Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ!

Стартиране на нов аквариум

Във връзка с проблемите, които създадох при стартирането на моя аквариум главно от нетърпение и незнание се амбицирах да изчета където каквото намеря. Информацията надолу е своеобразен микс на информация от този форум, отговори на мои въпроси, статии и публикации прочетени в различни сайтове. Не претендирам за изчерпателност, последователност и т.н. Може да съм допуснал и грешки в последователността и някои обяснения да не са изчерпателни, но мисля че ще насочат всеки тръгнал по моя път в правилната посока.

1. Заредете аквариума - грунд, вода филтър. Филтъра е необходимо да работи постоянно. Грунда е необходим, защото върху него се полепват бактериите, които унищожават NO2 и т.н.

2. Посадете растенията. Колкото повече толкова по добре. В началото си вземете главно бързо растящи растения. Растенията може да засадите на 2-рия, 3-тия ден. През тези първи 2-3 дни филтъра не се спира и температурата трябва да е в границите 25-28 градуса. Бързо растящите растенията засадете на разстояние едно от друго, да не се крият едно от друго от светлината. Растенията  оказват значително влияние бързо стартиращият цикъл на аквариума ви и спомагат, както се пише в една публикация за неговото тихо преминаване.

3. Пуснете предвиденото осветление (среден минимум 0,3 - 0,5W на литър), стартирайте с СО2 система било то готова, било то с таблетки или DIY.

4. Купете си най необходимите тестове: pH, gH, kH, NH4/NH3, NO2. Правете измервания всеки ден показателя за азотният цикъл е NO2 в началото, ще имате ниски стойност който постепенно ще почват да се покачват в един момент ще стигнат токсичната си стойност и след това ще почнат да намаляват. Като си правите тези измервания може да си чертаете крива от стойностите на измерването по дни кривата в началото може и да играе в момента в който кривата се стабилизира (след като NO2 вече е минало през токсичните си стойности тоест преминал е пика на кривата стойностите са намалели до безвредни такива и кривата се е стабилизирала в границите на безвредни стойности). В различните публикации казват, че токсичните стойности се достигат между 10 и 14-тия ден.

5. Започнете да заселвате постепенно аквариума (моята грешка е била именно тук) - В началото започнете с рибки, които ядат примерно водорасли и за устойчиви - Анциструс например. В началото може да пуснете и данио - била една от устойчивите рибки, но препоръките са ако имате търпение, не сте сигурно дали даниото което ще вземете е здраво, по добре не го подлагайте на този стрес. Това първоначално заселване трябва да стане най-рано 2 седмици след стартирането на аквариума. Накрая на втората седмица, ако кривата за която говоря по-горе се е стабилизирала, преди да пуснете рибките спокойно може да смените до 20% от водата с нова престояла и дехлорирана

6. Няколко дни до седмица по-късно може да започнете да пускате и останалите рибки, но отново постепенно за да не се получават резки сътресения в биологичната среда. Ако например първите рибки който сте пуснали от т. 4 са анциструси в началото без да се притеснявате може 3-4 дена да не ги храните.

7. Не бързайте с течните торове, таблетки и т.н. за подхранване на растенията. Препоръките по статиите са да се започне някъде от 4-тата седмица и то постепенно с дози 1/2 от препоръчителните.

Важни моменти, които трябва да запомните при стартиране на аквариум:

1. Задължително стартирайте с филтър и грунд, дори и да не предвиждате да правите растителен аквариум: Полезните бактерии, които спомагат за неутрализирането на NO2 се заселват по грунда и във филтъра и много малка част от тях остава във водата.

2. Стабилизирайте температурата преди да засадите растенията - за тях също е от значение.

3. Аерирайте аквариума.

4. Правете измервания

5. Препоръчително е филтъра да работи постоянно. (Не използвам думата задължително, защото не я харесвам).

6. Имайте търпение.  Относно заселението с риби - не подбирайте рибите по миролюбивост, това не е най-важното. Подбирайте ги по еднородна среда за поддържане и живеене на съответните видове риби. Например може да си направите проблем от съчетанието на гупи молинезии и неони. Защо? Споделям опит на начинаещ унищожител на рибоци.

Пример от живота - отивате в избрания от вас магазин и си купувате гупи и молинезии, нищо чудно да ви кажат да сложите няколко лъжици сол - тази препоръка я обосновават така  - хората, които отглеждат и развъждат живородки много често ги отглеждат във вода с добавена сол и ако това например няма да навреди на гупите и молинезиите, много е вероятно да не се хареса на неоните. Естествено трябва да се направи и селекция и по миролюбивост и т.н. На много места по форумите са дали пример за съжителство на гупи и скаларии, например казват, че ако се вземе една двойка скаларии например и живеят от малки заедно с гупите, има голяма вероятност да не се закачат същото важи и за неони например. Именно заради това започнах обяснението със селекция по-скоро в зависимост от средата на живеене.

Публикацията ще я  редактирам и обновявам с личния си опит и натрупване на информация.

Първа добавка информация:  Това което е в началото е Амония NH3. При контакт с водата се получава Амониев хидроксид. Амонията е токсична за рибите, но нейната токсичност зависи също така от pH. Колкото по-алкално е pH, толкова по-отровна е Амонията.

Какво се случва с амонията и защо се препоръчва голямо аериране в началото. Случва се следното:

2 NH3 + 3 O2 -> 2 HNO2 + 2 H2O + Енергия

NO2(Нитрити) е проблем и то какъв не само за рибити, но и за растенията. Какво се случва с NO2:

2 HNO2 + O2 -> 2 HNO3 + Енергия

NO3(нитрати) вече не е особен проблем освен, че е храна за алгите (водораслите) и може да помогне за тяхното ранно образуване. Затова препоръчват и ще видите в ръководствата на всички големи фирми да се засадят растенията още в началото нитратите се консумират от тях. Казват, че растенията също се явяват и добър консуматор и регулатор на амонията.  Полезните бактерии, които се заселват в грунда и филтъра, тоест на места с по-малко светлина се грижат за процеса от тук нататък, защото нитратите при липса на кислород отново могат да преминат в нитрити.

Да, добра практика е да се използва грунд или вода от работещ стар аквариум и то най-вече грунд, но трябва да сте сигурни, че е от здрав аквариум. Друга хитринка, е да се вземат гъбите от филтъра на работещ аквариум, изплаквате ги хубаво в аквариума вода за да се махне мръсотията от тях докато спрат да пускат мътилка, след което правите няколко изплаквания директно в новият аквариум.  По принцип колонията от полезни бактерии се заселва без да е нужна някаква външна намеса - необходима им е някаква органична материя затова и във всички ръководства се препоръчва засаждането на растения още в началото 2-3 ден. През цялото време говоря за общ аквариум с растения. Мисля, че при аквариумите без растения за отглеждане на цихлиди например, в началото може да се пуснат някой по-устойчиви рибета (анциструс, калихт, данио),  но това ще кажат хората от форума, които са правили такива аквариуми.