Има огромно разнообразие от храни в продажба. Ако ще я храните с гранулирана или суха храна, я накиснете във водата за минута. Неразмекнатата храна може да нарани стомаха й, и рибката може да изгуби способност за нормално плуване и хранене. Не хранете рибките си много - неизядената храна ще изгние и развали водата. Давайте им толкова, че за 2 минути да изядат всичко. Един ден в седмицта не давайте храна - нека се прочистят, това е много полезно. Ако отидете на почивка не се притеснявайте - спокойно можете да ги оставите гладни за 2 седмици, от глад няма да умрат.

Смяна на водата:

Сега, седмица след като у вас вече има златна рибка, трябва да се погрижите за смяна на част от водата. Седмично сменяйте от  20%-30% от водата. Водата трябва да е престояла минимум 1 денонощие. Преди смяната сифонирайте грунда, за да оберете с маркучето нечистотиите и почистете филтъра. След това добавете свежата вода.
Развъждане на златни рибки

Преведено от http://aqarium.ru/article.php?m=34

Процесът отнема много време, така че се подгответе за чакане. Ето няколко препоръки:

1. Преди всичко на двойка риби е необходим минимум около 80 литров аквариум (20 галона).

2. Развъдният аквариум трябва да е засаден с растения.

3.  Рибките трябва да са не по-млади от 3 години, младите риби могат просто  да се откажат от хвърляне и оплождане на хайвера (обозначават го с една  дума - нерест).

4. За узряването на хайвера трябва друг аквариум 20 литров (4-5 галона).

5. Не забравяйте да се запасите с храна за малките.

Мъжкият се отличава по наличието на пъпчици по хрилните капачки и по първия лъч на гръдния плавник.
Е добре, имате всичко нужно, пристъпваме към развъждането. Преди всичко  трябва да направите следното: 4 месеца предварително понижете  температурата до 15,5 градуса по Целзий. След това я повишете до  обичайните 21-23 C. Това ще бъде сигнал за рибките за размножаване.

Определяне готовността за хвърляне и оплождане на хайвера.

Готовия  самец се покрива с бели точки, а самката става почти кръгла. Той  постоянно я гони из аквариума, понякога повреждайки плавниците й. След  толкова гонка самката започва да пуска стотици (сотни) хиляди зрънца  хайвер, които покриват дъното и увисват по растенията. Самецът ги  опложда, вследствие на което водата леко побелява. Цялата процедура  отнема четири часа, след което за вас започва тежката работа.

Оплоденият  хайвер трябва да се премести в специален аквариум, иначе родителите ще  обядват с него. Оплоденият е бледо жълт, неоплоденият е мътно бял.  Белият трябва да се махне - развива плесен много бързо. Затова ви трябва  20 литровия аквариум запълнен с вода не повече от 15 см. Инкубационният  период е не повече от седмица, обикновено 5 дена при температура 18-21  C.  Примерно на 4-тия ден в зрънцето се появява черна точка, а на 7-мия -  личинки, които се закачват за растенията. Жълтъчният мехур стига за 3  дни на малките личинки.

След това трябва да се хранят.  Микрочервей, надробени скариди, варен жълтък (с него много внимателно -  замърсява водата бързо). Хранете три пъти на ден - сутрин, през деня и  нощем. Отделяйте остатъка от храната за да не се замърсява водата.  Малките растат много бързо, така че трябва да се сортират по размер. Ако  сте направили всичко правилно, за награда ви очакват много приятни  часове в компанията на тези красавици.