Опасностите които дебнат аквариста


За какво трябва да внимаваме, когато имаме аквариум или планираме да си купим такъв.

Автор: Longanlon

За да изясним още отначало, самият акварист го дебнат общо взето много малко преки опасности. Повечето рискови ситуации, които могат да се получат с аквариума включват деца, домашни и други животни и др.

Гости

На всеки му се случва да му дойдат гости, особено ако е горд собственик на красив аквариум. Не всички хора обаче са запознати даже с основните правила за отглеждане на рибки, а понякога и алкохола добавя тръпка на полевия експеримент, който може да завърши с неволно счупване на стъклото или дори, (както казва К.Ратай), някой от гостите да реши, че ще е забавно, ако сипе на рибите малко водка. Забавно ще е, ако обича да гледа отровени риби.

Ремонт

По време на ремонт в жилището най-голямата опасност идва не от риска някой от работниците да повреди аквариума, а от химическите разтворители, които се използват главно при боядисване. Тези вещества са силно летливи и от въздуха, при висока концентрация могат да се разтворят във водата. А освен летливи, те са и силно отровни. Предпазната мярка – затворете капака на аквариума плътно и сложете по една хавлиена кърпа отзад на дупките за кабелите.

Дезинфекция

Същия проблем – летливи отрови се получава, когато домът ви трябва да се дезинфекцира срещу някакви вредители. Опасността обаче е много по-голяма, отколкото при ремонта, тъй като и целта на самото третиране е да се убият някакви организми. Поради това стаята с аквариума е добре да се третира с нелетливи препарати – нетечни отрови, а ако това е невъзможно – аквариумът да се затвори колкото се може по-плътно, да се запушат с кърпи и отгоре с найлон дупките на капака и тези изолации да се премахнат едва след пълното проветряване на стаята.

Деца

Малките деца обичат рибките, но не бива да се подценяват рисковете, които поведението им носи. Няма да се впускам в подробности – само ще изброя:
-   детето може да счупи стъклото на аквариума, като го удари с нещо или се опита да се покатери отгоре
-   може да отвори капака и да се опита да хване рибките (което е опасно главно за тях де)
-   може по някакъв начин да дръпне маркуча на външния филтър или кабелите на техниката.

Животни

Кучетата и котките могат да се опитат да пият вода от аквариума. Това само по себе си не е опасно, но по-едрото куче може да счупи/обърне аквариума, а котката може да падне вътре.
Понякога хлебарки попадат във водата, промъквайки се през дупките в капака и се давят вътре. Тук опасността е главно в това, че може да са имали досег с отрова преди това. За да предотвратите подобно нещо не бива да имате вредители в къщи.

Електрически ток

Смятам всеки е наясно с опасността, свързана с комбинацията ток-вода, характерна за хобито ни.
Винаги има вероятност някой от уредите, които са потопени във водата да не е добре херметизиран и при бъркане с ръце във водата чоек да получи порядъчна доза ампери (или волтове, деда знам, нищо не разбирам от тоци). Поради тази причина е желателно преди подобни манипулации да се изключват всички потопяеми ел. уреди и едва след това да се бърка във водата (да, знам, че не го правите - и аз не го правя - но поне гледайте дали всичко работи нормално преди да бръкнете).
Попадането на вода от аквариума в близкия разклонител, в който е включена техниката може да доведе до изгаряне на електрическата инсталация на жилището. Това, освен другите неудобства, оставя аквариума без светлина, топлина и филтрация. Подобно е положението, ако ви изключат тока по някаква причина, като положението особено се утежнява през зимата, ако нямате парно или пътувате за няколко дни.

Отказ на нагревател или друга техника

Подобно на горния случай, рибите ви могат да останат на студено през зимата, ако нагревателят ви по някаква причина откаже (примерно даде на късо, изгори или се счупи). Обстоятелства, пречещи ви да си закупите веднага нов винаги ще се намерят - липса на пари в момента, неделя, липса на налични в единствения магазин в Горно Камарци... За да се предпазите от подобно нещастно стечение на обстоятелствата пазете стария нагревател - той може да е некачествен и турски (най-често двете заедно), може да няма термореле, но ще закрепи положението за ден-два, докато се снабдите с нов.
За тези, които гледат растения подобни фатални последици може да има и отказването на осветлението - за това имайте под ръка някоя и друга луминисцентна лампа (пък макар и българска от 1.50), и резервни дросели.
Старата вътрешна помпа, че дори и въздушният компресор би спасил ситуацията, ако имате повече риби и филтърът ви се преебе неочаквано (то винаги така става).

Миене на ръцете

Много внимавайте, когато бъркате във водата на аквариума за някаква манипулация. В зависимост от това, какво сте правили преди това, по ръцете ви може да има полепнали частици от различни вещества, които да се окажет опасни за рибите ви. Вече разгледахме въпроса с отровите за насекоми и гризачи, но различни препарати като бои, разтворители, недобре изсъхнал лак за нокти и др. са всъщност много отровни за рибите. Тук особено внимателни трябва да бъадт дамите, тъй като козметиката за ръце не винаги има положителен ефект върху рибките  :D
За това трябва да миете ръцете си преди всяко бъркане в аквариума. Но внимание - изплаквайте ги много добре, тъй като и сапунът е отровен.

Зарибяване

Е да – това наистина е най-голямата опасност, грозяща аквариста – да се запали до толкова, че по цял ден да пише в акваристични форуми, а вечер да си зяпа аквариума и да крои планове какво още да си купи и няма ли онзи корен да стои по-добре 2 см по-наляво, докато жена му самотна го чака в леглото (аквариста, не корена).