Лечение на ихтиофтирус

ЛЕЧЕНИЕ НА ИХТИОФТИРИУСПревод:  Sho

Лечението на Ихтиофтириус-а може да бъде проведено по няколко начина като най старите от тях в връзка с широкото разпространение на тропическите форми на възбудителя на това заболяване на практика не са .При традиционното лечение на “ихтиото” трябва да се вдигне температурата до 32°С и да се добави готварска сол в аквариума в концентрация 2г/л (супена лъжица сол на 10 л вода).


В случаите в които рибите са заразени с Ихтиофтириус причинителя на която произхожда от умерените ширини това в действителност ще помогне, но ако рибите са заразени с тропическа форма? Високата температура няма да им направи впечатление, те прекрасно ще я понесат дори ще започнат да се размножават още по бързо. В същото време съдържанието на кислород  в много топла вода пада рязко и болните риби ще изпитват кислороден глад. Ако ихтиофтириуси-те са успели да повредят хрилете заселвайки се по тях то повишаването на температурата на водата по скоро ще доведе до бърза смърт на болните рибите . Много тропически разновидности прекрасно понасят неголяма соленост на водата и за да се подтисне размножаването им трябва да се повиши доста дозата указана по горе  Но не всички аквариумни риби могат да издържат на висока соленост, а солта трябва да бъде в аквариумната вода през целия курс на лечение 5-6 дни понякога повече , на практика този проверен от времето традиционен метод нерядко дава засечки.

Друг един старинен способ за борба с Ихтиофтириус изисква от аквариста да извърши малък трудов подвиг . Той е основан на бързото отстраняване и/или унищожаване на размножителните цисти и на току що излюпилите се млади вредители, трябва да имате поне два съда за отделяне на риби и достатъчно вода за честа (не по рядко от веднъж на 12 часа)пълна смяна на водата, рибите се преместват в друг съд или без аерация (по оригиналния метод) , или с слаба аерация като камъчето трябва да не бъде на дъното , добавя се готварска сол  (20-40г/л.) без да се разтваря предварително , солта стои на дъното и бавно се разтваря , рибите се държат в повърхностните слоеве на водата,размножителните цисти падат на дъното където или загиват без да произведат ларви  или ларвите загиват от солта след излюпването, оживелите паразити се отстраняват заедно с смяната на водата. По този начин се избягва ново заразяване на рибите  и трябва само да се извършва тази процедура докато не узреят и не отпаднат всички паразити който са били на рибата в началото на лечението.Аз(автора на статията) не съм проверявал този метод но мисля че за борба с тропическата форма на Ихтиофтириус този способ е неподходящ защото жизнения цикъл на паразита се е  модифицирал до такава степен ,че зрелите паразити не трябва непременно да напускат рибата–гостоприемник за размножаване  .

Най- доброто средство срещу Ихтиофтириус-а е малахитовото зелено, в терапевтични дози този органичен оцветител не подтиска биофилтрацията и него може да внесете направо в аквариума, на растенията също не вреди. Универсалната концентрация е 0.09 мг/л., за риби без люспи,млади харациди и особено боции и лабео някои автори препоръчват да не се превишава концентрация 0.04мг/л. ,но при тази концентрация лечебния ефект се оказва незначителен , по мое виждане споменатите по-горе риби чувствителни към малахитово зелено съвсем нормално понасят концентрация от 0.06 м/л, Това лекарство трябва да се внася в аквариума ежедневно до пълното отпадане на паразитите от рибите и още два дни след това, преди всяко внасяне на лекарството в аквариума трябва да се сменя поне ¼  от водата. Ефективността на лекарството рязко пада при наличието на много замърсяващи органически вещества и при рН по високо от 7.5 , стабилизиране на подходящо ниво на рН може да стане и с специални реактиви.

След шест кратно  внасяне на лекарството и необходимост да се продължи лечението трябва да се смени не по малко от ½  от водата .

