Как наноаквариумът да изглежда голям - част II

Част II - ИЛЮЗИЯ ЗА ПЕРСПЕКТИВА И ФОТОГРАФИРАНЕ


автор: miTko

След като подбрахме основните компоненти, време е да наредим аквариума. Всичко от тук нататък е от първостепенно значение за крайния резултат.


1. НАРЕЖДАНЕ И ИЛЮЗИЯ ЗА ПЕРСПЕКТИВА

Всичко казано в тази точка, важи еднакво, както за големи, така и за наноаквариуми!  Всеки аквариум се характеризира с 3 измерения L (дължина), B (ширина) и H (височина). Докато L и H са реално видими на фронтален изглед (снимка) на аквариума, то размерът B не е. От него зависи колко "дълбок" ще изглежда аквариума. Известно е сред акваристите, че този размер все не стига. Обичайната причина за това е водата. Тя, като по-плътна среда от въздуха, пречупва светлината, така че аквариума изглежда по-плитък (по-малък размер B) отколкото е в действителност.

Един не от вчера известен начин да се компенсира това се крие в дъното! Дъното е носител на размера B и не изглежда еднакво голямо, ако е хоризонтално или наклонено. Наклонът се постига, като се манипулира грунда - в предния край насипа е по-тънък, в задния е по-дебел. Подобен ефект се търси с разполагането на по-ниските растения на преден план, а по-високите зад тях. Този похват се явява основен в аквариумите "Холандски стил".

Концепцията на Амано за илюзия за перспектива е по-различна. Накратко идята е следната: главните оси на основните елементи се ориентират така, че да предизвикат усещане у зрителя, че се събират в една точка, намираща се в преспектива, някъде зад аквариума. Повече за това може да прочетете тук [ 1 ]. В частност, относно реденето на камъните, той взаимства концепции от реденето на японските градини. Повече за това можете да прочетете тук [ 2 ].

Има и други, различни похвати, но често добрия резултат е специфична комбинация от тях. Това се намира в модерните акваскейпи, неробуващи сляпо на шаблони. Добрия акваскейпър, познавайки основните похвати и стилове, инуитивно напипва правилния начин и създава нещо красиво.  Ако в общ план с променлива дебелина на грунда (както е описано по-горе) се допусне празен участък (пълен няма смисъл) с еднакво ниво на грунда, противно на очакванията се получава по-добра илюзия за дъллбочина. Това съм се опитал да направя в този 1,8л аквариум:


 


 


 


 


 


 


Ето участъка с изравнено ниво на грунда, контрастиращ на съседните с повдигнат заден план, а разстоянието между предно и задно стъкло е само 10см:


  


 


 


 


 


 


 


Хубавото при наноаквариумите е, че лесно може да се експериментира на сухо редене на камъни, преди да се наредят в пълен аквариум. Взeмате лист хартия, според големината на дъното на аквариума. Слагате го на маса (плот или др.) и тренирате редене на камъни върху него. Добра идея е да се направят снимки, там нещата изглеждат малко по-различни.  


2. ОСВЕТЯВАНЕ И ФОТОГРАФИРАНЕ


Снимката на аквариума може да се разгледа като аналог на опаковката на стоката. Добър акваскейп, представен с посредствена снимка, губи много от качествата си. При представяне на наноаквариум, снимката придобива още по-важно значение. Това е така, защото на еднакви по размер снимки, могат да се представят различаващи се десетки пъти по размер аквариуми. Именно така, наноаквариумът може да бъде представен равностойно наред с по-големите си събратя.

Не всеки обаче притежава скъпа фототехника, затова е важно да се извлече максимума от наличната.


2.1 Определяне на позицията на фотоапарата

Не всеки обаче притежава скъпа фототехника, затова е важно да се извлече максимума от наличната. Как да направим това?   Както беше споменато по-горе, фронталната снимка е задължителна и най-важна за представянето на един аквариум, така че усилията ни са насочени към направа на прилична фронтална снимка. За целта трябва първо да определим позицията на фотоапарата спрямо аквариума. Тя има 2 компонента, дистанция между фотоапарата аквариума и ниво на фотоапарата спрямо основата на аквариума.


А. Определяне на дистанцията

За да се получи добър ефект на дълбочина (перспектива), трябва да заснемем аквариума с най-широкоъгълната настройка на нашия фотоапарат. Обикновено това е първоначалната настройка (състояние) след включване. Казано просто без зуум! И без друго, така върху матрицата ще попадне най-много светлина. При това положение фотоапаратът се мести напред-назад, докато се обхване в кадър аквариума, без големи излишъци отстрани. Кадърът трябва да се изпълни максимално, така пикселите, изобразяващи аквариума ще са най-много на брой. Не забравяйте да фокусирате в стоп-позициите!

