Как наноаквариумът да изглежда голям

автор: miTko


Все по-популярните наноаквариуми продължават да се налагат като специфичен подраздел на акваскейпинга. Не се намира обаче систематизирана специфична информация, за това как да се направи красив наноаквариум. Много от мерките, които се вземат за да се направи хубав наноаквариум важат и за големите аквариуми, но някои са специфични само за първите. Много от правилата просто придобиват екстремен вариант, когато става дума за наноаквариум. Опитах се да обобщя всичко това, за да помогна на желаещите да пробват акваскейпинг в умален вариант.


*Естествено рязка граница в размерите на обичайния аквариум и наноаквариума няма, но фактически се налага да бъде поставена. За мен тази граница е 15 литра.


Ще използвам понятието екстремномалък аквариум за аквариум до 3 литра.


Част I - ИЗБОР НА ОСНОВНИТЕ КОМПОНЕНТИ


1. СЪД


За да се постигне търсеният ефект, съда трябва да е с формата на паралелепипед, с L>H.

При наноаквариумите, повече отколкото при големите аквариуми съществува разнообразие от екзотични форми, но те обичайно влизат в категориите нано-бижу, нано-бонсай и др. Те не са обект на тази статия.

Дебелината на стъклото също е от значение, поради малките размери на аквариумите. Причината е, че често наноаквариумите се снимат всеобхватно, без капак. Уместно е един 10-12 литров съд да е направен от 3мм стъкло, 5мм би изглеждало грубо.

При екстремномалките аквариуми, стъклото е още по-тънко. 1,8 литровият съд, който направих, е от 1,8мм стъкло от рамка за снимка. Залепянето беше трудно, но си струваше усилието.


2. ГРУНД


За грунд е добре да се избира съразмерно ситен пясък, особено когато е видим.

Забелязал съм, че при светъл кварцов пясък и речен такъв, се получава особен ефект - на снимка изглежда по-едър, отколкото е в действителност. Това се получава при подчертаване на пясъчното зърно. Затова можете да изберете една идея по-ситен пясък.

При екстремномалки аквариуми, пясъкът трябва да е още по-ситен, подобен на морския. Това не бива да ви притеснява, тъй като дебелината му едва ли ще надхвърли 1-2см.

Когато пясъкът на преден план е открит, не оставяйте предната линия права. Направете специфични вълни или понижения, съобразно общата картина и замисъл. Така ще подсилите илюзията, че аквариумът е обширен. Не е добра идея използването на черен (тъмен) грунд.


3. КАМЪНИ


Камъните са любимият ми елемент. И не случайно - те придават "тежест" на аквариума, усещане за стабилност и постоянство. Малко са добре изглеждащите аквариуми без камъни. При наноаквариумите това е особено важен елемент, тъй като подбора на подходящи камъни е твърде лесен, в сравнение с този при голям аквариум. Заоблените, гладки камъни не са подходящи, защото създават усещане за по-малък аквариум. Напротив - камъните с разчупена форма, чепати, дори пукнати са много подходящи, особено такива с добър микрорелеф.

При екстремномалките аквариуми, подбора би бил още по-лесен, ако камъните всъщност са парчета от натрошен за случая по-голям камък. Така автоматично се изпълнява условието, камъните да са от един и същ вид. Именно така съм постъпил в аквариума, който направих (виж снимките по-долу).


4. ДЪРВО, КОРЕНИ


В общи линии, казаното за камъните важи и тук. Разликата е в това, че изборът на дърво (корени, клони) за наноаквариумите е по-труден, отколкото при големите им събратя. Трябва да се търсят съразмерни със съда форми, тип "бонсай", чепати, разклонени, напукани и причудливо огънати дори.

Ако все пак се използва право, дебело парче можете да го закриете частично с растения (мъхове), така че зрителят да не може да схване контура му.