Добавянето във водата на йодна тинктура (5%,5 капки на 100л.) значително усилва лечебния ефект на малахитовото зелено, лечението трябва да се проведе при температура 26-28°С.  Фотографии за успокоение на начинаещи акваристи на които им престои за първи път да ползват малахитово зелено. Даже ако съвестно се съблюдават всички дозировки все пак остават съмнения,” правилно ли го направих, водата стана много тъмна а картината в аквариума е мрачна”, на горната снимка е аквариума преди внасянето на лекарството  на долната след , в аквариума е налят разтвор 0.1г./л, така или малко по бедо трябва да изглежда, а след час-два ще остане само синкав оттенък  Аквариста не винаги може да купи готов за употреба разтвор на малахитово зелено  в ръцете му може да попадне разтвор с неясна концентрация или оцветителя в прахообразен вид, В домашни условия не е лесно да се отмери точното количество прах , а предозирането е много опасно за рибите  (Бъдете внимателни при работа с малахитово зелено препарата е токсичен)  Затова ето две снимки който ще ви помогнат да определите с достатъчна точност концентрацията на разтвора:Използвайте пластмасова чаша с обем0.5л.Налейте в нея толко вода че височината на стълба да биде 9 см.  При поглед отгоре цвета не трябва да е по интензивен от този в проба 31 – аквариумна вода преди внасяне на малахитово зелено ,

2 - 0.05 мг/л,  3 - 0.1 мг/л.Преценката на цвета не трябва да се прави по късно от 5 мин. след добавянето на малахитово зелено в аквариума.  Искам да подчертая че използването на точни дозировки при лекарствата е единствения правилен способ за ползването им. Тези снимки при определени обстоятелства могат да бъдат полезни –с тяхна помощ може да се определи че препарата е предозиран и да се смени водата преди да се получат неприятни последствия .

Но доколкото съществуват раси на Ихтиофтириус-а са относително устойчиви към малахитовото зелено, то нерядко го използват заедно с соли на медта и /или трипафлавина. Съвместното действие на тези препарати се оказва много по ефективно, например съчетанието на малахитово зелено в концентрация  0.09 мг/л  и лекарството “Микопур”на фирма” Sera”  което се използва в много низка дозировка 15-20 капки от препарата на 100л. вода  като правило дава прекрасни резултати  даже в сложни ситуации. Тази комбинация е подходяща за лечение на риби в общия аквариум , лекарствата се внасят ежедневно след смяна на 25-35% от водата, най-често лечението не отнема повече от 6 дни. Но ако за това време не сме успели да се преборим с паразита продължаваме да внасяме указаните препарати ежедневно след като подменим ½  от водата , трябва да помним че биологичното равновесие по време на лечението е  заплашено защото веществата неутрализиращи токсичното действие на амоняка  губят своята ефективност, в тези случаи най-добрия начин за предотвратяване на амонячно отравяне на рибите е да се намали храненето, смени на големи количества вода и регулярно внасяне на бактериални закваски !!!

В най-чист вид малахитово зелено можем да си набавим от препарата на    "Sera" "Omnisan", който се състои от малахитово зелено и вода  и е много евтин(става дума за в Русия)


ВНИМАНИЕ: По-рано за лечение на ихтиофтириоза широко се използваше препарата на Sera" "Costapur",понастоящем фирмата е изменила състава на този препарат като силно е ограничила сферата му на приложение ,наличието на формалин(формалдехид) в Костапур го приближава по действие към препарата  FMC за който ще бъде споменато по долу.

В карантинния аквариум няколко години ползвам и с успех малахитово зелено заедно с фуразолидоном (беше познат като фурацелин у нас  мисля че не се произвежда вече) . Фуразолидона е евтино лекарствено средство от нитрофурановия ред  което може да се купи в аптеката,притежава изразена антипротозна активност и само по себе си подтиска развитието на Ихтиофтириус-а , а в съчетание с малахитово зелено действа особено ефективно, Фуразолидона прониква в кожните язвички и действа в/у скритите там паразити , тази комбинация е добре да се използва при лечение на боций и други чувствителни видове(например черен нож) , така има голяма вероятност да постигнете успех при лечението без да превишавате указаната критична концентрация 0.06 мг/л.

За съжаление Фуразолидона е токсичен за висшите растения  и силно подтиска процеса на биофилтрация , затова в общия аквариум възможността за употребата му е ограничена* , дозировката е 6-8 таблетки по 50 мг на 100 л вода.Преди внасянето в аквариума трябва да ги размекнем в топла вода в течение на 15 мин след което много хубаво да ги разбъркаме до достигане на еднородна смес, След ден трябва да се внесе половината от тази доза . Малахитовото зелено  трябва да се внася ежедневно след подмяна на ¼ от водата . В случай на използване на този оцветител в аквариума трябва да се следи и регулира нивото на рН добавянето на йод в  указаните по горе дозировки е желателно , лечението  на рибите продължава м/у 4 и 6 дни.