При наноаквариумите и особено екстремномалките аквариуми, тази дистанция попада в обхвата "Макро" на фотоапарата. Затова трябва да се избере тази настройка и описаното по-горе да се изпълни тогава(или отново).

Влияние на този параметър:

-без зуум:-със зуум:В. Определяне на нивото на фотоапарата спрямо основата на аквариума

Практиката показва, че нивото на установяване на фотоапарата трябва да се търси някъде в обхвата между нивото на основата на аквариума и нивото на средата на височината на аквариума. Рядко се налага ниво, излизащо от тези граници. Такъв може да е случаят, когато аквариума е с пропорции на куб или изглежда по-висок, отколкото дълъг. В зависимост от конкретния акваскейп и това което автора иска да внуши на зрителя, нивото може да се подбере по-високо или по-ниско. Например при един "по-плосък" акваскейп, може да се потърси ефект на дълбочина, като апарата се вдигне по-високо. Най-добре е да се направят пробни снимки за да се намери оптималната позиция.

След като вече сме определили позицията на фотоапарата, трябва да го фиксираме неподвижен на статив. Ако нямаме такъв, може да се ползва, стол, маса, мебели, книги за повдигане и др.

Влияние на този параметър:
2.2 Осветяване и подсветен фон

Специфично и най-ефектно заснемане на аквариума се получава с използване на подсветен фон. Идеята, фонът да не "заключва" аквариума е известна отдавна. Това се получава кагото фоновото платно (ще го наричам така условно) се постави на дистанция зад задното стъкло на аквариума. Още по-важно е фоновото платно да не обвива страничните стъкла! То просто трябва да е толкова голямо, че в перспектива да се явява фон и на наклонените странични стъкла. Така се получава специфично отражение на интериора в страничните стъкла, водещо до визуално разширяване на аквариума. Ето причина да се търси широкоъгълна настройка на фотоапарата, а не дългофокусна. При втората, страничните стъкла ще се виждат под малък ъгъл, което противоречи на усилията ни, аквариумът да изглежда голям и дълбок!

Използвайки всичко това, обаче Амано отива още по-далече в търсенията си. Той построява осветлението така, че задната линия на водната повърхност на аквариума буквално изчезне! Това на практика свързва съда с нищото зад него и го прави безкраен. Опитал съм се да постигна този ефект тук в 1,8 литра нано:


 


 


 


 


 


 


И за сравнение същото, но с осветление построено по друг начин и без този ефект:


 


 


 


 


 


 


Варирането с позицията, силата и цвета на светлината може да доведе в крайна сметка, до търсения ефект.


Често използвани похвати в тази насока са:


- подсветване на фона с лампи, намиращи се пред него, но малко под нивото на аквариума. Може да се използват цветни лампи, лампи с различна цветова температура от тези на основното осветление

- подсветване на матов, пропусклив екран отзад

- изместване на осветлението на аквариума назад (може и чрез изключване на предна/и лампа/и)

- убито общо и косо странично осветление и др.

Само фантазията на автора може да ограничи уникалните ефекти които се получават с подобни похвати.  Цвета на подсвета може да се коригира и с помощта на различни видове цветно фолио. Този фон съм постигнал на бял картон така:


 


 


 


 


 


 


И накрая, преди да натиснете спусъка на фотоапарата, убедете се че не попада директна или отразена от рефлектор светлина върху обектива. Ако има такава, погрижете се да я засенчите или отместите!


Забележки:  *Геометричните изкривявания (най-често трапец) на формата на аквариума се коригират във Фотошоп.


*Останалите специфични настройки на фотоапарата, непосочени тук не са обект на тази статия.


Приложения:

Дълга тема, как Джордж Фармър прави наноаквариум:  http://www.fishforums.net/index.php?showtopic=160501  

Как Норберт Сабат снима аквариуми:  http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/Afotografia_2.htm  

И ето 10 интересни наноаквариума на Диего Сандобал:

http://www.aquascapingworld.com/forum/aspiring-aquascapers/1493-three-nanoaquariums.html

http://www.aquascapingworld.com/forum/aspiring-aquascapers/1497-some-more-miniaquariums.html  

http://www.aquascapingworld.com/forum/aspiring-aquascapers/1507-el-acuiberus.html  

И един любопитен акваскейп, 15л:  http://aqualog.aquadreams.pl/?cat=18

Послепис

Практически всеки наноаквариум е low-tech аквариум. Всъщност такава е и идеята на тази статия - да опиша нещо, което би могъл да направи всеки, не само тези с по-големи финансови възможности. Нека да не превръщаме това красиви хоби в елитарно!