5. РАСТЕНИЯ


Растенията са основният жив компонент на нашия малък акваскейп. Те са от особена важност, тъй като с течение на времето търпят развитие. Тук си казва думата и усета, и опита на акваскейпъра. Ако при големите аквариуми дребнолистните и дребноструктурни растения са препоръчителни, то при наноаквариумите те са задължителни! Само така може да се постигне ефектът, който всъщност търсим. В такъв малък обем, стелещите се видове придобиват особено значение. Дребнолистни растения, които растат бързо и скоро надрастват височината на аквариума, биха създали повече проблеми и работа на акваскейпъра. Затова мъховете, бидейки обичайно дребнолистни са подходящ и предпочитан избор, наред с растения като НС, Utricularia graminifolia, Littorella uniflora, Eleocharis и др.


При екстремномалки аквариуми, изборът на растения е още по-ограничен и се свежда почти само до мъхове, но и уникалната Кладофора (Aegagropila linnaei) (виж снимките)! Тук, наложено от обстоятелствата неудачно съм използвал папрат Lomariopsis lineata, която изглежда едроструктурна за такъв аквариум.


6. РИБИ И ДРУГИ ЖИВОТНИ


Изборът на риби също е по-ограничен при наноаквариумите. За да изглежда добре, акваскейпът се нуждае от пасаж дребни рибки, но ненадхвърлящи 1/20 от дължината на аквариума! Това се налага от факта, че най-големият видим размер на аквариума, обикновено е дължината му. Представянето на аквариума задължително е поне с една фронтална снимка (общ план), което подкрепя написаното по-горе. Добре е пасажът да наброява поне 5 екземпляра от един вид, без изразен полов диформизъм. Да не се забравя и нуждата от определен минимален жизнен обем за рибка, при определяне на вида и бройката, за да не се превърне наноаквариума в затвор и мъчение за рибите!

Изборът на риби при екстремномалките аквариуми е изключително труден. Там спазването на горните условия е практически невъзможно. Като се прибави и естествената нужда на рибките от определен обем вода, става ясно защо те остават обичайно празни.

Използването на дребни скариди и дребни охлюви в наноаквариума е напълно допустимо и желателно, макар тяхното наличие да не е от особено значение за естетиката на акваскейпа.


7. ФОН, ФОНОВО ПЛАТНО


Фонът е от особено значение за естетическото възприемане на акваскейпа.


Левски или ЦСКА?

Не, не съм виждал акваскейп с яркочервен фон, но също толкова неудачно е и използването на наситен, яркосин фон за растителен аквариум! Изобщо, използването на чисти, наситени цветове не е добър избор за фон - доста неестествени са. Напротив меките, светли нюанси са доста подходящи, например: мръснобяло и нюанси на светлосиво; кремаво, светлооранжево; бледозелено, сивозелено; светлосиньо, бледорозово и др. Може да се експериментира и с по-тъмни, убити цветове.

Черният цвят заема особено място като фон на аквариума. Умелото му и на място използване може да допринесе много за общия изглед, на един дори скромен акваскейп. Обратно - неадекватното му използване може да го съсипе! Ако не сте убедени в първото, просто го избягвайте! С една  дума не е универсален, да го наречем "изборът на майстора"!

Всичко казано до тук важи за всякакъв размер аквариум. Единствената разлика може да възникне от структурата на материала за екран. Просто при малък аквариум трябва да е по-гладък, за да не личи релеф на снимките. Цветните картони и по-големи листове хартия са добър избор за фон, тъй като не дават отблясъци и покриват по размер всеки наноаквариум. Размерът трябва да е такъв, че на фронтална снимка да покрива със запас видимите странични стени на акварима (в перспектива), както и да стърчи достатъчно над и под аквариума.


Важно е да не се забравя, че цветът на фона е функция от цвета на екрана и цвета на светлината, попадаща върху него!

Приложил съм няколко снимки на аквариум 1,8литра, които направих с различен фон. Използвал съм различни лампи, цветно фолио и бял картон. (Повече подробности за това - в точка Фотографиране на статията). Всеки сам може да прецени кой фон е по-подходящ и кой не толкова:


           


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


*Всичко, написано тук за фона, разбира се не е задължително при ежедневно наблюдаване на вашия аквариум, но това не е и обект на тази статия.  .