През време на лечението трябва да внимаваме за амонячно и нитратно отравяне на рибите затова храненето е нужно да се ограничи до минимум за контрол използвайте тестове за амоняк и нитрати , в случаи на високо съдържание на амоняк увеличете количеството сменявана вода .

Вече повече от 20 години акваристите за борба с Ихтиофтириус-а и други болести предизвикани от едноклетъчни ектопаразити с успех използват формалин в комбинация с малахитово зелено и метиленово синьо (FMC). Рецептата е предложена от доктор G. Bassleer през 1979г. в 1л формалин разтварят 3.4 г. малахитово зелено и 3.5 г. метиленово синьо в аквариума се внася 1 мл от този разтвор на 100 л вода , на третия ден частично сменят водата и добавят още 1 мл, смята се че лечебния ефект ще се запази още 5 дни ,  FMC подтиска биофилтрацията затова при използването му е желателно рибите да се хранят съвсем умерено и ежедневно да се контролира  нивото на амоняка и нитратите,.Всички сомове и виюни може да се лекуват с помощта на два пъти по ниска концентрация на  FMC като внимателно се следи за тяхното самочувствие, но за сметка на това живородките , цихлидите , шараните кои и златните рибки понасят лечението без усложнения , Имайки определен опит те може да се лекуват с по високи дози.

Сега в зоомагазините се продават много фирмени лекарства за лечение на Ихтиофтириус , като правило тези средства комбинация от съставки , при тяхното използване трябва да се следват инструкциите на фирмата изготовител , но бдителността не е излишна   . много е вероятно споменатите в тази статия риби да не понасят добре пълната дозировка на лекарствата особено на тези които съдържат формалин(формалдехид), ако нямаме опит с лечението с тези препарати като правило започнете лечението с ½ от предписаната доза и добавете останалото след 12 часа като се убедите в отсъствието на токсичен ефект.

По мое мнение най-ефективните и безопасни за рибите средства за непосредствено използване в аквариум с растения са следните препарати :

1. "Sera" Омнисан – подходящ за лечение на леки форми на Ихтиофтириус особеноо “класическа”

2. Комбинация от препаратите "Sera" Омнисан + Микопур оптимална за борба с тропическите форми на

3. "Aquarium Pharmaceuticals" Super Ick Cure капсули – отлично работещо средство против всички форми на Ихтиофтириус; течна форма – съдържа рано заздравяващо в-во - "повидон", подходяща за долекуване на тежки форми Ихтиофтириус когато значителна част от кожата на рибите е увредена. Първите два пъти в аквариума се внася ксапсулирананта форма а после при необходимост се минава на течната  .тъй-като течната форма е безопасна за нитрифициращите бактерии то може да се използва и от първите дни на лечение в случаите когато разтроиването на биологичното равновесие е нежелателно


Кандидат биологических наук В.В.Ковалев.

14 апреля 2005.*   Понякога се налага да лекуваме с фуразолидон направо в аквариума например ако  рибите са много а нямаме съдове за отделяне , при това трябва да извадим от аквариума ценните растения . 4-6 дни(времето на лечението) те могат да преседят в друг съд (дори кофа) като е желателно да им се осигури не много силно осветление (например от настолна лампа)

 По време на лечението водата следва да се аерира силно и да се осигури ефективна механична филтрация(най–добре с турбинен филтър), ако ползвате външен филтър то за времето на лечението трябва да го изолираме от аквариума за да не умре живущата в него микрофлора а това непременно ще стане ако просто го изключим , оставете го да филтрира вода в някакъв друг съд например кофа пълна с аквариумна вода, може просто да г спрете  филтъра да го почистите а след това когато отново го пускате внесете в водата средство от сорта на"STRESS ZYME" или “Нитравек” или направо в касетата на филтъра грунд от добре работещ аквариум а. в случаите на съживяване на напълно измит филтър трябва в продължение на 10 дни да наблюдаваме количеството на амоняк и особено нитрати в водата  по време на лечението в общия аквариум вътрешните филтри трябва да се промиват не по рядко от веднъж на 2 дни. Аквариумната вода с внесен фуразолидон видимо жълтее когато рибките оздравеят няма да е лесно да се отървем от този козметичен ефект  , ще трябва 6-10 частични смени на водата , бързо можем да се отървем от жълтия цвят с помощта на филтрация с активен въглен.