Как да размножим хайверни рибки

Искам първо да поясня, че тук няма да има описание как да се развъди точно определен вид рибка. По-скоро би трябвало да се ориентирате каква информация е необходимо да потърсите за да можете да развъдите Вашите рибки.


Според вида на рибката и условията, в които живеят в естествените си хабити, рибките хвърлят хайвер на всевъзможни места и по различни начини. Някои пък не хвърлят хайвер, а раждат почти или напълно развити малки. Всъщност една малка част от тях раждат поколението си. Някои от хайверните риби се грижат за хайвера и поколението си, а други не. Ще се опитам да дам общи препоръки как да подготвим и предразположим рибките, които не се грижат за хайвера си. В аквариумни условия е невъзможно да пресъздадем същите условия, като в естествената им среда. Различните видове се нуждаят от различни условия. По-голямата част от тях са на една и съща основа.


Какво трябва да направим, за да се сдобием с поколение от нашите любимци?        


Подготовка на родителите още от най-ранна възраст, когато това е възможно. Стерилна среда в развъдните аквариуми с цел предпазване от различни паразити и бактерии, които биха нападнали хайвера и вече излюпените личинки. Частично наподобяване на естествените условия за да се чувстват рибките ни по комфортно и за да избегнем стреса при преместването и смяната на условията. Подготовка на аквариума за люпене на хайвера и отглеждане на младото поколение.     Подготовката на родителите започва още при подрастването на рибите. Правилно отгледана риба ще има много по-големи репродуктивни способности. Ще хвърля хайвер редовно и количеството ще бъде по-голямо, но в никакъв случай не за сметка на качеството. Рибките родители трябва да са наследници на добър генетичен материал. Да не са продукт на кръвосмешение или хибриди. Запазването на чистите видове е приоритет на всеки уважаващ себе си акварист.


При отглеждането на рибките в аквариум отговарящ на техните нужди ще получим добри родители, които лесно ще хвърлят хайвер. В тези аквариумите не трябва да има прекалено много риби. Не трябва да има други видове риби, които ще подтискат бъдещите родители. Няма значение дали ще подтиснат храненето или избора на подходяща територия. При всички случаи силният стрес ще се отрази на рибката.


Храненето е особено важно за съзряващото поколение. Добре е да се ползват храни покриващи нуждите на конкретният вид рибки. Рибките трябва да са елегантни. В никакъв случай дебели. Обикновено затлъстелите риби нямат желание да се размножават, каквито и екстри да им осигуряваме. Понякога гладна диета до вкарване на рибката в оптимално състояние все пак я излекува от летаргията, но съвсем не я прави качествен родител.


След като сме отгледали родителите или пък сме се сдобили с тях подхождаме към подготовката. Засилване дневната дажба от храна с малко по-голямо количество и калоричност ще доведе до завишено отделяне на полови хормони. Женските бързо ще започнат да събират хайвер. Обилното хранене започва две седмици преди самото мръстене.


През това време рибките трябва да са разделени по полове. Мъжките и женските живеят две седмици в различни аквариуми. Събират се заедно в развъдният аквариум. Много често не разполагаме с още един аквариум. Това е пречка разбира се. Ако залагаме риби, които не са били разделени рискуваме рибите да нямат необходимият хъс. Също количеството на полученият хайвер ще е много по-малко. Причината е, че добре гледаните рибки хвърлят хайвер в общият аквариум почти ежедневно. Ден, два преди събирането рибките минават на гладна диета. Целта е да се сведе до минимум зацапването на развъдният аквариум. В него рибките не се хранят. Хранителните екстременти и остатъците от храна бързо ще влошат качеството на водата. Рискът да отровим рибите си е реален, а и излюпването на хайвера и отглеждането на потомството е застрашено.


Развъдният аквариум трябва да е избран адекватно според вида риба, който ще развъждаме. Някои видове се нуждаят от повече място за плуване, а други не. За някои трябва да изберем плитък съд, за други по-дълбок. Добре е и да помислим колко малки рибки ще има във водата, след тяхното излюпване и дали ще е достатъчен водният обем за тяхното отглеждане. За да можем да изберем правилният съд е необходимо да се запознаем в детайли със съответните нужди и репродуктивни способности на нашите любимци, като ползваме всички достъпни средства за информация.След като вече разполагаме с подходящ съд започваме подготовката по неговото инсталиране.


Различните видове риби имат различни изисквания към параметрите на водата. Твърдост, киселинна реакция, температура, електропроводимост, наситеност с кислород, осветеност. За някои са необходими наличието на растения или предмети за укритие. Едни хвърлят хайвер само при наличие на тъмно дъно, за други няма значение. За някои риби слънчевите лъчи са стимулант, респективно изкуственото осветление също. Други пък търсят сенчести и мрачни места.


Задължително е да знаем претенциите на конкретната риба относно параметрите на водата. За някои няма значение, но за други.... В някои случаи се ползва вода от общ, добре работещ аквариум. За някои риби пък ползваме, чиста, престояла, добре аерирана вода. За други се налага да коригираме параметрите на водата. В домашни условя можем да влияем на параметрите на водата по няколко начина. Ако се налага промяна, трябва да направим такова количество вода, което да е достатъчно за частични смени на водата и при отглеждането на поколението поне за почти месец. Ако нямаме такава възможност трябва да запомним точните пропорции, които ползваме, за да можем да подсигурим вода с еднакъв състав.


Преди да поставим аквариума на определеното място е добре да сложим тъмна подложка, на която да го поставим. Много риби се притесняват от светлото дъно.


Инсталираме аератор без гъба, а след това и сепараторната мрежа. Почти всички риби ядат своят хайвер. Най-удачният начин да опазим хайвера е като поставим на дъното сепараторна мрежа. Напоследък с голям успех използвам мрежа за изолации. Бонуса е, че се произвежда в различни цветове и може да наподобява тъмен грунд или растителност, поне по цвят.


Най-удачните растения са роголистник, ричия, явански мъх, микрозорум. Важно е да изберем растение,  за което няма да е проблем да преседи няколко дни в непривични за него условия. В по-голямата част от случаите не е необходимо нищо друго. Желателно е  да не се внася нищо излишно в аквариума. Поставянето на грунд и саксии с растения не е добра идея. Аквариумът, който се ползва за развъден се пълни с вода ден преди да пуснем в него риби, съответно там няма действаш азотен цикъл. Добавянето на толкова органика и присъствието на не работещи растения само ускорява замърсяването на водата. В развъден аквариум се слагат само плуващи растения или такива, които не се вкореняват. Ако е необходимо се закрепват по дъното за сепараторната мрежа или се затискат със стерилно камъче. Разбира се има и риби, при които трябва да се постави грунд или пък нещо друго. Просто трябва да сме запознати с нуждите на нашите любимци. Случвало ми се е риби, които по учебник хвърлят хайвер на голо дъно при мен да мръстят само на грунд.


Трябва да вземем мерки температура на водата да е стабилна. Дали ще сложим нагревател или ще разчитаме на крушка или на стайната температура няма значение, а и зависи от вида рибки. При някои риби повдигането на температурата с 2-3 градуса действа стимулиращо. При други понижаването играе същата роля.


Накрая стигаме и до осветлението. Бъдете предпазливи с осветлението. Прекалено силна светлина може да стресира рибите. Някои риби търсят полумрак за да хвърлят хайвера си. Това е важен елемент при създаването на брачният комфорт.


Желателно е да преместим бъдещите родители в развъдният аквариум привечер, с надеждата на сутринта те да започнат брачните си игри.